Tipuri de măsline. Cum arată și cum se consumă fiecare
Măslinele se consumă de mii de ani mai ales în spațiul Mării Mediterane. De fapt, arborele de măslin este cel mai vechi pom domesticit de om în urmă cu aproximativ 8000 de ani. Astăzi găsim în galantare zeci de tipuri de măsline. Î’i explicăm la ce se folosesc cele mai des întâlnite dintre ele.
Măslinele se pot consuma la oricare dintre mesele zilei, la gustări, în sosuri, chiar și în băuturi. Le poți mânca murate, sub formă de pastă, simple sau cu diverse adaosuri. Nu trebuie să uiți că din măsline se obține unul dintre cele mai sănătoase uleiuri din lume. Dacă ai în frigider câteva măsline poți să încropești rapid o masă.
Arborii de măslin cresc în zone calde, subtropicale, în special în apropierea mărilor, unde solul este ușor nisipos. Sunt originari din zona unde astăzi este Siria și din Asia Mică.
Asirienii sunt cei care au descoperit că sunt comestibile și că prin zdrobire se pot transforma în ulei. De atunci arborii au fost cultivați peste tot unde clima și solul au permis acest lucru.
Tipuri de măsline
Modul în care măslinii sunt culeși le determina aroma și calitatea fructelor. Cele mai bune măsline și cel mai bun ulei sunt obținute din culturile care sunt lăsate să ajungă la maturitate.
Nu toți producătorii fac acest lucru. Unii dintre ei aleg să folosească diverse mașinării pentru a scutura crengile măslinilor atunci când consideră că toate fructele s-au copt.
Numai că acest lucru nu este întotdeauna corect, pentru că fiecare măslină se coace în ritmul ei. Așa ajung să proceseze fie fructe necoapte, fie unele care au trecut de ceva vreme de maturitate.
Soiurile de măsline diferă în funcție de regiune, de climă, de modul în care au fost cultivate și maturate. Există sute de gusturi unice.
Kalamata
Kalamata sunt cele mai populare tipuri de măsline din Grecia. Se conservă în oțet de vin, vin roți sau în ulei de măsline. Se pot folosi pentru salate, la gătit sau simple.
- Regiune: Grecia
- Culoare: Mov închis
- Gust: Bogat, cu note de fum, fructate
Castelvetrano
Castelvetrano sunt cele mai populare măsline consumate la gustare în Italia. Se potrivesc perfect cu brânză de capră și un pahar de vin alb.
- Regiune: Italia
- Culoare: Verde intens
- Gust: Ușor, note untoase
Cerignola
Cerignola sunt măsline foarte mari care cresc în regiunea Puglia din Italia. Pentru că sunt aproape gigantice de obicei se servesc umplute cu usturoi, brânză, capere sau anșoa.
- Regiune: Italia
- Culoare: verde
- Gust: Crocant, note untoase
Nyon
Nyon sunt măsline mici cultivate în sudul Franței. După cules sunt ținute în sare și apoi puse în saramură. Sunt delicioase cu ulei de măsline din Provence și ierburi aromatice, în special rozmarin și cimbru proaspete.
- Regiune: Franța
- Culoare: negre
- Gust: ușor amar
Niçoise
Măslinele Niçoise sunt un ingredient de bază în salata Niçoise, specifică rivierei franceze. Se pot consuma și simple, la gustare sau la micul-dejun.
- Regiune: Franța
- Culoare: negre
- Gust: blând
Liguria
Vei mai găsi măslinele liguria și sub denumirea de Taggiasca. Au dimensiuni mici și seamănă cu soiul Niçoise. Sunt conservate de obicei în saramură cu frunze de dafin, rozmarin și cimbru.
- Regiune: Italia
- Culoare: verzi și negre
- Gust: bogat
Gaeta
Măslinele gaeta sunt mici, cultivate în regiunea Puglia. Se păstrează în sare sau în saramură. Se pot consuma cu paste alături de capere și semințe de pin sau simple, la o gustare.
- Regiune: Italia
- Culoare: mov-maroniu
- Gust: acru, cu note de citrice
Picholine
Măslinele picholine sunt foarte crocante. Au un aspect foarte plăcut și de aceea sunt alese pentru platouri aperitiv, dar se potrivesc la fel de bine și în risotto sau în tocănițe.
- Regiune: Franța
- Culoare: verde
- Gust: ușor acru, cu note de nuci
Gordal
Gordal se traduce prin ”grasa”, iar acest nume li se potrivește perfect acestor măsline mari și cărnoase. Sunt cultivate în Andalusía și se servesc ca tapas alături de jamon și un pahar de Sherry.
- Regiune: Spania
- Culoare: verde
- Gust: bogat
Alfonso
Alfonso sunt considerate măslinele specifice din Chile, dar la început au fost cultivate în Peru. Sunt conservate în saramură, după care sunt macerate în vin roșu. Se servesc de obicei cu mezeluri.
- Regiune: Chile
- Culoare: mov intens
- Gust: acru-amar
Mission
Mission sunt cele mai populare măsline din Statele Unite ale Americii. Se cultivă în California din anii 1700, iar cea mai mare parte a recoltei este folosită pentru a se extrage ulei.
- Regiune: Statele Unite ale Americii
- Culoare: negre
- Gust: blând, ierbos
Manzanilla
Manzanilla au formă rotundă și sunt păstrate în saramură. Sunt ușor crocante și se servesc de obicei umplute cu pimientos sau mărunțite și amestecate cu ulei de măsline și usturoi proaspăt.
- Regiune: Spania
- Culoare: verde
- Gust: ușor afumat, cu note de migdale
Beldi
În Maroc se produc sute de tipuri de măsline, însă se exportă doar câteva cele mai populare sunt cele din soiul Beldi. Se consumă în salate, tocănițe tradiționale sau la gustări cu ulei de măsline și ardei iute.
- Regiune: Moroc
- Culoare: negre
- Gust: intens
Amfissa
Amfissa sunt măsline recoltate manual, motiv pentru care intră în categoria premium. Se maturează încet în saramură și de aceea au pulpa foarte moale. Se servesc în supe, tocănițe sau ca aperitiv cu brânzeturi sau mezeluri uscate.
- Regiune: Grecia
- Culoare: negre și verzi
- Gust: blând, fructat
Culorile măslinelor: verzi, negre, mov
În general, cu cât măslinele sunt mai coapte, cu atât au o culoare mai închisă. De fapt, nici nu există măsline verzi. Ele sunt doar necoapte.
Lăsate în arbori vor deveni măsline negre, dar sunt culese la începutul sezonului de recoltă, în septembrie sau octombrie. Cele negre sunt culese în noiembrie și decembrie, uneori chiar în ianuarie.
După ce sunt culese măslinele sunt puse în diverse tipuri de saramură sau doar în apă. Metoda din urmă necesită cel mai lungă perioadă de timp și de aceea nu este folosită foarte des.
Cel mai des este folosită saramura cu apă și sare. Încearcă și rețeta de pate de măsline cu capere. Este simplă și rapidă.
O altă formă de conservare este păstrarea măslinelor în sare pentru o lună sau mai mult. În felul acesta sunt extrase umiditatea și gustul amar. La finalul procesului, sarea este curățată, iar măslinele sunt păstrate în ulei.
În Spania în mod special măslinele sunt păstrate într-o soluție alcalină, dar acest lucru duce la distrugerea unei părți din aromă. În Creta măslinele sunt uscate la soare .