Sriracha cu maioneză, sosul care satisface toate poftele
Dacă îți plac sosurile picante, dar vrei să fie și cremoase încearcă acest sos sriracha cu maioneză. Are o combinație savuroasă de dulce și picant și se potrivește perfect cu burgeri, taco, cartofi prăjiți, legume și carne la grătar și multe altele.
Odată ce ai încercat sos sriracha cu maioneză nu vei mai vrea altceva lângă cartofii tăi prăjiți sau lângă preparatele cu carne. Îl poți cumpăra din magazin, dar îl poți face și la tine acasă într-un timp rezonabil. Prima variantă este să cumperi sosul sriracha și maioneza și să le amesteci cu restul ingredientelor. Dacă ai timp și îți place să faci totul de la zero poți chiar să faci totul în casă, iar rezultatul va fi unul senzațional.
Sriracha este un sos asiatic iute sau un sos chili-usturoi făcut dintr-o pastă de ardei iute copți la soare, oțet, usturoi, zahăr și sare. Poți folosi în acest sos ce cantitate dorești, în funcție de cât de picant vrei să fie. Este recomandat să începi cu 1-2 lingurițe și să guști. Adaugă suplimentar doar dacă este necesar.
Ingrediente
Mod de preparare
Pe lângă sriracha și maioneză ai nevoie și de puțin suc de citrice sau de oțet pentru a-i da un gust ușor acidulat. Ține cont de faptul că oțetul de mere este puțin dulce, iar acest lucru va influența gustul final al sosului.
Cum prepari maioneza
Pentru maioneză se pun într-un bol gălbenușurile de ou și muștarul. Se amestecă bine folosind un tel sau o furculiță, până când se combină complet. Apoi se adaugă uleiul treptat și se amestecă contant cu telul sau furculița, pentru a emulsiona treptat ingredientele. Se continuă până când maioneza începe să se îngroașe și să devină cremoasă.
Încearcă și o rețetă de pesto cu busuioc.
După ce ajunge la consistența dorită se adaugă sucul de lămâie. Se condimentează cu sare și piper și se amestecă pentru a se omogeniza toate ingredientele. Se opresc aproximativ 100 g pentru sosul sriracha cu maioneză, restul se transferă într-un borcan. Se închide ermetic și se dă la frigider.
Cum preapri sosul sriracha
Pentru sosul sriracha se spală ardeii iuți și li se îndepărtează codițele. Pentru un sos mai iute se păstrează o parte din semințe. Apoi se pun într-un blender, se adaugă usturoiul, zahărul brun, oțetul de orez și sarea. Se mixează toate ingredientele până se obține o pastă omogenă.
Dacă sosul este prea gros, se adăugă treptat puțină apă până la obținerea consistenței dorite. Se opresc 1-2 lingurițe pentru sosul sriracha cu maioneză. Restul se pune într-un borcan închis ermetic și se dă la frigider.
Într-un bol se amestecă maioneza, sriracha, sucul de lămâie, sare și siropul de agave până devine un amestec omogen. Se dă la rece.
Cum se folosește sosul sriracha cu maioneză
Avantajul acestui sos sriracha cu maioneză este versatilitatea. Pe lângă faptul că poți ajusta cantitatea de ingrediente pentru a obține combinația de dulce și picant preferată de tine, îl poți folosi pentru orice preparat lângă care ai pune oricare dintre ingredientele principale: sriracha și maioneză.
Merge perfect cu taco, cu cartofi prăjiți, cu burgeri cu carne sau vegetali, cu fajitas, cu carne prăjită, pe grătar sau la cuptor, cu legume sau cartofi gătiți în orice fel posibil.
Rețeta poate fi completată și cu alte ingrediente: murături tocate mărunt, ierburi aromatice, sos de soia sau muștar.