Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat
Plăcinta cu dovleac este unul dintre deserturile emblematice ale toamnei, cu aromele calde și delicate de scorțișoară, nucșoară și ghimbir. Este desertul care aduce toamna în casă, transformând dovleacul într-un preparat deosebit de gustos și iubit. Încearcă și tu această rețeta simplă de plăcintă cu dovleac.
Plăcinta de dovleac este cel mai bine servită ușor călduță, cu un adaos de frișcă proaspăt bătută sau o lingură de înghețată de vanilie. Textura cremoasă a plăcintei și gustul său bogat se potrivesc de minune cu un contrast răcoritor și aerat.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-un bol mare, se cerne făina și se adaugă praful de copt și sarea.
Cum prepari aluatul pentru plăcinta cu dovleac
Apoi se adaugă untul tăiat cubulețe și se freacă cu făina până când se obține o textură nisipoasă. Ouăle se bat cu zahărul și laptele, apoi sse toarnă amestecul în bolul cu făină și unt. Se frământă rapid până aluatul devine omogen. Se împarte în două părți egale, se formează bile din aluat și se lasă să se odihnească 30 de minute la frigider.
Cum prepari umplutura pentru rețeta de plăcintă cu dovleac
Între timp se curăță dovleacul, se scot semințele și se dă pe răzătoare. După aceea, se pune într-o cratiță mare și se călește împreună cu zahărul și uleiul, la foc mediu, timp de 10-15 minute, până se înmoaie și lichidul se evaporă. Se adaugă scorțișoara și esența de vanilie. Se lasă umplutura să se răcească puțin înainte de a o folosi.
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se scot bilele de aluat de la frigider și se întinde prima jumătate de aluat pe o suprafață ușor înfăinată, într-o foaie subțire, de dimensiunea tăvii. Se așează foaia de aluat într-o tavă unsă sau tapetată cu hârtie de copt.
Deasupra se presară pesmetul peste aluat (opțional), apoi se întinde uniform umplutura de dovleac. Se întinde a doua foaie de aluat și se pune deasupra umpluturii. Se sigilează marginile bine, înțepând ușor suprafața cu o furculiță. Se unge plăcinta cu puțin ou bătut pentru o crustă aurie.
Tava cu plăcinta se dă la cuptor timp de 35-40 de minute la 180°C, până când devine aurie și crocantă la suprafață. Apoi se scoate și se lasă să se răcească complet înainte de a o tăia în pătrate. Se servește simplă sau pudrată cu zahăr vanilat.
Trucuri pentru a obține cea mai bună plăcintă cu dovleac
Există foarte multe rețete de plăcintă de dovleac încât te poți simți descumpănită dacă vrei să o pregătești pentru prima dată. Totuși, indiferent pe care o alegi, dacă ții cont de câteva sfaturi nu ai cum să nu obții desertul dorit.
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să folosești dovleac plăcintar care este nu doar dulce, dar are și o textură cremoasă.
După ce îl cureți și îl tai în bucăți trebuie să îl dai pe răzătoare. Este cea mai grea parte, pentru că necesită nu doar răbdare, ci și puțin efort fizic, mai ales dacă alegi un dovleac mai mare. În cazul obții prea mult, poți să îl pui într-o pungă specială pentru congelator și să îl folosești data viitoare când faci plăcintă.
Pentru ca umplutura să fie cât mai cremoasă și mai aromată este recomandat să călești dovleacul. Poți folosi condimentele tale preferate, dar cele mai potrivite sunt scorțișoara, ghimbirul, nucșoara sau esența de vanilie. Dacă umplutura este prea zemoasă, poți să presari peste foile de plăcintă pesmet pentru a mai absorbi din umiditate.
Dovleacul este deja dulce așa că nu folosi foarte mult zahăr. Poți chiar să pui o cantitate mai mică la început și pe măsură ce faci umplutura să mai adaugi pe parcurs.
Pentru că aluatul este la fel de important ca umplutura este important ca acesta să fie foarte fraged. Vei avea nevoie de unt rece și apă foarte rece pentru a obține o textură ușoară și crocantă. Nu frământa excesiv aluatul, pentru a nu activa glutenul din făină, ceea ce ar face aluatul dur.
Cum alegi dovleacul pentru plăcintă
Pentru a obține o plăcintă de dovleac delicioasă, alegerea dovleacului potrivit este esențială. Cele mai bune soiuri de dovleac pentru plăcintă sunt dovleacul plăcintar și dovleacul Hokkaido, însă acesta din urmă nu este foarte accesibil în România.
Acestea au un gust dulce și o textură densă, care se transformă într-un piure cremos și consistent. Dovlecii mari, de decor, nu sunt potriviți deoarece sunt mai apoși și lipsiți de aromă.
Alege un dovleac care este greu pentru dimensiunea lui, ceea ce este un semn că are o cantitate mare de pulpă Asigură-te că este ferm la atingere, fără zone moi, care ar putea sugera că este prea matur sau începe să se strice.
Caută un dovleac cu o coajă uniform colorată și fără pete verzi, semn că este bine copt. Dovleacul plăcintar are o coajă galben-portocalie, iar Hokkaido are o coajă portocalie-roșiatică.
Coaja ar trebui să fie tare și ușor mată, nu lucioasă, deoarece o coajă lucioasă poate indica faptul că dovleacul este necopt. În plus, coaja tare protejează pulpa și asigură o textură bună pentru gătit.