Prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot
Prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot este o adaptare delicioasă a rețetei de prăjitură cu aceeași denumire, dar preparată cu vișine. Rețeta aparține bucătăriei austrieci și se compune dintr-un blat marmorat cu cacao și vișine, o cremă cu aromă de vanilie și o glazură de ciocolată amăruie.
Varianta adaptată are caise în loc de vișine, iar vanilia este înlocuită cu lămâie. Ambele variante sunt delicioase, iar aspectul este spectaculos. Atât vișinele adăugate peste blatul cu cacao, cât și caisele din compot, migrează ușor către baza prăjiturii, oferind aspect asemănător valurilor. De la acest aspect și-a dobândit și denumirea de ”Valurile Durării”. Pentru ca denumirea să fie onorată pe deplin, prăjitura se decorează cu o glazură de ciocolată, iar cu ajutorul unei furculițe se trasează dungi ondulate, care simulează valurile apei.
Descoperă aici și varianta clasică a prăjiturii, preparată cu vișine și vanilie. Iar în rândurile de mai jos, poți urmări rețeta detaliată pas cu pas, pentru prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea oricărei prăjituri constă în pregătirea ingredientelor și a ustensilelor necesare compozițiilor. Înainte de a începe amestecarea ingredientelor, pregătește tava de copt pe care o ungi cu unt moale și presari făină. Apoi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Cum prepari blatul pentru prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot
Mai întâi pune conținutul borcanului de compot într-o sită pentru a se scurge caisele de sirop.
Apoi separă albușurile de gălbenușuri de la 4 ouă, în două boluri. Lasă gălbenușurile deoparte pentru a le folosi la crema de lămâie. Peste albușurile din bol adaugă cele 4 ouă întregi, un praf de sare și zahărul. Amestecă-le, folosind mixerul sau un tel, până când zahărul este complet dizolvat.
Adaugă untul moale, apoi făina trecută prin sită împreună cu praful de copt. Potrivește textura aluatului adăugând, la final, laptele rece. Omogenizează bine compoziția, apoi împarte-o în două părți aproximativ egale. Întinde uniform prima parte de compoziție la baza tăvii.
Adaugă pudra de cacao diluată cu o lingură de lapte rece în partea a doua de compoziție, omogenizeaz-o și întinde-o peste cea din tavă.
Presară deasupra jumătățile de caise bine scurse, cu decupajul în sus și presează-le ușor în interior. Introdu tava în cuptor și coace blatul pentru prăjitura Valurile Dunării cu caise la 180 de grade Celsius, pentru 35-40 de minute.
Cum prepari crema cu aromă de lămâie
Adaugă puțină sare peste gălbenușuri și coaja de lămâie răzuită foarte fin. adaugă și zahărul și amestecă bine până când zahărul este dizolvat.
Toarnă puțin lapte rece pentru a mai dilua compoziția, apoi adaugă făina și iar omogenizează. Amestecă compoziția rezultată cu restul de lapte și pune vasul pe baie de aburi. Fierbe crema, amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă. Ridică vasul din baia de aburi și acoperă crema la contact cu o folie alimentară. Las-o să se răcească.
După răcirea completă, adaugă în cremă untul moale.
Întinde crema de lămâie peste blatul răcit și pune tava cu prăjitură la rece pentru aproximativ o oră.
Cum prepari glazura pentru prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot
Adaugă smântâna lichidă într-un vas și pune-o la încălzit pe baie de aburi. Las-o până aproape de punctul de fierbere. Stinge focul și adaugă peste smântână ciocolata ruptă în bucăți mici sau răzuită.
Amestecă intens cu telul sau cu o spatulă până la topirea ciocolatei și omogenizarea compoziției. Apoi las-o să se răcească 5 minute și întinde-o peste crema cu aromă de lămâie. Pune din nou prăjitura la rece până când glazura de ciocolată devine fermă.
Creează peste glazură niște dungi ondulate, cu o furculiță, simulând valurile Dunării. Apoi poți porționa prăjitura.
Dacă mai dorești alte rețete de deserturi cu caise, mai poți încerca și rețeta de prăjitură Duo cu caise și cremă de mascarpone.