Smochine caramelizate. Rețetă simplă și gustoasă
Îți plac smochinele, dar vrei să te bucuri de gustul lor și sub altă formă decât în starea lor naturală? Încearcă o rețetă simplă, dar gustoasă, de smochine caramelizate.
Galerie foto
Smochinele sunt fructe sănătoase cu un gust dulce ca mierea și un interior pufos, plin de semințe. Semințele sunt cele care oferă acel efect de crunchy. Smochinele pot fi consumate în stare proaspătă ca desert, dar pot fi asociate și cu diferite aperitive. Cel mai bine se potrivesc pe un platou cu brânzeturi maturate, dar pot fi incluse și în diferite salate.
Smochinele caramelizate pot fi desertul ideal atunci când se anunță prietenii în vizită. Le poți servi ca atare, dar poți glazura cu ele și clătite pufoase, papanași, etc. Le poți folosi cu succes în deserturile la pahar cu pișcoturi și creme specifice acestora. Smochinele mai pot fi folosite alături de diferite fripturi din carne macră. Nu ezita să le prepari în acest mod. Vei fi surprinsă de efectul pe care îl vor avea asupra celor ce se vor bucura de ele.
Tot din smochine mai poți prepara și gem sau dulceață, dar și compot. Vezi aici o rețetă de dulceață de smochine. Dulceața de smochine păstrează aroma verii într-un borcan. Mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării smochinelor caramelizate.
Ingrediente
Mod de preparare
Modul de preparare al smochinelor caramelizate este unul simplu, mult mai simplu decât al rețetelor de gem sau de dulceață. Însă, necesită un timp mai îndelungat de preparare.
Cum prepari smochine caramelizate
Spală bine smochinele în apă rece și lasă-le la scurs într-o sită. Mai taie din codițe, dar nu foarte mult, pentru a nu se crăpa fructele în timpul procesului de preparare.
Ia o tavă de cuptor în care să încapă toate smochinele așezate pe un singur rând. Pune-le una lângă alta cu codița în sus, apoi stropește-le cu apă și presară tot zahărul deasupra lor.
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și lasă-l să se încălzească. Apoi introdu tava cu smochinele presărate cu zahăr în cuptor. Lasă smochinele să se caramelizeze timp de 2 ore și 30 de minute. Pe parcursul tratamentului termic mai agită tava de 2-3 ori pentru a se amesteca mai bine.
Pentru a te asigura că siropul din tavă este bine caramelizat, poți apela la testul picăturii. Pune o farfuriuță la frigider și las-o să se răcească bine pentru 15-20 de minute. Ia cu o linguriță din sirop și picură pe farfurie. Dacă picăturile de sirop rămân pe ea ca niște perle, siropul este gata. Dacă se preling, mai lasă smochinele în cuptor pentru 10-15 minute.
După caramelizarea smochinelor, pune la cuptor și borcanele spălate și scurse, împreună cu capacele, pentru a le steriliza.
Pune smochinele caramelizate, fierbinți, în borcane sterilizate, de asemenea fierbinți. Închide bine capacele borcanelor și lasă borcanele în cuptorul cald, cu focul stins, până când se răcesc.
Apoi le poți eticheta și transfera în cămară. Te vei bucura mai târziu de aceste smochine caramelizate la micul dejun sau în diferite preparate.
Mai poți conserva smochinele pentru la iarnă și sub formă de sirop. Vezi aici și cum se prepară siropul de smochine. Ai la îndemână două rețete simple și gustoase.