Pui tikka masala, rețeta clasică indiană pe care o poți face și acasă

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Internațională

Dacă spui Tikka Masala, atunci spui mâncare indiană. Nu are cum să nu îți placă acest preparat bogat și aromat, cu bucăți de carne de pui sau de miel marinate într-un amestec de iaurt și condimente care apoi sunt gătite într-un sos cremos. Descoperă cum prepari pui tikka masala, rețeta clasică indiană pe care o poți face și acasă.

Cristina Catană
Publicat: 21 iulie 2023, 08:00
Tikka masala este un preparat indian adaptat și pentru europeni / Shutterstock

Despre tikka masala s-a ajuns la un singur consens: este delicios. În ceea ce privește originea sa, există o mulțime de legende care plasează inventarea preparatului chiar și în Scoția. Circulă o mulțime de legende și de povești poate la fel de savuroase ca și tikka masala.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Sosul pentru tikka masala este preparat prin combinarea pastei de roșii, a iaurtului, smântânii sau cremei de cocos, a condimentelor și aromelor precum ghimbir, usturoi, coriandru, chimen, turmeric și garam masala. Acest sos cremos și foarte condimentat este apoi combinat cu bucăți de carne marinate și gătit până când carnea este fragedă și se îmbibă cu aromele delicioase ale sosului.

Cum prepari marinada

Într-un bol, se amestecă ingredientele pentru marinadă: iaurtul, turmericul, pudra de coriandru, pudra de chimen, pudra de garam masala, sucul de lămâie și sarea. Se adaugă bucățile de piept de pui în marinadă și se lasă să se marineze timp de cel puțin o oră sau peste noapte la frigider.

Cum preapri rețeta de pui tikka masala

Într-o tigaie adâncă sau o cratiță, se încinge uleiul vegetal la foc mediu. Se adaugă ceapa tocată și se călește până devine aurie și caramelizată.

Se adaugă usturoiul și ghimbirul și se călesc împreună cu ceapa timp de aproximativ un minut, până când se eliberează aroma. Apoi se pune pasta de roșii și amestecă bine, apoi se adaugă toate condimentele: turmericul, pudra de coriandru, pudra de chimen, pudra de garam masala și boiaua de ardei dulce.

Se amestecă pentru a combina bine ingredientele și se lasă să se călească împreună timp de aproximativ 2 minute.

Apoi se pun bucățile de pui marinat, eliminând excesul de marinadă, în tigaie și se prăjesc timp de aproximativ 5-7 minute, până când se rumenesc ușor pe toate părțile.

Se dă focul la minimum se se adaugă smântâna lichidă. Se amestecă bine pentru a combina ingredientele și se lasă sosul să fiarbă ușor timp de aproximativ 10-15 minute, până când carnea de pui este gătită și sosul se îngroașă.

Ce este tikka masala

Tikka Masala poate fi servit alături de orez basmati fiert, pâine sau roti. Deasupra se presară cu coriandru proaspăt tocat. Acest preparat poate fi adaptat și pentru vegetarieni prin înlocuirea cărnii cu legume, precum cartofi, ciuperci sau brânză pane.

Unele povești afirmă că Tikka Masala a fost creat în India, în timp ce altele susțin că a fost inventat în Regatul Unit de către proprietarii de restaurante indiene care au adaptat preparatele indiene tradiționale pentru a se potrivi gusturilor occidentale.

Una dintre cele mai populare teorii susține că Tikka Masala a fost inventat în anii 1960 în Marea Britanie, de către un bucătar indian sau pakistanez care a combinat bucăți de carne tandoori—bucăți de carne de pui marinate, gătite apoi într-un cuptor tandoor—cu un sos cremos și condimentat pentru a obține un preparat mai apetisant pentru clienții occidentali.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Pui umplut cu ficăței și bacon afumat, pentru un prânz savuros
Pui umplut cu ficăței și bacon afumat, pentru un prânz savuros
Pui cu roșii și măsline la cuptor. Rețetă pentru un prânz savuros
Pui cu roșii și măsline la cuptor. Rețetă pentru un prânz savuros
Chapati, pâine indiană fără drojdie. Cum o poți face la tine acasă
Chapati, pâine indiană fără drojdie. Cum o poți face la tine acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat