Tort Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Dacă vrei să-ți impresionezi prietenii și familia cu un desert delicios și spectaculos pentru sărbătorile de iarnă, prepară rețeta de tort Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël.

Tort Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël decorat cu fursecuri ciupercuțe și prezentat într-un decor de sărbătoare
Galerie foto

Galerie foto

Din ruladă se taie două bucăți care se atașează la ruladă imitând nodurile trunchiului de copac / Shutterstock

Este un tort care se prepară special pentru masa de Crăciun în Franța, Belgia, Luxemburg, Elveția, Quebec, New Brunswick, Vietnam, Liban și, în special, în țările francofone. Prepararea acestui tort în țările amintite are legătură cu o tradiție culinară legată de celebrarea solstițiului de iarnă.

Citește și

Tortul are la bază o ruladă dintr-un aluat de pandișpan cu cacao și o cremă albă pentru a reproduce secțiunea unui trunchi de copac. Însă există mai multe variante ale acestui tort. Fie se prepară foaia de ruladă neagră și crema albă, fie invers, foaia albă și crema neagră.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În unele rețete sunt chiar ambele elemente de culoare închisă, dar cu nuanțe diferite. Indiferent de varianta pe care o alegi, te vei bucura de un tort minunat, alături de familie și de invitați. Îți oferim în acest scop, una dintre variantele acestui tort, cu listă completă de ingrediente și pași de urmat.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului pentru foaia de ruladă, după rețeta clasică de pandișpan, dar cu pudră de cacao adăugată. În timp ce foaia de ruladă se coace poți pregăti și crema, pe care o lași la rece. Glazura tortului o prepari după ce formezi rulada.

Cum prepari foaie de ruladă pentru tort Buturuga de Crăciun

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, separă în două boluri albușurile de gălbenușuri.

Peste albușuri adaugă un praf de sare și amestecă-le până când devin spumoase. Adaugă câte o lingură de zahăr în timp ce amesteci energic cu telul sau cu ajutorul mixerului. Te oprești din amestecat când ai obținut o bezea foarte fermă. Apoi adaugi unul câte unul, gălbenușurile.

Trece printr-o sită deasă făina împreună cu pudra de cacao. Adăugă-le, treptat, în compoziția de mai sus, folosind pentru amestecare o spatulă. Amesteci ușor compoziția cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a se păstra pufoasă și aerată.

Așază hârtie de copt într-o tavă cu dimensiunile aproximative de 30-40 cm. Întinde uniform în tavă compoziția pentru foaia de ruladă. Pune tava la cuptor și coace foaia pentru 15-20 de minute, la 180 de grade Celsius. Umezește un ștergar de bucătărie, stoarce-l bine și întinde-l pe masa de lucru. Răstoarnă peste el foaia de ruladă coaptă și ruleaz-o imediat, cu prosop cu tot și cu hârtia de copt lipită pe dosul ei. Las-o așa până când se răcește.

Descoperă aici și o rețetă de ruladă cu cremă de unt și lapte condensat. Este o rețetă cu contrastul în mod invers decât rulada noastră.

Cum prepari cremele pentru ruladă

Pune frișca lichidă într-o crăticioară și încălzește-o, dar fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere. Stinge focul și adaugă în crăticioară ciocolata albă, mărunțită. Amestecă intens până când aceasta se topește și obții o cremă omogenă. Adaugă și esența de vanilie și lasă crema să se răcească. Când este complet răcită, introdu mixerul în ea și oferă-i puțină cremozitate. Poți opta și pentru a prepara o cremă de mascarpone și frișcă.

Desfă cu atenție foaia de ruladă din prosop și întinde crema peste ea. Rulează foaia din nou și lasă rulada la rece timp de 2-3 ore, pentru a căpăta crema fermitate.

Pentru crema de ciocolată neagră procedezi în mod identic, respectând chiar și pasul de răcire și de a oferi cremozitate cu ajutorul mixerului.

Cum formezi tort Buturuga de Crăciun

Scoate rulada de la rece și așaz-o pe un platou. Îmbracă rulada de jur împrejur cu crema de ciocolată amăruie. Cu o furculiță creează dungi neuniforme peste cremă, imitând astfel scoarța de copac. Taie două bucăți din ruladă, mai micuțe. Atașează-le la ruladă, una deasupra și una pe o laterală imitând astfel nodurile unui trunchi de copac.

Decorează tortul după propria imaginație. Poți folosi fursecuri în formă de ghidă, de ciuperci sau poți presăra fulgi de cocos pentru a imita zăpada. Îți oferim în acest scop și o rețetă de fursecuri cu diferite forme.

Citește și
Tort Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël decorat cu fursecuri în formă de ciupercuțe
Galerie foto

Galerie foto

Tort Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël decorat cu fursecuri ciupercuțe și prezentat într-un decor de sărbătoare
Ruladă de cacao cu cremă de ciocolată albă
Foaie de ruladă cu cacao în compoziție, peste care este întinsă cremă de ciocolată albă
+21
CELE MAI CITITE
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Torta della Nonna servit pe un suport special
Torta della Nonna, rețeta tortului pe care îl fac toate bunicile din Italia
Torta della Nonna, rețeta tortului pe care îl fac toate bunicile din Italia
Tort cu mousse de ciocolată albă și jeleu de fructe de pădure
Galerie foto
Tort cu mousse de ciocolată albă și jeleu de fructe de pădure
Tort cu mousse de ciocolată albă și jeleu de fructe de pădure
platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun
Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv
Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Numerele de înger, în funcție de luna nașterii. Ce spun acestea despre destinul tău
Numerele de înger, în funcție de luna nașterii. Ce spun acestea despre destinul tău
Numerele de înger, în funcție de luna nașterii. Ce spun acestea despre destinul tău
Criminalii care au îngrozit România, închisoare pe viaţă. Un bărbat din Oradea şi două femei au torturat două surori, iar pe una dintre ele au ucis-o
Criminalii care au îngrozit România, închisoare pe viaţă. Un bărbat din Oradea şi două femei au torturat două surori, iar pe una dintre ele au ucis-o
Criminalii care au îngrozit România, închisoare pe viaţă. Un bărbat din Oradea şi două femei au torturat două surori, iar pe una dintre ele au ucis-o
Marea iubire a lui Ion Ţiriac nu s-a mai ascuns! Cuvintele adresate celui mai bogat român
Marea iubire a lui Ion Ţiriac nu s-a mai ascuns! Cuvintele adresate celui mai bogat român
Marea iubire a lui Ion Ţiriac nu s-a mai ascuns! Cuvintele adresate celui mai bogat român
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Te Cunosc de Undeva, 10 mai 2025. Ce pereche a câștigat cea de-a treisprezecea gală. Ce echipă a primit bonusul de 100 de puncte
Te Cunosc de Undeva, 10 mai 2025. Ce pereche a câștigat cea de-a treisprezecea gală. Ce echipă a primit bonusul de 100 de puncte
Te Cunosc de Undeva, 10 mai 2025. Ce pereche a câștigat cea de-a treisprezecea gală. Ce echipă a primit bonusul de 100 de puncte
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
fresh
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
închide