Roșii în saramură la borcan, conservate pentru iarnă

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Românească

Dacă ai început deja să pregătești conserve de roșii pentru iarnă, prepară și rețeta de roșii în saramură la borcan. Te vei bucura mai târziu de roșiile întregi, pe care le poți folosi în diferite preparate culinare.

Maria Udrea
Publicat: 15 august 2023, 07:00

Galerie foto

Mărarul cu flori va aromatiza plăcut roșiile și saramura / Shutterstock

Conservate în acest mod, roșiile pot fi folosite pentru salate, pentru ciorbe și supe, dar și pentru alte mâncăruri. Roșiile se păstrează întregi pe toată perioada conservării. Saramura o poți folosi pentru acrirea ciorbelor. Este foarte gustoasă și aromată. Chiar și roșiile împrumută din aromele adăugate în saramură.

Citește și

Pentru a conserva roșii întregi la borcan este important să optezi pentru roșii prunișoare. Acestea au forma alungită, sunt mai cărnoase și nu sunt suculente. Nu se vor sparge în timpul fierberii și își vor menține forma pe toată perioada păstrării. Pentru a aromatiza saramura, poți adăuga în borcanele cu roșii și puțină ceapă, usturoi, crenguțe de cimbru, pătrunjel, mărar și leuștean.

Descoperă aici și o rețetă de roșii întregi la borcan, conservate în suc de roșii. Iar în continuare vei descoperi lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de roșii în saramură la borcan.

Ingrediente

Mod de preparare

Cantitățile ingredientelor se calculează în funcție de borcanul pe care îl folosești. Cel mai recomandat pentru astfel de conserve este borcanul cu capacitatea de 1 litru. Încap mai multe roșii și le poți așeza mai bine în borcane. Conținutul unui borcan este suficient pentru o supă, o ciorbă sau o salată. Dar dacă nu deții astfel de borcane, poți folosi din cele clasice, cu capacitatea de 800 ml.

Cum prepari roșii în saramură la borcan

Primul pas pentru prepararea conservei de roșii întregi constă în sterilizarea borcanelor. Poți steriliza borcanele în cuptor sau într-o oală cu apă așezată pe aragaz.

Descoperă aici mai multe metode pentru sterilizarea borcanelor și a capacelor aferente.

După ce ai pregătit borcanele și capacele poți pregăti roșiile și celelalte ingrediente. Spală roșiile în apă rece și lasă-le în site la scurs. Curăță ceapa și toac-o în fâșii sau în rondele. Curăță usturoiul și lasă grăunții întregi. Clătește tulpinile de mărar cu flori, dar cu atenție să nu se scuture florile. Lasă-le și pe acestea la scurs. Dacă vei folosi frunze de țelină, clătește-le și pe acestea.

Când ai toate aceste ingrediente pregătite, pregătește și 1-2 cratițe cu diametrele mai mari, dar și pereții mai înalți decât borcanele. Așază la baza cratițelor câte un ștergar curat.

Pune în interiorul borcanelor mai întâi câte 2-3 bucăți de ceapă și 2-3 grăunți de usturoi. Așază peste acestea câte o crenguță cu frunze de țelină și una de mărar. Apoi îndeasă bine în borcane, roșiile. Îndeasă-le cu atenție pentru a nu se crăpa.

Adaugă câte o linguriță de sare în fiecare borcan, apoi toarnă apă până la gâtul borcanelor. Rotește ușor borcanele pe masă pentru a pătrunde bine apa printre roșii. Închide bine borcanele cu capacele din dotare. Pentru a te asigura că sunt închise ermetic, întoarce borcanele invers și vezi dacă curge apa pe lângă capace.

Așază borcanele în cratițele cu ștergare și umple cratițele cu apă până la gâtul borcanelor. Este ideal să optezi pentru borcane de aceeași mărime. Astfel apa ajunge la gâturile acestora și vor fierbe în același timp.

Așază cratițele pe aragaz și fierbe roșii în saramură la borcan pentru 40 de minute, de când începe apa să clocotească. Setează focul la intensitate minimă.

După stingerea focului, lasă borcanele cu roșii în cratițele cu apă pentru a se răci lent.

Dacă ești în căutare de mai multe rețete pentru conservarea roșiilor, îți propunem să încerci și rețeta de sos picant de roșii, cu ardei iute și usturoi.

Citește și
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Te-ar mai putea interesa și
Cele mai savuroase rețete cu roșii din conservă. 3 variante pentru toate gusturile
Cele mai savuroase rețete cu roșii din conservă. 3 variante pentru toate gusturile
Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelor
Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelor
Dulceață de struguri Kismis. Rețetă de conservă dulce pentru iarnă
Dulceață de struguri Kismis. Rețetă de conservă dulce pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:57
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
06:10
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
11 mai, 07:08
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
11 mai, 06:53
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
10 mai, 08:20
Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă
10 mai, 06:20
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
9 mai, 09:08
Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă
9 mai, 08:38
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
2
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tarta Tatin este un desert franţuzesc cu fructe, de obicei mere, care sunt caramelizate cu unt şi zahăr, apoi acoperite cu un aluat de patiserie şi coapte. După ce tarta s-a...
3
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Dacă adori orezul cu lapte, dar vrei să aduci îmbunătățiri rețetei din copilărie, îl poți prepara sub formă de budincă de orez cu mere caramelizate. Te va cuceri textura cremoasă a...
4
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița este una dintre prăjiturile care ne-au îndulcit gustul copilăriei. Este o prăjitură delicioasă, care conține foi cu miere, coapte pe dosul tăvii și a cărei rețetă ți-o oferim mai...
5
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Dacă vrei să-ți cucerești invitații și familia cu un tort delicios și spectaculos, preparat cu diferite ocazii speciale, încearcă rețeta de tort Mozaic sau tort tablă de șah. Nu este o...

Parteneri

Zodii care au secrete în relația de cuplu. Nativii care nu sunt sinceri în profunzime cu partenerii lor
Zodii care au secrete în relația de cuplu. Nativii care nu sunt sinceri în profunzime cu partenerii lor
Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Tradiţii şi superstiții în prima duminică după Paşte
Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Tradiţii şi superstiții în prima duminică după Paşte
Ion Ţiriac a trecut fără ezitare peste cuvântul fiicei sale şi nu i-a îndeplinit dorinţa: „Nu am mai putut. Gata, îmi ajunge”
Ion Ţiriac a trecut fără ezitare peste cuvântul fiicei sale şi nu i-a îndeplinit dorinţa: „Nu am mai putut. Gata, îmi ajunge”
„Ce răsturnare de situație!”. Cine a câștigat a 13-a gală Te cunosc de undeva!. Cinci echipe intră la duel în semifinală
„Ce răsturnare de situație!”. Cine a câștigat a 13-a gală Te cunosc de undeva!. Cinci echipe intră la duel în semifinală
Sora lui William Levy intervine în scandalul momentului. Ce spune despre Elizabeth Gutiérrez, mama nepoților săi
Sora lui William Levy intervine în scandalul momentului. Ce spune despre Elizabeth Gutiérrez, mama nepoților săi
Parola 12345 a fost interzisă în această țară. De ce nu va mai putea fi folosită pe dispozitive
Parola 12345 a fost interzisă în această țară. De ce nu va mai putea fi folosită pe dispozitive
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi
O fetiță a putut auzi pentru prima dată după ce a primit o terapie genetică care tratează surditatea
O fetiță a putut auzi pentru prima dată după ce a primit o terapie genetică care tratează surditatea
Lucien Laviscount a vorbit despre Shakira: „Este una dintre cele mai frumoase și muncitoare persoane pe care le-am întâlnit vreodată”
Lucien Laviscount a vorbit despre Shakira: „Este una dintre cele mai frumoase și muncitoare persoane pe care le-am întâlnit vreodată”
Alimente bogate în bor. Ce rol are acest mineral în organism
Alimente bogate în bor. Ce rol are acest mineral în organism
fresh

Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole

Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole

Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni

Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni

Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă

Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă

Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă

Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă

Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă

Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă