Rețete savuroase cu dovleac. Preparate pe care să le încerci toamna aceasta

Fără coacere

Dovleacul este fără îndoială vedeta toamnei. De la plăcinte până la tarte și budinci, dovleacul adaugă o aromă minunată și o textură catifelată multor deserturi delicioase. Îți propunem 3 rețete savuroase cu dovleac pe care să le încerci în sezonul rece.  

Cristina Catană
Publicat: 9 noiembrie 2023, 07:00
Dovleacul poate fi folosit atât în deserturi, cât și în preparate sărate / Shutterstock

Dovleacul are o aromă dulce ceea ce îl face potrivit pentru o varietate de condimente și arome, mai ales atunci când prepari deserturi. Poți folosi scorțișoară, vanilie, cardamon, ghimbir, nucșoara, cuișoare. Poți să îl transformi într-o mulțime de prăjituri de la plăcinte la cheesecake sau poți pur și simplu să îl coci la cuptor.

Indiferent ce ai alege vei avea un preparat cremos, cu arome delicate de care te vei bucura ori de câte ori ai poftă de ceva dulce și delicios.

Citește și

Cheesecake cu dovleac

Cheesecake cu dovleac nu este prea dulce, având un echilibru între aroma cremei de brânză și dulceața dovleacului, toate unite de bogăția condimentelor.

Cheesecake-ul cu dovleac este un desert cu specific american / Shutterstock

Ingrediente

Pentru blat

  • 400 g biscuiți Graham mărunțiți
  • 2 linguri de zahăr brun
  • 100 g unt topit

Pentru umplutura de cheesecake

  • 250 g cremă de brânză
  • 80 g zahăr brun
  • 500 g piure de dovleac
  • 2 ouă mari la temperatura camerei
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • ½ linguriță de scorțișoară măcinată
  • ¼ de linguriță amestec de condimente pentru dovleac
  • 1 lingură de făină
  • 80 ml smântână de gătit

Pentru decor

  • 110 ml smântână de gătit
  • sos de caramel

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190°C și se tapetează baza unei forme de tort cu diametrul de 20 cm cu hârtie de copt.

Într-un castron se amestecă biscuiții cu 2 linguri de zahăr brun și untul topit. Se toarnă amestecul în forma de tort pregătită și cu spatele unei căni sau al unei linguri, se presează firimiturile de biscuiți Graham până când sunt compacte. Se pune forma de tort la frigider timp de 10 minute pentru a se întări.

Între timp, într-un bol curat se pune crema de brânză și se bate cu mixerul un minut pentru a se înmuia. Apoi se adaugă zahărul și se mixează 2-3 minute, până când totul este omogenizat. Se adaugă piureul de dovleac, ouăle, extractul de vanilie, scorțișoara, amestecul de condimente și făina în bol și se amestecă până când ingredientele sunt încorporate.

La final, se pune smântâna și se mai mixează 30 de secunde. Se scoate tava de tort din frigider și se toarnă crema de dovleac deasupra bazei de biscuiți întăriți. Se mișcă ușor forma de tort pe blat de câteva ori pentru a permite bulelor de aer prinse să se ridice la suprafață.

Se învelește cu grijă exteriorul formei de tort cu câteva straturi de folie de aluminiu, apoi se pune tava în centrul cuptorului pe o tavă mare cu lateralele adânci. Se toarnă apă astfel încât să aibă aproximativ 2 cm, apoi se coace o oră.

După o oră, se oprește cuptorul și se deschide ușa pentru a lăsa cheesecakeul să se răcească complet. După ce a ajuns la temperatura camerei, se transferă la frigider 6-8 ore sau peste noapte. Apoi se scoate ușor din forma de tort și se pune pe un platou. Se bate smântâna până devine frișcă și se decorează prăjitura. Se servește cu sos caramel.

Pumpkin spice latte

Această rețetă pentru un latte clasic cu condimente de dovleac combină aromele tradiționale de toamnă cu cafeaua.

Pumpkin spice latte pote fi condimentată cu anason, scorțișoară sau cardamon / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 cană espresso
  • 6 linguri de piure de dovleac
  • 4 linguri de sirop de arțar
  • 2 lingurițe de extract de vanilie
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • ¼ linguriță de ghimbir măcinat
  • ¼ linguriță de nucșoară
  • ⅛ linguriță de cuișoare măcinate
  • 400 ml lapte
  • frișcă

Mod de preparare

Într-o oală mică, se combină espresso, piureul de dovleac, siropul de arțar, vanilia, scorțișoara, ghimbirul, nucșoara și cuișoarele. Se dă la foc mic amestecându-se constant, timp de 5 minute.

Într-o altă oală mică, se pune laptele și se încălzește, fără să fiarbă. Se toarnă laptele într-o presă franceză și, folosind pistonul, se trage în sus și în jos într-o mișcare rapidă timp de aproximativ 3 minute sau până când laptele devine ușor și spumos.

Se pune amestecul de cafea și dovleac în două căni și se acoperă cu spumă de lapte. Se decorează cu frișcă și scorțișoară măcinată.

Cupcakes cu dovleac

Cupcakes cu dovleac sunt desertul perfect pentru toamnă, cremoase și pufoase, cu un gust echilibrat și aromat. Încearcă și rețeta de chec cu dovleac. Se prepară ușor și rapid.

Cupcakes cu dovleac pot fi servite atât la desert, cât și la micul-dejun / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g piure de dovleac
  • 100 g zahăr brun
  • 100 g zahăr
  • 110 ml ulei vegetal
  • 2 ouă
  • 120 g făină
  • 1 linguriță de praf de copt
  • ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • ½ linguriță de sare
  • 1 linguriță de condimente pentru dovleac
  • ½ linguriță de scorțișoară măcinată

Pentru glazură

  • 120 g unt sărat, înmuiat
  • 220 g cremă de brânză, înmuiată
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 3 linguri de sirop de arțar
  • 300 g zahăr pudră

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se pregătește o tavă de brioșe cu 12 forme cu hârtie specială.

Se combină piureul de dovleac, zahărul brun, zahărul granulat, uleiul vegetal și ouăle.

Într-un castron separat, se amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, condimentul pentru dovleac și scorțișoară. Apoi se încorporează ingredientele umede în cele uscate. Se împarte aluatul între cele 12 forme de brioșe. Se coc 18-20 de minute.

Când ai timp prepară și o budincă de dovleac. Este delicioasă în acest sezon.

Se mixează untul cu crema de brânză până se omogenizează. Apoi se încorporează extractul de vanilie și siropul de arțar. După aceea, se adaugă zahărul pudră lingură cu lingură mixând după fiecare. Deasupra fiecărei cupcake se pune cremă de brânză.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Ce pot găti copiii singuri. 5 rețete pentru toate vârstele și gusturile
Ce pot găti copiii singuri. 5 rețete pentru toate vârstele și gusturile
Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii
Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii
3 rețete de mic dejun pe care le poți face de seara. Idei de preparate sățioase și rapide
3 rețete de mic dejun pe care le poți face de seara. Idei de preparate sățioase și rapide
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros