Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Plăcinta cu dovleac este unul dintre deserturile emblematice ale toamnei, cu aromele calde și delicate de scorțișoară, nucșoară și ghimbir. Este desertul care aduce toamna în casă, transformând dovleacul într-un preparat deosebit de gustos și iubit. Încearcă și tu această rețeta simplă de plăcintă cu dovleac.

Mai multe bucăți de plăcintă cu dovleac puse pe un tocător
Plăcinta cu dovleac se poate păstra până la cinci zile/ Shutterstock

Plăcinta de dovleac este cel mai bine servită ușor călduță, cu un adaos de frișcă proaspăt bătută sau o lingură de înghețată de vanilie. Textura cremoasă a plăcintei și gustul său bogat se potrivesc de minune cu un contrast răcoritor și aerat.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Într-un bol mare, se cerne făina și se adaugă praful de copt și sarea.

Cum prepari aluatul pentru plăcinta cu dovleac

Apoi se adaugă untul tăiat cubulețe și se freacă cu făina până când se obține o textură nisipoasă. Ouăle se bat cu zahărul și laptele, apoi sse toarnă amestecul în bolul cu făină și unt. Se frământă rapid până aluatul devine omogen. Se împarte în două părți egale, se formează bile din aluat și se lasă să se odihnească 30 de minute la frigider.

Cum prepari umplutura pentru rețeta de plăcintă cu dovleac

Între timp se curăță dovleacul, se scot semințele și se dă pe răzătoare. După aceea, se pune într-o cratiță mare și se călește împreună cu zahărul și uleiul, la foc mediu, timp de 10-15 minute, până se înmoaie și lichidul se evaporă. Se adaugă scorțișoara și esența de vanilie. Se lasă umplutura să se răcească puțin înainte de a o folosi.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se scot bilele de aluat de la frigider și se întinde prima jumătate de aluat pe o suprafață ușor înfăinată, într-o foaie subțire, de dimensiunea tăvii. Se așează foaia de aluat într-o tavă unsă sau tapetată cu hârtie de copt.

Deasupra se presară pesmetul peste aluat (opțional), apoi se întinde uniform umplutura de dovleac. Se întinde a doua foaie de aluat și se pune deasupra umpluturii. Se sigilează marginile bine, înțepând ușor suprafața cu o furculiță. Se unge plăcinta cu puțin ou bătut pentru o crustă aurie.

Tava cu plăcinta se dă la cuptor timp de 35-40 de minute la 180°C, până când devine aurie și crocantă la suprafață. Apoi se scoate și se lasă să se răcească complet înainte de a o tăia în pătrate. Se servește simplă sau pudrată cu zahăr vanilat.

Trucuri pentru a obține cea mai bună plăcintă cu dovleac

Există foarte multe rețete de plăcintă de dovleac încât te poți simți descumpănită dacă vrei să o pregătești pentru prima dată. Totuși, indiferent pe care o alegi, dacă ții cont de câteva sfaturi nu ai cum să nu obții desertul dorit.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să folosești dovleac plăcintar care este nu doar dulce, dar are și o textură cremoasă.

După ce îl cureți și îl tai în bucăți trebuie să îl dai pe răzătoare. Este cea mai grea parte, pentru că necesită nu doar răbdare, ci și puțin efort fizic, mai ales dacă alegi un dovleac mai mare. În cazul obții prea mult, poți să îl pui într-o pungă specială pentru congelator și să îl folosești data viitoare când faci plăcintă.

Pentru ca umplutura să fie cât mai cremoasă și mai aromată este recomandat să călești dovleacul. Poți folosi condimentele tale preferate, dar cele mai potrivite sunt scorțișoara, ghimbirul, nucșoara sau esența de vanilie. Dacă umplutura este prea zemoasă, poți să presari peste foile de plăcintă pesmet pentru a mai absorbi din umiditate.

Dovleacul este deja dulce așa că nu folosi foarte mult zahăr. Poți chiar să pui o cantitate mai mică la început și pe măsură ce faci umplutura să mai adaugi pe parcurs.

Pentru că aluatul este la fel de important ca umplutura este important ca acesta să fie foarte fraged. Vei avea nevoie de unt rece și apă foarte rece pentru a obține o textură ușoară și crocantă. Nu frământa excesiv aluatul, pentru a nu activa glutenul din făină, ceea ce ar face aluatul dur.

Cum alegi dovleacul pentru plăcintă

Pentru a obține o plăcintă de dovleac delicioasă, alegerea dovleacului potrivit este esențială. Cele mai bune soiuri de dovleac pentru plăcintă sunt dovleacul plăcintar și dovleacul Hokkaido, însă acesta din urmă nu este foarte accesibil în România.

Acestea au un gust dulce și o textură densă, care se transformă într-un piure cremos și consistent. Dovlecii mari, de decor, nu sunt potriviți deoarece sunt mai apoși și lipsiți de aromă.

Alege un dovleac care este greu pentru dimensiunea lui, ceea ce este un semn că are o cantitate mare de pulpă Asigură-te că este ferm la atingere, fără zone moi, care ar putea sugera că este prea matur sau începe să se strice.

Caută un dovleac cu o coajă uniform colorată și fără pete verzi, semn că este bine copt. Dovleacul plăcintar are o coajă galben-portocalie, iar Hokkaido are o coajă portocalie-roșiatică.

Coaja ar trebui să fie tare și ușor mată, nu lucioasă, deoarece o coajă lucioasă poate indica faptul că dovleacul este necopt. În plus, coaja tare protejează pulpa și asigură o textură bună pentru gătit.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate, alături de o lingură de miere spiralată și nuci
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă porționată, alături de un dovleac secționat, o bucată de brânză și un dovleac turcesc
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Pandișpan cu gutui și mac porționat pe o hârtie de copt și o porție pe spatulă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
plăcinte la tigaie cu iaurt
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Chec cu morcovi și nuci porționat
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Plăcintă turnată cu mere fără zahăr
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
plăcintă de pește, așezată într-un ramekin, alături de boabe de mazăre și o furculiță
Plăcintă de pește. Preparatul care poate fi servit ca aperitiv, dar și la prânz sau cină
Plăcintă de pește. Preparatul care poate fi servit ca aperitiv, dar și la prânz sau cină
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
souvlaki
09:59
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Spaghetti cu lămâie
06:59
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
rețetă muștar de casă
05:04
Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
14 octombrie, 06:53
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Chimichangas de pui
14 octombrie, 05:47
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Tartă cu pere, brânză Camembert, nuci și fulgi de migdale, în aluat foietaj
14 octombrie, 05:10
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
arsura de congelator
13 octombrie, 06:40
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi 5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Salata tabbouleh
13 octombrie, 05:31
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Exerciții fizice în funcție de personalitate. Ce să alegi, conform specialiștilor
Exerciții fizice în funcție de personalitate. Ce să alegi, conform specialiștilor
Exerciții fizice în funcție de personalitate. Ce să alegi, conform specialiștilor
Angajații de la stat care riscă să rămână fără salarii. Ministerul cere reducerea cheltuielilor
Angajații de la stat care riscă să rămână fără salarii. Ministerul cere reducerea cheltuielilor
Angajații de la stat care riscă să rămână fără salarii. Ministerul cere reducerea cheltuielilor
Mircea Lucescu i-a cerut scuze unui jucător după România amp;#8211; Austria: amp;#8220;O fac public”
Mircea Lucescu i-a cerut scuze unui jucător după România amp;#8211; Austria: amp;#8220;O fac public”
Mircea Lucescu i-a cerut scuze unui jucător după România amp;#8211; Austria: amp;#8220;O fac public”
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. Hamnet, lăudat ca fiind sublim și demn de un Oscar
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. „Hamnet”, lăudat ca fiind „sublim” și demn de un Oscar
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. „Hamnet”, lăudat ca fiind „sublim” și demn de un Oscar
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
fresh
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză

5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi

5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă

File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
închide