Supă cremă de dovleac copt, cu legume coapte
Supa cremă de dovleac este una dintre cele mai populare supe de toamnă, pe care o adoră și copiii. Dacă și tu o adori și ești în căutarea unei rețeta mai interesante, încearcă rețeta de supă cremă de dovleac copt, cu legume coapte. Este o supă mai gustoasă și mai consistentă fiind bogată în ingrediente. Cucerește atât prin gust cât și prin culoarea frumoasă și textura cremoasă.
Dovleacul copt este un ingredient versatil și sănătos, folosit atât în preparate dulci, cât și sărate. Coacerea dovleacului accentuează dulceața naturală a acestuia și îi oferă o textură cremoasă, ușor de utilizat în diverse rețete.
Dovleacul copt nu aduce doar gust și textură preparatelor, ci este și benefic pentru sănătate. Este bogat în vitamine (A, C, E) și minerale (potasiu, magneziu), având un conținut caloric redus.
Este excelent pentru întărirea imunității și menținerea sănătății ochilor datorită conținutului ridicat de beta-caroten, care îi dă și culoarea portocalie intensă.
Utilizări în bucătărie ale dovleacului copt
- Dovleacul copt este un aliment ce poate fi consumat ca atare, simplu sau glazurat cu miere.
- Este ideal pentru deserturi. Se poate transforma într-un piure care servește ca bază pentru plăcinte, checuri (de exemplu, chec marmorat cu dovleac), brioșe sau chiar sufleuri dulci.
- Poate fi inclus în preparate sărate. Piureul de dovleac copt poate fi adăugat în supe-creme, risotto, gnocchi sau amestecat în diverse umpluturi pentru plăcinte sărate.
- Dovleacul copt poate fi condimentat după preferințe. Se potrivește excelent cu scorțișoară, nucșoară, ghimbir și cuișoare pentru deserturi, dar și cu rozmarin, cimbru sau salvie în preparatele sărate.
Descoperă aici mai multe rețete delicioase cu dovleac copt și ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun. Iar în continuare îți oferim rețeta detaliată pas cu pas pentru supă cremă de dovleac copt, cu legume coapte.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru că toate legumele se vor coace în același timp cu dovleacul, vei începe cu pregătirea acestora. Curăță și clătește toate legumele, apoi taie-le în bucăți mai mari. Dovleacul taie-l în felii mai subțiri și îndepărtează nervurile și semințele.
Așază hârtie de copt în tava mare a aragazului și pune în ea legumele și feliile de dovleac. Presară sare și piper peste toate aceste ingrediente. Așază printre ele crenguțele de cimbru și stropește totul cu ulei de măsline.
Introdu tava în cuptor, și setează temperatura la 220 de grade Celsius, pentru 30 de minute.
Descoperă și o rețetă de budincă de dovleac cu brânză și semințe.
Cum prepari supă cremă de dovleac copt
Așază o cratiță pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie și pune 450 ml de apă la fiert. Adaugă și o lingură de vegeta de casă, dacă deții un astfel de ingredient. Vegeta poate fi înlocuită cu o supă concentrată de legume, sau pur și simplu adaugi legumele proaspete în apa care fierbe.
După ce dovleacul și legumele din cuptor s-au copt, scurge-le de supă și pune-le într-o cratiță. Pasează-le cu ajutorul unui blender, apoi adaugă treptat și supa fierbinte. Amestecă pentru omogenizare și oprește-te din a adăuga supă atunci când obții textura dorită.
Adaugă și smântâna lichidă și mai lasă delicioasa supă cremă de dovleac copt cu legume coapte să fiarbă timp de 8-10 minute. Gustă supa și asezoneaz-o cu sare, piper și nucșoară. Nucșoara este opțională, însă oferă aromă plăcută și gust delicios supei.
Garnisește supa în timpul servirii cu semințe de dovleac, coapte în prealabil.
Și tot din categoria rețetelor sărate cu dovleac, mai poți încerca rețeta de Hummus cu dovleac copt.