Rețeta de dulceață de cireșe, fără zahăr, care rezistă până la un an

Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Dulceața de cireșe, fără zahăr o faci vara ca să te bucuri de ea imediat, dar sigur o vrei și în lunile reci când nu sunt disponibile fructe proaspete. Chiar dacă nu are zahăr, ea rezistă până la un an. Rețeta de dulceață de cireșe e la mare căutare, așa că nu mai sta pe gânduri.

Publicat: 3 iulie 2022, 06:59 / Actualizat: 12 august 2022, 18:12
Dulceața de cireșe fără zahăr poate fi folosită ca ingredient pentru prăjituri / Shutterstock

Cu atâtea sortimente de dulceață pe rafturile magazinelor poate te întrebi de ce te-ai apuca să o faci acasă. Răspunsul este simplu: poți controla ingredientele și mai ales nivelul de dulceață al acesteia, dar și aditivii alimentari.

Cele produse industrial sunt făcute în unele cazuri din pastă de fructe și au cantități mari de conservanți de pectină, pentru a fi cât mai ieftine în procesul de producție. În cazul în care preferi consistența mai densă, iată aici și o rețetă de gem de cireșe.

Ingrediente

Mod de preparare

Se spală bine borcanele și capacele. Se pun borcanele într-o cratiță umplută pe jumătate cu apă și se fierb într-un clocot. Se oprește focul și se lasă acolo până va fi nevoie de ele.

Capacele se pun într-un vas cu apă clocotiă și se lasă acolo până când sunt gata de utilizare. Aceasta este o metodă de sterilizare foarte populară.

Pași de urmat în procesul de gătire al cireșelor

Cireșele se spală și li se scot sâmburii. Se pun într-o cratiță împreună cu sucul de lămâie și se amestecă. Apoi se adaugă îndulcitorul și gelifiantul și se amestecă. Dulceața se fierbe la foc mediu. Se amestecă constant pentru ca pectina să se dizolve. Se mai lasă pe foc până când trece testul lingurii: se scoate puțină dulceață din cratiță și se lasă pe o farfurie. Dacă se încheagă se stinge focul.

Se scot borcanele din vasul în care au fiert, se șterg bine și se umplu cu dulceață până aproape de margine. Se lasă un spațiu cât un deget mic. Se pun capacele șterse și se înfiletează bine.

Borcanele se fierb la bain marie timp de 10 minute. Se scot din apă, se pun într-un loc răcoros și se lasă să se răcească acoperite timp de 24 de ore, fără să fie mișcate.

Citește și

De ce să faci dulceață de cireșe fără zahăr acasă

În plus, este foarte util să ai un raft cu dulceață fără zahăr în cămară. Când vei avea poftă de ceva dulce, ai la îndemână un desert sănătos pe care să îl consumi ca atare sau să îl adaugi în prăjituri. Dulceața de cireșe fără zahăr poate fi potrivită pentru clătite, deserturi cu ciocolată neagră, tarte, cheesecake sau chiar salate cu fructe.

Atunci când faci dulceață fără zahăr acasă prețul unui borcan este mult mai mic decât al celor cumpărate. Vei economisi o sumă considerabilă dacă obișnuiești să consumi des dulcețuri.

Dacă nu folosești zahărul va trebui totuși să adaugi un îndulcitor și un gelifiant. Există pe piață o mulțime de variante, chiar și bio. În cazul gelifiantului trebuie să citești cu atenție eticheta pentru că multe dintre ele au zahăr adăugat și nu vrei asta.

Îndulcitorul potrivit pentru dulceața de cireșe fără zahăr

În cazul îndulcitorului poți folosi stevia, xilitol, eritritol sau aluloză. Totuși, dulceața de cireșe fără zahăr va avea cea mai bună textură dacă folosești aluloza. Eritritolul tinde să devină granulat atunci când este rece. Xilitolul este și el bun însă aduce un aport suplimentar de carbohidrați, iar stevia poate să lase un gust ușor metalic.

În dulceața de cireșe fără zahăr trebuie să pui și suc de lămâie. De obicei sucul proaspăt de lămâie este cel mai bun, dar în cazul conservelor poate fi mai potrivit cel îmbuteliat. Motivul este că lămâile proaspete variază în aciditate. Cireșele au un conținut mai scăzut de acid, așa că este necesară adăugarea de suc de lămâie pentru a obține nivelul potrivit pentru conservarea pe termen lung.  

După ce sterilizezi borcanele de dulceață de cireșe fără zahăr, lasă-le să se odihnească timp de 24 de ore fără să le miști sau să le înclini. Apoi poți să le depozitezi până la un an într-un loc răcoros și întunecat. 

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Te-ar mai putea interesa și
Suc de roșii pentru iarnă, în sticle de plastic: rețeta rapidă
Suc de roșii pentru iarnă, în sticle de plastic: rețeta rapidă
Ketchup de casă. Rețetă simplă și ușor de preparat
Ketchup de casă. Rețetă simplă și ușor de preparat
Dulceață de vișine cu gust dulce-acrișor și aromă de anason
Dulceață de vișine cu gust dulce-acrișor și aromă de anason
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
28 aprilie, 05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
28 aprilie, 05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
28 aprilie, 05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv