Rețete cu ghimbir. Cum îl integrezi în meniu pentru a te bucura de beneficiile lui pentru sănătate

Fără coacere

Ghimbirul este unul dintre ingredientele care nu ar trebui să îți lipsească din bucătărie. Nu este doar un condiment care dă un gust special preparatelor, dar are și o mulțime de proprietăți terapeutice. Inspiră-te din cele 5 rețete cu ghimbir pe care le poți integra foarte ușor în meniul tău zilnic.

Cristina Catană
Publicat: 5 iunie 2024, 07:11

Galerie foto

Ghimbirul poate fi folosit proaspăt sau pudră / Shutterstock

Ghimbirul (Zingiber officinale) este o plantă tropicală originară din Asia de SE, cunoscută pentru rizomii săi subterani folosiți atât ca mirodenie, cât și ca remediu medicinal de mii de ani. Această rădăcină are un gust picant și aromat, fiind utilizată pe scară largă în bucătăria asiatică și nu numai.

Ghimbirul se găsește în supermarket tot timpul anului. Când îl alegi, caută rizomi tari, netezi și cu o piele subțire și lucioasă. Dacă este moale, pare uscat sau are pete închise la culoare înseamnă că este vechi sau deteriorat și este mai bine să nu îl cumperi.

Citește și

Ghimbirul proaspăt poate fi păstrat în frigider pentru o perioadă de aproximativ o săptămână, înfășurat într-un prosop de hârtie umed pentru a menține prospețimea. De asemenea, ghimbirul poate fi păstrat pentru o perioadă mai lungă de timp în congelator, fie întreg, fie tăiat în bucăți mai mici.

Rețete cu ghimbir

Pentru că are o mulțime de beneficii asupra sănătății, ar trebui să consumi ghimbir cât mai des. Cel mai bine este să îl integrezi în rețete proaspăt. Adaugă-l în sucuri, ceaiuri, smoothie-uri sau feluri de mâncare pentru a adăuga o notă de prospețime și aromă.

Vei găsi în magazin și ghimbir praf. Nu ezita să îl pui în deserturi, prăjituri, curry-uri și alte feluri de mâncare. Ghimbirul murat este o gustare delicioasă și ușor picantă care poate fi consumată direct sau adăugată în sushi sau alte feluri de mâncare asiatice.

Smoothie cu spanac, banane și ghimbir

Începe prin a prepara un smoothie cu spanac, banane și ghimbir. Această rețetă de suc verde este ideală pentru sistemul imunitar.

Smoothie cu spanac, banane și ghimbir este perfect pentru a-ți începe dimineața / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 ml suc de portocale
  • sucul de la o lămâie
  • 1 bucată de 5 cm de ghimbir proaspăt, decojit și tocat
  • 1 lingură pudră proteică de vanilie
  • ¼ linguriță de scorțișoară
  • ¼ linguriță de vanilie
  • 1 praf de sare de mare
  • 1 praf de piper cayenne (opțional)
  • 100 g baby spanac
  • 1 banană coaptă, de preferință congelată

Mod de preparare

Într-un blender vertical, se pun sucul de portocale, sucul de lămâie, ghimbirul, pudra proteică, scorțișoara, vanilia, sare, cayenne, spanac baby și banana congelată.

Se procesează până când toate ingredientele s-au omogenizat și smoothie este foarte fin. Se servește imediat

Humus cu ghimbir și limetă

Rețeta de humus cu ghimbir se prepară rapid și nu are nevoie de multe ingrediente.

Humusul cu ghimbir este o alegere potrivită dacă îți place mâncarea mai condimentată / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 cățel de usturoi
  • 1 lingură de ghimbir proaspăt tocat
  • 1 conservă de năut plus 2 linguri din apa în care a stat năutul
  • sucul de  la 2 limete
  • 50 g tahini
  • 2 linguri de sos de soia sau tamari

Mod de preparare

Se curăță usturoiul. Se curăță și se toacă ghimbirul. Se pune năutul într-o strecurătoare pentru a se scurge, rezervând apa

În bolul unui robot de bucătărie, se pun usturoiul, ghimbirul, năutul, 2 linguri apă de la năut, zeama de limetă, tahini și sosul de soia (sau tamari).

Se procesează timp de un minut sau două până compoziția devine foarte cremoasă. Din când în când se oprește robotul pentru a răzui părțile laterale. Se pune într-un vas de sticlă închis ermetic și se poate păstra la frigider până la o săptămână.

Supă de morcovi și ghimbir

Pentru masa de prânz încearcă rețeta de supă de morcovi și ghimbir. Această supă cremă este ideală pentru atunci când îți dorești o masă rapidă.

Supa de morcovi cu ghimbir se poate servi atât rece, cât și caldă / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ceapă galbenă
  • 12 morcovi mari
  • 3 cm rădăcină de ghimbir decojită și tocată
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 l supă de legume
  • ¼ linguriță de pudră de usturoi
  • 1 praf de scorțișoară
  • ½ linguriță de sare
  • 100 ml lapte de cocos

Mod de preparare

Se taie ceapa cubulețe. Se curăță și se taie morcovii. Se curăță ghimbirul, apoi se toacă.

Într-o oală mare, se încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Se adaugă ceapa și se călește 5 minute. Apoi se pun ghimbirul, morcovii, supa de legume, pudra de usturoi, scorțișoara și sarea și se aduce supa la punctul de fierbere. Se lasă până când morcovii sunt fragezi, aproximativ 15-20 de minute.

Se transferă cu atenție supa fierbinte într-un blender vertical sau se poate folosi un blender cu imersie direct în oala în care a fiert. Se adaugă laptele de cocos și se procesează până compoziția devine omogenă si cremoasă. Se gustă și se condimentează după gust. Se servește cu coriandru proaspăt.

Tofu cu miere și ghimbir

Pentru persoanele care preferă rețetele vegane, tofu cu miere și ghimbir se prepară rapid și simplu. Această rețetă este delicioasă și nu necesită ingrediente complexe.

Tofu cu miere și ghimbir este un prânz hrănitor și gustos / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei vegetal
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 4 cm de ghimbir, curățat și tocat
  • 200 g fasole verde, tăiată pe jumătate
  • ½ ardei gras roșu, fără miez, fără semințe și feliat subțire
  • 1 bucată de tofu ferm
  • orez alb fiert pentru servire
  • Pentru sos
  • 2 linguri de miere
  • 2 -3 linguri de sos de soia
  • 2 linguri de oțet de orez
  • 1 linguriță de sos sriracha
  • ½ linguriță de ulei de susan
  • 1 lingură de amidon de porumb amestecat cu ¼ de cană de apă rece

Mod de preparare

Se înfășoară tofu într-un prosop de bucătărie și se lasă să stea 10 minute să se scurgă. Se amestecă toate ingredientele pentru sos și se lasă deoparte. După ce tofu s-a scurs, se taie în cuburi de 2 cm și se lasă deoparte.

Se pune o tigaie mare, la foc mare. Se adaugă uleiul, fasolea verde și ardeiul gras roșu. Se gătesc timp de 3-4 minute sau până când legumele sunt fragede.

Apoi se adaugă usturoiul și ghimbirul și se mai lasă 2 minute. După aceea, se pun tofu și sosul și se gătesc 2-3 minute, până când tofu este cald și sosul s-a îngroșat. Se transferă într-un bol și se servește

Dressing de ghimbir

Rețeta de dressing de ghimbir este perfectă pentru o salată de vară. Ai nevoie de puține ingrediente pentru a transforma o salată simplă într-un preparat extraordinar.

Dressingul de ghimbir este potrivit pentru salate de crudități / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ½ linguriță de ghimbir ras
  • 2 linguri de oțet de vin alb
  • 1 lingură de muștar de Dijon
  • 1 lingură de miere (sau sirop de arțar)
  • 100 ml ulei (de struguri, canola sau de arahide)
  • ¼ linguriță de pudră de usturoi
  • ½ linguriță de sare

Mod de preparare

Se curăță ghimbirul și se toacă. Apoi se pun toate ingredientele într-un blender și se procesează până sosul se omogenizează.

După aceea, se pune într-un recipient de sticlă care se închide ermetic și se păstrează la frigider până la o săptămână.  Se lasă să ajungă la temperatura camerei înainte de servire.

Beneficiile nutriționale ale ghimbirului

Ghimbirul este bogat în substanțe nutritive și compuși bioactivi, iar cel mai puternic este gingerolul. Acesta este un compus cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice, care pot ajuta la reducerea inflamației din organism și a durerilor articulare. De asemenea, ghimbirul este o sursă bună de vitamina C, magneziu și potasiu.

Conținutul său de fibre poate ajuta la îmbunătățirea sănătății digestive și a regularității intestinale.

Deși ghimbirul este considerat în general sigur pentru consum în cantități moderate, unele persoane ar putea experimenta reacții adverse. Consumul excesiv de ghimbir poate provoca iritații ale mucoasei stomacului la unele persoane, în special la cele cu sensibilitate gastrică sau ulcer.

Dacă ei medicamente anticoagulantele, ar fi bine să întrebi medicul curant dacă poți consuma ghimbir pentru că este posibil să le reducă efectele.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare