Sfaturi practice pentru ca fructele să rămână proaspete mai mult timp. Ce poți face pentru a te bucura mai mult de ele

Fără coacere

Ți s-a întâmplat, poate, să cumperi mai multe fructe decât poți mânca în câteva zile. După câteva zile ai constatat că majoritatea s-au stricat și că trebuie să le arunci. Ce poți face pentru a păstra fructele proaspete cât mai mult timp? Descoperă câteva sfaturi practice pentru ca fructele să rămână proaspete mai mult timp.

Cristina Catană
Publicat: 16 aprilie 2023, 08:00
Evită să așezi bananele aproape dacă vrei să ai fructe proaspete mai mult timp / Shutterstock

Majoritatea fructelor nu rezistă foarte mult timp la temperatura camerei, mai ales dacă sunt ținute în lumina directă a soarelui, iar altora aerul rece de la frigider nu le face bine. Unde mai pui că dacă pui fructele unele lânge altele nu le va fi foarte bine. Iată câteva sfaturi pentru ca fructele tale să rezite multe zile.

Ce fructe rezistă mai mult timp

Fructele tale pot rezista mai mult timp la frigider, mai ales dacă le alegi pe cele potrivite. Este important să faci selecția potrivită. Specialiștii susțin că unele fructe se păstrează mult mai bine decât altele.

Citește și

Mere și pere

Pune la frigider merele într-o pungă de plastic. În mod ideal, ar trebui să stea într-un sertar special destinat fructelor care nu sunt sensibile la etilenă, un gaz degajat de exemplu de mere și pere, care grăbește procesul de coacere.

Merele nu trebuie să stea la temperatura camerei, pentru că preferă frigul. După recoltare, producătorii le păstrează la temperaturi apropiate de cea de îngheț pentru a-și menține aspectul crocant pe tot parcursul anului. În casele noastre trebuie să stea în pungă de plastic în cel mai rece colț din frigider.

Punga de plastic este importantă deoarece merele, precum ceapa, eliberează gaz etilenă, ceea ce face ca celelalte produse proaspete din frigider să se strice mai repede.

Perele au nevoie de niște condiții puțin diferite. Perele care nu sunt suficient coapte trebuie să rămână la temperatura camerei într-un castron sau într-o pungă de hârtie. Odată ce se înmoaie puțin, le poți pune în frigider, unde vor rămâne proaspete câteva săptămâni.

Mango

Mango se recomandă a se păstra necoapt la temperatura camerei. Odată copt, pune mango la frigider separat de mere și pere.

Când cumperi mango, caută fructe fără nicio pată. Dacă nu este suficient copt păstrează-l într-o pungă de hârtie la temperatura camerei. În cazul în care aproape crud poate dura și 3 săptămâni să se coacă. Îți vei da seama că acest lucru s-a întâmplat când apeși pe coajă și simți pulpa moale.

Citrice

Citricele se păstrează la temperatura camerei până la o săptămână. Dacă vrei să reziste mai mult, nu le pune în pungi sau alte recipiente închise.

Portocalele și grepfruitul nu sunt sensibile la etilenă, așa că le poți păstra împreună cu merele și perele, dar asigură-te că lămâile și limele sunt separate de acei producători de etilenă. Descoperă cum poți să prepari pudră de portocale.

Banane

Se păstrează la temperatura camerei cu cozile înfășurate în folie de plastic

Bananele produc un gaz numit etilenă, iar separarea fiecărei banane din ciorchine prin învelirea fiecărei cozi în folie de plastic poate opri răspândirea gazului, potrivit Goodhousekeeping.com. Dacă s-au copt deja prea mult, decojește-le și congelează-le.

Fructele de pădure

Spălă fructele de pădure cu o soluție de oțet diluat (1 parte oțet la 3 părți apă) și lăsă-le să se usuce complet pe un prosop de bucătărie. Păstrează-le într-un recipient tapetat cu hârtie, lăsând capacul ușor întredeschis pentru a lăsa umezeala să iasă. Oțetul scade nivelul pH-ului de la suprafața fructelor de pădure și ajută la menținerea bacteriilor și a sporilor de mucegai la minimum.

Sfaturi practice pentru ca fructele să rămână proaspete mai mult timp

Fructele sunt delicioase, însă se pot strica destul de repede. Pentru a te bucura mai mult timp de ele poți începe să le depozitezi în așa fel încât să rămână mereu proaspete. Fructele proaspete pot fi servite ca gustare sau pot fi incluse într-o mulțime de preparate delicioase. Descoperă care sunt fructele recomandate pentru consum în fiecare săptămână.

Nu spăla decât ce mănânci

Spălarea fructelor înainte de a le pune într-un bol poate favoriza procesul de descompunere. Spălă fiecare bucată chiar înainte de a o mânca.

Oferă-le spațiu

Când așezi fructele într-un vas, reține că, prea multe fructe aglomerate în același loc, nu vor mai permite aerului să circule. În acest caz vor putrezi mai repede. Din când în când verifică-le penru a vedea dacă este vreunul stricat.

Nu depozitați fructe și legume împreună. Multe fructe, cum ar fi bananele, avocado și piersicile, produc etilenă, care acționează ca un hormon de coacere și poate accelera procesul de coacere a altor produse.

Caută soluții adecvate de depozitare

Avocado , roșiile, mango, pepenele galben, merele și perele vor continua să se coacă dacă sunt lăsate pe blat, în timp ce fructele precum strugurii, citricele și fructele de pădure se vor deteriora și ar trebui refrigerate.

Lasă-le să se coacă la temperatura camerei

Lăsați fructele cu sâmburi, cum ar fi nectarinele și mango, să se coacă într-un vas cu fructe și apoi mutați-le la frigider odată ce sunt suficient de moi pentru a fi mâncate pentru a ajuta la conservarea lor.

Fructul Unde se păstrează În ce se păstrează Cât rezistă A se evita contactul cu
Fructe de pădure Frigider Recipient ușor întredeschis Până la o săptămână Orice fruct care emană etilenă
Mere Frigider pungă de plastic 2 săptămâni varza, morcovii, legume cu frunze verzi
Pere Pe blatul din bucătărie și apoi în frigider Pungă de plastic deschisă Până la 2 săptămâni varza, morcovii, legume cu frunze verzi
Portocale Frigider Orice recipient deschis La temperatura camerei -1-2 săptămâni
În frigider – până la 2 săptămâni
nu există
Mango Pe blatul din bucătărie și apoi în frigider Orice recipient deschis Câteva zile Mere, pere
Lămâi Pe blatul din bucătărie și apoi în frigider Recipient deschis La temperatura camerei -1-2 săptămâni
În frigider – până la 2 săptămâni
Pungi de plastic, mere, pere, banane
Banane Pe blatul din bucătărie Cu cozile înfășurate în folie de plastic Câteva zile Orice fructe și legume sensibile la etilenă
Citește și
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Te-ar mai putea interesa și
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:57
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
06:44
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
06:41
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos
06:18
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
3 mai, 09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
3 mai, 08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
3 mai, 08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
3 mai, 06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
2
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Dacă ești în căutarea unei alternative la vopseaua din comerț, poți încerca să faci ouă vopsite în vin roșu. Vei obține o culoare puternică, printr-o modalitate nu doar tradițională, dar și...
3
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pentru că pasca este nelipsită de pe mesele Sfintelor Sărbători Pascale, îți recomandăm ca pe lângă rețeta tradițională să prepari și o rețetă de pască cu aluat fraged cu ciocolată. Este o...
4
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă vrei să petreci sărbătorile Pascale în cel mai tradițional mod și ești în căutare de rețete culinare, trece pe listă și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi....
5
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutarea unor rețete de fripturi delicioase pentru masa de Paște, poate te inspiră și rețeta de iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Combinația de ingrediente este...

Parteneri

Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Presiunea grupului: cum poate influența copilul
Presiunea grupului: cum poate influența copilul
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau”
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau”
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
fresh

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic