Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Plăcinta cu dovleac este unul dintre deserturile emblematice ale toamnei, cu aromele calde și delicate de scorțișoară, nucșoară și ghimbir. Este desertul care aduce toamna în casă, transformând dovleacul într-un preparat deosebit de gustos și iubit. Încearcă și tu această rețeta simplă de plăcintă cu dovleac.

Mai multe bucăți de plăcintă cu dovleac puse pe un tocător
Plăcinta cu dovleac se poate păstra până la cinci zile/ Shutterstock

Plăcinta de dovleac este cel mai bine servită ușor călduță, cu un adaos de frișcă proaspăt bătută sau o lingură de înghețată de vanilie. Textura cremoasă a plăcintei și gustul său bogat se potrivesc de minune cu un contrast răcoritor și aerat.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Într-un bol mare, se cerne făina și se adaugă praful de copt și sarea.

Cum prepari aluatul pentru plăcinta cu dovleac

Apoi se adaugă untul tăiat cubulețe și se freacă cu făina până când se obține o textură nisipoasă. Ouăle se bat cu zahărul și laptele, apoi sse toarnă amestecul în bolul cu făină și unt. Se frământă rapid până aluatul devine omogen. Se împarte în două părți egale, se formează bile din aluat și se lasă să se odihnească 30 de minute la frigider.

Cum prepari umplutura pentru rețeta de plăcintă cu dovleac

Între timp se curăță dovleacul, se scot semințele și se dă pe răzătoare. După aceea, se pune într-o cratiță mare și se călește împreună cu zahărul și uleiul, la foc mediu, timp de 10-15 minute, până se înmoaie și lichidul se evaporă. Se adaugă scorțișoara și esența de vanilie. Se lasă umplutura să se răcească puțin înainte de a o folosi.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se scot bilele de aluat de la frigider și se întinde prima jumătate de aluat pe o suprafață ușor înfăinată, într-o foaie subțire, de dimensiunea tăvii. Se așează foaia de aluat într-o tavă unsă sau tapetată cu hârtie de copt.

Deasupra se presară pesmetul peste aluat (opțional), apoi se întinde uniform umplutura de dovleac. Se întinde a doua foaie de aluat și se pune deasupra umpluturii. Se sigilează marginile bine, înțepând ușor suprafața cu o furculiță. Se unge plăcinta cu puțin ou bătut pentru o crustă aurie.

Tava cu plăcinta se dă la cuptor timp de 35-40 de minute la 180°C, până când devine aurie și crocantă la suprafață. Apoi se scoate și se lasă să se răcească complet înainte de a o tăia în pătrate. Se servește simplă sau pudrată cu zahăr vanilat.

Trucuri pentru a obține cea mai bună plăcintă cu dovleac

Există foarte multe rețete de plăcintă de dovleac încât te poți simți descumpănită dacă vrei să o pregătești pentru prima dată. Totuși, indiferent pe care o alegi, dacă ții cont de câteva sfaturi nu ai cum să nu obții desertul dorit.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să folosești dovleac plăcintar care este nu doar dulce, dar are și o textură cremoasă.

După ce îl cureți și îl tai în bucăți trebuie să îl dai pe răzătoare. Este cea mai grea parte, pentru că necesită nu doar răbdare, ci și puțin efort fizic, mai ales dacă alegi un dovleac mai mare. În cazul obții prea mult, poți să îl pui într-o pungă specială pentru congelator și să îl folosești data viitoare când faci plăcintă.

Pentru ca umplutura să fie cât mai cremoasă și mai aromată este recomandat să călești dovleacul. Poți folosi condimentele tale preferate, dar cele mai potrivite sunt scorțișoara, ghimbirul, nucșoara sau esența de vanilie. Dacă umplutura este prea zemoasă, poți să presari peste foile de plăcintă pesmet pentru a mai absorbi din umiditate.

Dovleacul este deja dulce așa că nu folosi foarte mult zahăr. Poți chiar să pui o cantitate mai mică la început și pe măsură ce faci umplutura să mai adaugi pe parcurs.

Pentru că aluatul este la fel de important ca umplutura este important ca acesta să fie foarte fraged. Vei avea nevoie de unt rece și apă foarte rece pentru a obține o textură ușoară și crocantă. Nu frământa excesiv aluatul, pentru a nu activa glutenul din făină, ceea ce ar face aluatul dur.

Cum alegi dovleacul pentru plăcintă

Pentru a obține o plăcintă de dovleac delicioasă, alegerea dovleacului potrivit este esențială. Cele mai bune soiuri de dovleac pentru plăcintă sunt dovleacul plăcintar și dovleacul Hokkaido, însă acesta din urmă nu este foarte accesibil în România.

Acestea au un gust dulce și o textură densă, care se transformă într-un piure cremos și consistent. Dovlecii mari, de decor, nu sunt potriviți deoarece sunt mai apoși și lipsiți de aromă.

Alege un dovleac care este greu pentru dimensiunea lui, ceea ce este un semn că are o cantitate mare de pulpă Asigură-te că este ferm la atingere, fără zone moi, care ar putea sugera că este prea matur sau începe să se strice.

Caută un dovleac cu o coajă uniform colorată și fără pete verzi, semn că este bine copt. Dovleacul plăcintar are o coajă galben-portocalie, iar Hokkaido are o coajă portocalie-roșiatică.

Coaja ar trebui să fie tare și ușor mată, nu lucioasă, deoarece o coajă lucioasă poate indica faptul că dovleacul este necopt. În plus, coaja tare protejează pulpa și asigură o textură bună pentru gătit.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Tartă trandafir cu mere și miere pe un tocător cu cuțit și mere proaspete
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Un colaj cu deserturi cu dovleac
6 idei de deserturi cu dovleac. Rețete ideale de prăjituri de încercat toamna
6 idei de deserturi cu dovleac. Rețete ideale de prăjituri de încercat toamna
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
ghebe murate puse în două borcane diferite
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: Nu mi-a plăcut deloc gustul
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
închide