Totul despre durian. Fructul cu multiple beneficii pentru sănătate
Cunoscut ca regele fructelor în sud-estul Asiei, durianul (Durio zibethinus) este apreciat pentru parfumul și aroma sa. Secțiunile de cremă din fructele dense de durian sunt protejate de o coajă exterioară ascuțită și spinoasă cu țepi verzi. Fructul durian este destul de mare putând cântări până la șapte kilograme. Descoperă totul despre durian și despre beneficiile sale pentru organism. Cum poți să-l incluzi în dieta ta.
Durianul nu este un fruct pentru cei sensibili. Dacă ai un spirit aventuros și o minte deschisă, s-ar putea să fii răsplătit cu noul tău fruct preferat.
Parfumat, spinos și bulbos, durianul este un fruct tropical mare originar din Borneo și Sumatra, care are o coajă plină de spini verzi. În interior, secțiuni individuale de fructe dense de durian, numite arili, sunt cunoscute pentru aroma lor complexă, care este amidonată, dulce și savuroasă, cu o note ce aduce cu mirosul de ceapă.
Totul despre durian
Durianul are un miros puternic. Pentru unii, parfumul înțepător al fructelor durian este o combinație de brânză cu mucegai, dulceață tropicală și legume proaspete aromate. Pentru alții, miroase a un amestec mai puțin decât ispititor de gunoi fierbinte, de corp nespălat și ceapă crudă, cu un ușor iz de fruct putrezit, scrie Healthline.
Datorită mirosului său copleșitor, durianul a fost interzis în multe tipuri de transport public din Thailanda, Japonia și Hong Kong. În Singapore, fructele sunt interzise în toate tipurile de transport public și chiar și taxiurile au indicatoare care vă anunță că refuză să transporte pasageri care transportă fructele urât mirositoare.
Ce gust are durian
Odată ce accepți că vei avea parte de o experiență olfactivă cel puțin interesantă și vei avea curaj să îl guști vei descoperi un fruct uimitor de bun.
Când vei încerca durianul pentru prima dată, veți simți de fapt o senzație fizică de amorțeală a limbii, asemănătoare cu cea pe care o ai când mănânci prea multă ceapă crudă, însoțită de o aromă de usturoi și arpagic. Textura fructului Durian este oarecum cremoasă.
În ciuda mirosului, durianul este extrem de sănătos, chiar mai mult decât multe alte fructe. Bogat in mod natural în fier, vitamina C și potasiu, durianul îmbunătățește musculatura, menține sănătatea pielii și scade tensiunea arterială.
În plus, un durian mic conține 23 g de fibre alimentare, care reprezintă aproape toată necesarul tău nutrițional zilnic.
Durianul se poate mânca și crud, dar este folosit predominant la rețete cu orez, înghețata și deserturi. Și semințele se folosesc, de obicei fierte. Mai pot și coapte și sunt o gustare excelentă cu o textură amidonată și ușor fibroasă.
Sezonul începe în a doua jumătate a anului și durează din iunie până în septembrie. Totuși, nu vei găsi durian în România decât în situații excepționale. Poate ai noroc și găsești în magazinele cu specific asiatic durian uscat sau tot felul de dulciuri cu aroma lui. Însă, dacă mergi în vacanță în Asia îl vei găsi peste tot.
Cum alegi un fruct de durian
În primul rând, asigură-te că nu alegeți un fruct de durian cu fundul crăpat. Există riscul ca acesta să fie apos și să fi început fermentația. De asemenea, ar trebui să scuturi bine durianul și să asculți dacă se aude un zgomot în interior. Astfel vei afla dacă dacă pulpa este uscată sau cremoasă sau dacă este prea umedă și udă.
În cele din urmă, asigură-te că tulpina este încă atașată de fruct și că este verde și umedă. Așa îți vei putea da seama dacă durianul tocmai a căzut din copac sau dacă este bătrân. Trebuie să fii atent să nu aibă viermi, scrie EatThis.com.
Cele mai populare soiuri de durian sunt Mao Shan Wang și D24. Cu toate acestea, în sălbăticie cresc de fapt 30 de specii recunoscute. Dintre acestea, doar nouă sunt de fapt comestibile.
Înghetată de durian
Dacă îți place înghețata dulce și cremoasă, aceasta este pentru tine. Rețeta este ușor de făcut acasă, fără o mașină de înghețată.
Ingrediente
- 250 g pulpă de durian
- 300 ml smântână pentru frișcă
- 250 g lapte condensat
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 1 praf sare (opțional)
Mod de preparare
Se curăță pulpa de durian. Se pune jumătate într-un blender/ robot de bucătărie, apoi se amestecă până devine piure. Într-un alt bol, se toarnă smântâna rece pentru frișcă și se bate până se întărește.
Se adaugă esența de vanilie și se mixează la viteză mare. Apoi se adaugă laptele condensat, pulpa de durian făcută piure și un praf de sare, dacă se folosește.
Se mixează la viteză mică până se omogenizează și apoi se pune și restul de pulpă de durian. Se încorporează și ea.
Compoziția se pune într-un vas pentru congelator. Se închide ermetic și se dă la congelator peste noapte.