Tartă cu lămâie și brandy. Rețetă din bucătăria franțuzească
Se apropie weekendul sau un eveniment deosebit și ești în căutarea unei rețete cu care sa-i surprinzi pe cei dragi? Îți oferim o rețetă de tartă cu lămâie și brandy, inspirată din bucătăria franțuzească.
Familia și prietenii se vor răsfăța cu un desert cremos și foarte aromat, cu aspect elegant. Special la această tartă, pe lângă aspectul elegant, este aroma de brandy care se combină armonios cu aroma de lămâie. Iar decorul din felii de citrice confiate și bezelele caramelizate sporește aspectul spectaculos al desertului.
Crusta pentru tartă se prepară foarte simplu, dintr-un aluat fraged pe care îl folosim și la rețetele de fursecuri sau de biscuiți. Crema de lămâie se prepară pe bază de ouă preparate pe baie de aburi cu suc de lămâie și coajă de lămâie răzuită fin. Coaja de lămâie adăugată din belșug accentuează culoarea galbenă a cremei.
Descoperă aici și rețeta pentru lemon curd, o altă cremă de lămâie delicată și fină. Iar mai jos, poți urmări rețeta completă pentru tarta delicioasă din bucătăria franțuzească.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea tartei constă în pregătirea aluatului pentru crusta de tartă. Acesta necesită un timp scurt de frământare, dar și un timp de relaxare la rece pentru a se putea modela.
Trece făina prin sită într-un bol și amestec-o cu sarea și zahărul pudră. Scoate untul de la rece, taie-l în cuburi și adaugă-l în vasul cu făină. Adaugă și oul, apoi amestecă rapid toate aceste ingrediente până când obții un aluat nisipos. Adaugă 1-2 linguri de apă rece, pentru a potrivi consistența aluatului.
Împachetează aluatul de tartă în folie de prospețime si pune-l la rece pentru aproximativ 30 de minute.
Înainte de a scoate aluatul din frigider, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune aluatul pe masa presărată cu făină și întinde-l cu sucitorul într-o foaie circulară. Cu această foaie îmbracă interiorul unei forme de tartă cu diametrul de aproximativ 32-34 cm. Cu o furculiță, înțeapă baza aluatului din loc în loc, pentru a nu se deforma în timpul procesului termic.
Pune o folie de aluminiu în interiorul aluatului pentru tartă și umple-o cu boabe de năut, de orez, sau boabe de fasole. Introdu forma cu aluatul de tartă în cuptorul încălzit pentru 15 minute. Apoi, înlătură folia cu boabele și mai coace crusta pentru 7-8 minute sau până când se rumenește și la bază.
Cum prepari crema de lămâie cu brandy
Pune ouăle întregi într-o cratiță și așaz-o pe baie de aburi. Adaugă cele două gălbenușuri și un praf de sare. Amestecă energic ingredientele pe baia de aburi până când obții o compoziție spumoasă. Adaugă, pe rând coaja de la lămâi, răzuită fin, sucul de lămâie, mierea și untul. Amestecă intens pentru omogenizare și fierbe crema până când devine consistentă ca o budincă. Trece-o printr-o sită pentru a deveni fină. Adaugă brandy și frișca lichidă și omogenizează bine compoziția.
Întinde uniform crema de lămâie cu brandy în interiorul crustei de tartă.
Setează temperatura cuptorului la 150 de grade Celsius și mai coace tarta pentru 12-15 minute. Apoi las-o să se răcească și decorează delicioasa tară cu lămâie și brandy după propria imaginație cu felii de citrice confiate și aveline din frișcă.
Caramelizează avelinele cu ajutorul unui arzător de bucătărie, pentru un aspect spectaculos.
Dacă adori deserturile cu aromă intensă de lămâie, mai poți încerca și rețeta de tort cu aromă intensă de lămâie și cremă de mascarpone cu nucă de cocos.