Tort Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël
Dacă vrei să-ți impresionezi prietenii și familia cu un desert delicios și spectaculos pentru sărbătorile de iarnă, prepară rețeta de tort Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël.
Galerie foto
Este un tort care se prepară special pentru masa de Crăciun în Franța, Belgia, Luxemburg, Elveția, Quebec, New Brunswick, Vietnam, Liban și, în special, în țările francofone. Prepararea acestui tort în țările amintite are legătură cu o tradiție culinară legată de celebrarea solstițiului de iarnă.
Tortul are la bază o ruladă dintr-un aluat de pandișpan cu cacao și o cremă albă pentru a reproduce secțiunea unui trunchi de copac. Însă există mai multe variante ale acestui tort. Fie se prepară foaia de ruladă neagră și crema albă, fie invers, foaia albă și crema neagră.
În unele rețete sunt chiar ambele elemente de culoare închisă, dar cu nuanțe diferite. Indiferent de varianta pe care o alegi, te vei bucura de un tort minunat, alături de familie și de invitați. Îți oferim în acest scop, una dintre variantele acestui tort, cu listă completă de ingrediente și pași de urmat.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului pentru foaia de ruladă, după rețeta clasică de pandișpan, dar cu pudră de cacao adăugată. În timp ce foaia de ruladă se coace poți pregăti și crema, pe care o lași la rece. Glazura tortului o prepari după ce formezi rulada.
Cum prepari foaie de ruladă pentru tort Buturuga de Crăciun
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, separă în două boluri albușurile de gălbenușuri.
Peste albușuri adaugă un praf de sare și amestecă-le până când devin spumoase. Adaugă câte o lingură de zahăr în timp ce amesteci energic cu telul sau cu ajutorul mixerului. Te oprești din amestecat când ai obținut o bezea foarte fermă. Apoi adaugi unul câte unul, gălbenușurile.
Trece printr-o sită deasă făina împreună cu pudra de cacao. Adăugă-le, treptat, în compoziția de mai sus, folosind pentru amestecare o spatulă. Amesteci ușor compoziția cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a se păstra pufoasă și aerată.
Așază hârtie de copt într-o tavă cu dimensiunile aproximative de 30-40 cm. Întinde uniform în tavă compoziția pentru foaia de ruladă. Pune tava la cuptor și coace foaia pentru 15-20 de minute, la 180 de grade Celsius. Umezește un ștergar de bucătărie, stoarce-l bine și întinde-l pe masa de lucru. Răstoarnă peste el foaia de ruladă coaptă și ruleaz-o imediat, cu prosop cu tot și cu hârtia de copt lipită pe dosul ei. Las-o așa până când se răcește.
Descoperă aici și o rețetă de ruladă cu cremă de unt și lapte condensat. Este o rețetă cu contrastul în mod invers decât rulada noastră.
Cum prepari cremele pentru ruladă
Pune frișca lichidă într-o crăticioară și încălzește-o, dar fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere. Stinge focul și adaugă în crăticioară ciocolata albă, mărunțită. Amestecă intens până când aceasta se topește și obții o cremă omogenă. Adaugă și esența de vanilie și lasă crema să se răcească. Când este complet răcită, introdu mixerul în ea și oferă-i puțină cremozitate. Poți opta și pentru a prepara o cremă de mascarpone și frișcă.
Desfă cu atenție foaia de ruladă din prosop și întinde crema peste ea. Rulează foaia din nou și lasă rulada la rece timp de 2-3 ore, pentru a căpăta crema fermitate.
Pentru crema de ciocolată neagră procedezi în mod identic, respectând chiar și pasul de răcire și de a oferi cremozitate cu ajutorul mixerului.
Cum formezi tort Buturuga de Crăciun
Scoate rulada de la rece și așaz-o pe un platou. Îmbracă rulada de jur împrejur cu crema de ciocolată amăruie. Cu o furculiță creează dungi neuniforme peste cremă, imitând astfel scoarța de copac. Taie două bucăți din ruladă, mai micuțe. Atașează-le la ruladă, una deasupra și una pe o laterală imitând astfel nodurile unui trunchi de copac.
Decorează tortul după propria imaginație. Poți folosi fursecuri în formă de ghidă, de ciuperci sau poți presăra fulgi de cocos pentru a imita zăpada. Îți oferim în acest scop și o rețetă de fursecuri cu diferite forme.