Prăjitura Greta Garbo sau Jerbo. Rețetă de colecție

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Ungurească

Prăjitura Greta Garbo sau Jerbo face parte din colecția de prăjituri delicioase, inspirate din alte bucătării ale lumii. Este o prăjitură simplă și ușoară ce se prepară din din foi de aluat fraged, umplute cu gem de caise și nucă și glazurată cu un strat generos de ciocolată.

Maria Udrea
Publicat: 5 ianuarie 2024, 08:00 / Actualizat: 5 ianuarie 2024, 10:40

Galerie foto

Prăjitura se porționează mult mai bine dacă va fi ținută la rece câteva ore / Shutterstock

Rețeta originală, întâlnită sub denumirea „Gerbeaud” aparține bucătăriei ungurești, a cărei denumire provine de la o cofetărie din Budapesta, Café Gerbeaud. Se povestește că actrița Greta Garbo a vizitat această cofetărie și i-a plăcut în mod deosebit prăjitura. De aceea prăjitura a primit denumirea după numele actriței. Până la poposirea actriței în Café Gerbeaud  din capitala Ungariei, numele prăjiturii i-ar fi purtat numele renumitului cofetar Gerbeaud care se pronunță Jerbo.

Citește și

Nu contează în mod deosebit denumirea prăjiturii, ci faptul că aceasta este delicioasă, spornică și aspectuoasă. Este ideală de preparat pentru un platou cu prăjituri festive.

Tot din categoria rețetelor de prăjituri din bucătăria ungurească mai poți încerca și rețeta de prăjitură cu foaie sfărâmată sau prăjitura Kati. Iar pentru a prepara prăjitura Greta Garbo sau Jerbo, îți oferim rețeta detaliată în rândurile de mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului pentru foile prăjiturii. Aluatul se prepară cu drojdie, deci este un aluat dospit, însă timpul de dospire va fi foarte scurt. Aluatul se va dezvolta foarte bine în timpul coacerii.

Cum prepari foile de aluat pentru prăjitura Greta Garbo sau Jerbo

Ia un bol mai mare și adaugă în el drojdia și zahărul. Amestecă ingredientele din bol până când se diluează. Adaugă untul moale și amestecă bine pentru omogenizare. Apoi adaugă, unul câte unul, ouăle, omogenizând bine compoziția după fiecare. Urmează smântâna, sarea și coaja de lămâie răzuită fin.

Ultimul ingredient adăugat va fi făina trecută prin sită. Frământă aluatul doar până când devine compact și nu se mai lipește de mâini. Acoperă bolul cu un ștergar și lasă aluatul la dospit timp de 15-20 de minute.

Cum montezi și coci prăjitura

După ce s-a scurs timpul de dospuire, împarte aluatul în 4 părți egale.Cu ajutorul sucitorului, întinde pe rând fiecare parte de aluat în câte o foaie de dimensiunile unei tăvi cu laturile aproximative de 25×30 cm. Unge tava cu ulei și presară făină, sau așază în ea hârtie de copt.

Transferă prima foaie de aluat în tavă și întinde peste ea un strat uniform din gemul de caise. Presară nuci măcinate și amestecate zahăr pe deasupra. Așază a doua foaie de aluat și continuă cu gem și nuci. Repetă straturile până la ultima foaie de aluat. Aceasta va rămâne neunsă cu gem.

Introdu tava în cuptor și coace prăjitura Gerbeaud pentru 45-50 de minute la 180 de grade Celsius, sau până când este bine rumenită ultima foaie de aluat.

După coacere, lasă prăjitura să se răcească 5-6 minute în tavă, apoi răstoarn-o pe un suport de lemn.

Cum prepari glazura pentru prăjitura Greta Garbo sau Jerbo

Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și amestecă în ea zahărul, pudra de cacao și apa. Lasă ingredientele să fiarbă timp de 5 minute amestecându-le pentru a nu se arde. Apoi stinge focul, adaugă untul și amestecă până când se topește și compoziție este omogenizată. Lasă glazura de cacao să se răcorească 10-12 minute, apoi întinde-o uniform deasupra prăjiturii.

Lasă prăjitura la rece 4-5 ore, pentru a o putea porționa frumos.

O altă rețetă de prăjitură celebră pe care îți recomandăm s-o testezi, este rețeta de prăjitură Carpați.

Citește și
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură cu făină de migdale. Un desert foarte gustos și simplu de preparat
Prăjitură cu făină de migdale. Un desert foarte gustos și simplu de preparat
Prăjitură cu zmeură și ciocolată. Rețeta perfectă pentru o cină în doi
Prăjitură cu zmeură și ciocolată. Rețeta perfectă pentru o cină în doi
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:39
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
06:05
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
16 mai, 08:40
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
16 mai, 06:01
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
15 mai, 07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
15 mai, 05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
14 mai, 12:21
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
14 mai, 06:50
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....
2
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Dacă îți plac preparatele pe bază de ciuperci îți recomandăm să încerci și rețeta de ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Se prepară ușor, este simplă și conține doar câteva...
3
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Dacă ești în căutarea unei rețete de blat pentru tort, mai altfel decât cea clasică, poți încerca rețeta de blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Te va cuceri atât...
4
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort mai deosebită și ca gust și ca aspect, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine poate fi alegerea...
5
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...

Parteneri

Frittata cu sparanghel. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Frittata cu sparanghel. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Un pelerin străin a mers pe jos peste 1.000 de km pentru a veni la procesiunea de Rusalii de la Şumuleu Ciuc: "Am făcut 40 de zile"
Un pelerin străin a mers pe jos peste 1.000 de km pentru a veni la procesiunea de Rusalii de la Şumuleu Ciuc: "Am făcut 40 de zile"
Românca de 26 de ani care face plajă pe terasa apartamentului şi i-a înnebunit pe vecini. Soţul ei câştigă 450.000 de euro pe an
Românca de 26 de ani care face plajă pe terasa apartamentului şi i-a înnebunit pe vecini. Soţul ei câştigă 450.000 de euro pe an
Unde anume va locui Irina Columbeanu atunci când va veni în România la tatăl ei. Ce invitație neașteptată a primit aceasta
Unde anume va locui Irina Columbeanu atunci când va veni în România la tatăl ei. Ce invitație neașteptată a primit aceasta
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții. Anomaliile detectate pot rescrie istoria
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții. Anomaliile detectate pot rescrie istoria
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Jennifer Lopez și-a etalat abdomenul sexy în timpul unei sesiuni de dans. Cântăreața a început pregătirile pentru turneul „This Is Meamp;#8230; Live”
Jennifer Lopez și-a etalat abdomenul sexy în timpul unei sesiuni de dans. Cântăreața a început pregătirile pentru turneul „This Is Meamp;#8230; Live”
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
fresh

Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros

Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros

Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție

Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție

Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă

Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă

Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă

Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon