Testul rapid care îți arată dacă oul mai este bun de consum

Fără coacere

Toate ouăle pe care le cumperi din comerț au inscripționate pe ele o dată. După trecerea ei ai tentația să le arunci, însă trebuie să știi că mai sunt bune câteva săptămâni bune după aceea dată. Află care este testul rapid care îți arată dacă oul mai este bun de consum.

Cristina Catană
Publicat: 17 ianuarie 2023, 08:00
Dacă nu mai știi dacă ouăle sunt proaspete sau nu este bine să le testezi / Profimedia Images

Condiția pentru ca oul să mai fie bun de consum este ca acesta să stea la loc rece în frigider. Dilema apare abia acum. Cum îți dai seama că ouăle nu mai sunt bune de consum dacă nu iei în considerare data ștanțată pe ele?

Testul rapid care îți arată dacă oul mai este bun de consum

Umple un bol cu apă și pune oul în el. Dacă oul se duce în jos ca o piatră și rămâne nemișcat într-o parte atunci este încă proaspăt. Dacă se scufundă, dar rămâne în picioare, clătinându-se, este momentul să îl consumi fiert tare.

Dacă oul plutește la suprafața vasului cu apă atunci trebuie să îl arunci. Nu înseamnă neapărat că este stricat, însă nici nu ai siguranța că este sigur pentru consum, așa că cea mai bună variantă este să ajungă la gunoi.

Citește și

Cum poți să îți dai seama că un ou fiert este stricat?

Cea mai bună variantă prin care poți vedea dacă ouăle fierte sunt sigure pentru consum este să le miroși. Nu ai cum să nu recunoști emanația produsă de un ou stricat. Află mai multe despre beneficiile consumului de ouă.

Ce reprezintă data înscrisă pe ou

Ouăle proaspete primesc de la producător un termen de valabilitate de 30 de zile, iar văzând data înscrisă pe ele ne putem da seama când au fost produse. Totuși, ele mai pot fi consumate în siguranță și după acea dată dacă au fost ținute la rece.

Înainte de a le folosi într-un preparat este bine să le spargi pe fiecare separat într-un castron, să vezi ce culoare și miros au și apoi să le integrezi în restul compoziției.

Gândește-te că ai nevoie de 10 ouă întregi pentru un desert și ultimul este cu probleme. Pus peste restul compoziție o va strica și va trebui să o iei de la capăt.

Dacă te gândești să le fierbi pentru a le păstra mai mult timp, mai gândește-te. După ce este supus acestui tratament termic poate fi consumat în maximum o săptămână. P

rin fierbere se îndepărtează ceara naturală ce protejează coaja de bacterii, iar acestea au cale liberă. În cazul în care le ții în frigider crude le poți păstra chiar și 2-3 săptămâni după data ștanțată pe coajă, potrivit AllRecipes.com.

Ce se întâmplă dacă mănânci un ou stricat?

Cea mai simplă problemă care poate apărea atunci când mănânci un ou stricat este că vei avea probleme cu stomacul.

Complicațiile apar în cazul în care oul este contaminat cu salmonella. Situațiile de acest tip sunt destul de rare, de 1 la 10.000-30.000 de ouă. Află mai multe despre codurile înscrise pe ouă.

Simptomele contaminării sunt: voma, febră, diaree și crampe stomacale. Acestea apr după 12-72 de ore de la consum și pot dura câteva zile bune. În general nu este nevoie de tratament special, ci doar în funcție de simptomatologie. Când consumi ouă nu uita:

  • Cumpără ouă doar din surse sigure
  • Păstrează ouăle la frigider
  • Aruncă ouăle care sunt crăpate
  • Ouăle fierte care nu sunt consumate imediat se vor păstra în frigider necurățate de coajă.
Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Usturoi copt, ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a face mâncăruri delicioase
Usturoi copt, ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a face mâncăruri delicioase
Ce este adaosul universal pentru mâncăruri și de ce e mai bună varianta de casă
Ce este adaosul universal pentru mâncăruri și de ce e mai bună varianta de casă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: "Aleg să plece în străinătate!
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: "Aleg să plece în străinătate!
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor