Salată de sfeclă roșie cu morcovi și țelină. Porție de sănătate din farfurie
Pentru porția de sănătate dintr-o zi de toamnă, prepară o delicioasă salată de sfeclă roșie cu morcovi și țelină. Vei avea o farfurie plină de savoare, de culoare și de vitamine.
Salatele reprezintă modul cel mai simplu și rapid de a consuma legumele și fructele proaspete. Profiți astfel la maxim de toate proprietățile acestora. Iar când combini mai multe legume sau fructe într-o salată, vei obține o explozie de gusturi, arome și de vitamine.
Salată de sfeclă roșie cu morcovi și țelină – Beneficii pentru organism
Fiecare dintre cele trei legume incluse în salată aduce un aport de vitamine și minerale organismului. Detaliem mai jos câteva dintre proprietățile importante ale legumelor.
Sfecla roșie – Proprietăți și beneficii
Sfecla roșie are un conținut bogat în vitamine și minerale precum: vitamina A, vitaminele din complexul B, vitamina C, fier, potasiu, sodiu, calciu, cupru, iod, acid folic și antioxidanți. Este bogată în apă, în proporție de peste 90%, în zaharuri și fibre. De aceea este foarte ușor de digerat. Saponina, pigmentul care oferă culoarea roșie-violet are o puternică acțiune antioxidantă.
Consumul regulat de sfeclă roșie poate ajuta la eliminarea grăsimilor și la stimularea activității sistemului nervos. Poate reduce riscul de cancer și regla valoarea colesterolului, datorită conținutului ridicat de fibre care absorb grăsimile și favorizează eliminarea lor din corp. Consumul de sfeclă roșie reglează tranzitul intestinal, stimulează funcția de detoxificare a ficatului și contribuie la reglarea tensiunii arteriale.
Morcovii – Proprietăți și beneficii
Morcovii au un conținut bogat în antioxidanți, vitamine și fibre și un conținut redus de calorii. Sunt o sursă excelentă de caroten și de vitamina A. pe lângă vitamina A, morcovii mai conțin și vitamina C, vitamine din complexul B și minerale precum: cupru, calciu, potasiu, mangan si fosfor. Betacarotenul este un puternic antioxidant natural, care luptă împotriva radicalilor liberi, dăunători organismului.
Consumul regulat de morcovi este esențial pentru menținerea sănătății ochilor în special la vârste mai înaintate. Protejează organismul împotriva afecțiunilor cardiovasculare și hipertensiunii și ajută la menținerea unui nivel normal de colesterol în sânge.
Țelina – Proprietăți și beneficii
Țelina este o sursă excelentă de vitamina K, ce are un important rol în îmbunătățirea mineralizării oaselor. Ca și morcovii și sfecla, țelina conține antioxidanți, dar și minerale precum: fosfor, fier, calciu, cupru si mangan. Este, de asemenea, o sursa buna de vitamina A și vitamina C, mult esențiale pentru un metabolism normal.
Țelina este foarte săracă în calorii, dar bogată în fibre solubile, care pot ajuta la pierderea în greutate corporală și la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Consumul regulat de țelină este benefic în tratamentul pacienților cu boala Alzheimer prin limitarea daunelor neuronale din creier.
Acestea sunt doar câteva dintre proprietățile acestor legume, iar dacă vrei să beneficiezi din plin de ele, poți începe prin a prepara o delicioasă salată de sfeclă roșie cu morcovi și țelină. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru început pregătește dressing-ul, pentru a-l avea la îndemână când amesteci ingredientele pentru salată. Astfel, nu vei da timp legumelor să oxideze.
Cum prepari dressing pentru salată de sfeclă roșie cu morcovi și țelină
Pune muștarul în bolul mixerului. Pornește mixerul și în timp ce amesteci muștarul, picură treptat uleiul, ca la rețeta clasică de maioneză.
Vei obține o maioneză cu o textură mai fluidă. Potrivește-i gustul cu sare, piper și suc de lămâie, proaspăt stors. Pune dressing-ul la rece până când pregătești legumele.
Curăță legumele de coajă, clătește-le cu apă rece și dă-le pe răzătoarea mare. Le poți tăia fideluță cu ajutorul unei mandoline, sau cu un curățător econom de legume ce are spații mai mari între zimți.
Amestecă legumele tocate sau răzuite într-un bol și adaugă peste ele pătrunjel verde, tocat mărunt. Apoi, adăugă câte puțin din dressing, în timp ce amesteci ușor ingredientele. Adaugă dressing până până când obții gustul care îți place.
Iar dacă preferi alt dressing decât cel din muștar, poți prepara acest dressing cu miere și oțet balsamic.