Salată de dovlecei cu iaurt și usturoi, gustoasă și răcoroasă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru gustări delicioase și răcoroase din zilele călduroase, îți oferim o rețetă de salată de dovlecei cu iaurt și usturoi. Se prepară simplu și într-un timp relativ scurt, iar ingredientele sunt puține și foarte accesibile.
Combinația de ingrediente este pe cât de simplă, pe atât de delicioasă. Dovleceii fac echipă bună cu sosul de iaurt cremos și aromat cu usturoi și mărar proaspăt. Iar servită rece, de la frigider, este și răcoroasă și revigorantă, numai potrivită pentru zilele caniculare. O poți prepara în mai multe moduri, rumenind dovleceii fie la tigaie, fie pe grill sau chiar la cuptor.
Poți opta pentru dovleceii clasici, de culoare verde deschis sau pentru zucchini. Însă îi poți și combina pentru un plus de culoare. Iar pentru ca sosul de iaurt să iasă gustos și cremos, optează pentru iaurtul grecesc cu un procent mai mare de grăsime. Nu folosești ingrediente multe, însă este necesar să fie calitative. În plus, dacă dorești salata și mai picantă, poți adăuga și puțin ardei iute uscat sau chiar proaspăt.
O rețetă ușor asemănătoare mai poți descoperi și preparând rețeta de spaghete de dovlecei, la tigaie. Mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii de urmat pentru rețeta de salată de dovlecei cu iaurt și usturoi.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea dovleceilor pe care îi speli bine pe coajă și îi tai în rondele subțiri. Coaja dovleceilor nu se curăță dacă aceștia sunt tineri și sănătoși. Este plină de vitamine și minerale și în plus, oferă aspect mai frumos fiind colorată.
Pașii necesari pentru salată de dovlecei cu iaurt și usturoi
După ce ai tăiat dovleceii în felii rotunde, așază feliile pe o suprafață plană și presară sare peste ele. Lasă-le 10 minute să se deshidrateze, apoi tamponează-le cu prosoape de hârtie pentru a absorbi lichidul format. Dovleceii ca și castraveții au în conținutul lor un procent ridicat de apă și necesită un timp de deshidratare înainte de a-i prepara. Altfel, apa din ei se va elimina în timpul procesului termic, iar aceștia se vor fierbe.
După ce ai șters bine rondelele de dovlecei, pune puțin ulei de măsline la încins într-o tigaie. Rumenește ușor feliile de dovlecei întorcându-le de pe o parte pe cealaltă. Apoi transferă-le într-un bol.
Pentru a prepara sosul de iaurt cu usturoi, curăță usturoiul și pisează-l în mojar cu sare, ca pentru mujdei. Amestecă usturoiul cu puțin din uleiul în care ai rumenit dovleceii. Adaugă și puțin piper. Apoi adaugă iaurtul cremos și mărar verde tocat. Dacă iaurtul nu este suficient de acru, adaugă și puțin suc de lămâie, proaspăt stors.
Poți amesteca dovleceii cu sosul de iaurt, dar poți la fel de bine să adaugi un strat subțire de sos peste dovlecei. Mai adaugă și crenguțe proaspete de mărar, dar și puțin ardei iute mărunțit.
Pune vasul cu salată de dovlecei cu iaurt și usturoi la rece pentru cel puțin 20-30 de minute înainte de servire. Este mai gustoasă rece. Iar dacă mai dorești să prepari astfel de salate, îți recomandăm să încerci și rețeta de salată de dovlecel cu păstăi de fasole verde.