Totul despre mazăre. Cum să o gătești și ce condimente e indicat să folosești

Fără coacere

Mazărea este consumată în întreaga lume. Deși ne referim la ea ca la o legumă, păstăile verzi și boabele de mazăre sunt din punct de vedere tehnic fructele și semințele plantei. Este un ingredient ușor de gătit și poate constitui o masă fără niciun alt adaos. Descoperă totul despre mazăre. Află cum să o gătești și ce condimente este indicat să folosești.

Cristina Catană
Publicat: 16 noiembrie 2023, 07:00
Mazărea este una dintre cele mai ieftine surse de proteine / Profimedia Images

Poți mânca mazărea crudă, congelată, în supă sau salată sau gătită într-o varietate de feluri de mâncare. Cu atât de multe moduri de a savura mazărea, nu este de mirare că este un aliment de bază sănătos în multe dintre bucătăriile lumii.

Mazărea, Pisum sativum, este păstaia verde cu boabe mici în interiorul ei. Deși este adesea consumată ca legumă, din punct de vedere botanic, păstaia este un fruct, deoarece provine dintr-o floare și conține semințe. 

Citește și

Totul despre mazăre

Există mai multe soiuri de mazăre, dar cel mai des este consumată mazărea de grădină sau mazărea dulce.

Mazărea este unul dintre cele mai cultivate alimente din lume. Cercetătorii cred că mazărea a crescut sălbatic pentru prima dată în bazinul mediteranean înainte în jurul anului 10.000 î.Hr. La acea vreme, mazărea era adesea lăsată pe vrej până se întărea. 

În Anglia, în secolul al XVII-lea, a devenit populară mazărea proaspătă de grădină, potrivit TheSpruceEats.com.

În Statele Unite ale Americii mazărea a fost făcută celebră de președintele Thomas Jefferson care a crescut 30 de soiuri. Odată cu inventarea conservelor și a congelării, consumul de mazăre proaspătă a scăzut destul de multe.

Mazărea este disponibilă proaspătă, congelată, conservată și uscată. Această largă disponibilitate face ca mazărea se află în bucătăriile țărilor din întreaga lume. 

De la curry indian la supe suedeze și cartofi prăjiți chinezești la găluște maghiare, aproape toată lumea mănâncă mazăre într-o formă sau alta. În general, sunt este și destul de ieftină.

Ce poți să gătești cu mazăre

Mazărea este extrem de versatila și poate fi folosită în multe feluri de mâncare. Când este proaspătă, mazărea trebuie clătită înainte de gătire. Mazărea de grădină trebuie decojită și păstaia aruncată. 

Lăsată întreagă, mazărea (Pisum sativum var. saccharatum) este folosită în multe feluri de mâncare asiatice sau este lăsată crudă, apoi pusă în salate și paste. Mazărea sugar snap întreagă are un gust grozav crudă ca gustare. 

Similar cu fasolea, mazărea uscată trebuie să fie înmuiată înainte de gătire. În multe cazuri, mazărea congelată nu trebuie să fie dezghețată înainte de a fi gătită, deoarece se gătește rapid la foc mediu. 

De unde poți să cumpări mazăre

Mazărea congelată sau conservată se poate găsi aproape în orice magazin, indiferent de mărimea acestuia. Mazăre proaspătă poți cumpăra de la piețele unde vând producători agricoli, în lunile de primăvară și de vară. Evită mazărea cu păstăi decolorate sau moale.

Cum se depozitează mazărea

Dacă cumpărați mazăre congelată, păstreaz-o la congelator. Dacă deschizi punga, închide-o etanș și pune-o înapoi în congelator.

Conservele de mazăre nu au instrucțiuni speciale, totuși cel mai bine este să le păstrezi într-un loc răcoros. Cutiile deschise pot fi golite într-un recipient care se închide etanș și păstrate la frigider timp de o săptămână. 

Mazărea proaspătă poate fi păstrată în păstăi timp de aproximativ o săptămână sau două. După aceea, trebuie să le decojită. Atâta timp cât rămân reci, vor rezista săptămâni întregi în păstăi.

Mazărea proaspătă poate fi congelată până la un an, fie în păstaie, fie doar boabele, în funcție de soi. Înainte de congelare, trebuie să fie opărite aproximativ două minute, apoi uscate. 

Soiuri de mazăre

Practic, toate mazărea arată la fel, dar există o mulțime de tipuri diferite. Cele mai consumate sunt de grădină, de zăpadă și snap. 

Mazărea de grădină este cea mai des întâlnită, în timp ce mazărea de zăpadă este folosită cel mai mult în bucătăria asiatică.

Se gătește întreaga păstaie, care este fragedă și ușor de mâncat. Acest tip de mazăre are păstăi plate cu mici umflături în locul în care se află boabele.

Condimente potrivite pentru mazăre

De cele mai multe ori punem în mazăre cimbru sau mărar, dar mai sunt și alte condimente care se potrivesc foarte bine cu această legume.

Mentă

Menta este cea mai potrivită pentru mazăre. Poate fi folosită și în mâncăruri de mazăre cu sos, dar și atunci când sotezi leguma cu unt.

Menta se folosește cel mai bine atunci când este tocată și pusă în feluri de mâncare cu mazăre la final. Multe rețete necesită adăugarea unui pic de usturoi împreună cu menta. 

Pătrunjel

Pătrunjelul este minunat pentru mazăre pentru că scoate în evidență prospețimea preparatului. Pătrunjelul tocat poate fi adăugat la rețetele de mazăre înainte de a începe gătirea sau poate fi adăugat după gătire, chiar înainte de servire. 

Aroma de citrice a pătrunjelului va fi deosebit de puternică dacă este adăugat chiar înainte de servire. 

Rozmarin

Rozmarinul este renumit pentru că are o aromă puternică, rășinoasă. Se asortează foarte bine cu mazărea, mai ales în preparatele cu miel.

Dacă adăugi rozmarin uscat, atunci tocă-l foarte bine. Dacă îl adaugi în timpul procesului de gătire, va avea timp să se înmoaie. 

Rețete cu mazăre

Mazărea poate fi transformată în supă, piure, tocănițe, salată sau poate fi o garnitură savuroasă pentru alte feluri de mâncare.

Supă primăvara

Această supă primăvară este dulce și aromată, cu un conținut ridicat de proteine de origine vegetală și multe vitamine și minerale.

Supa de mazăre poate fi servită și cu bacon deasupra / Profimedia Images

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • 1 ceapă galbenă mare, tocată
  • sare
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 bucăți de țelină, feliată subțire
  • 10 cartofi noi mici, tăiați cubulețe
  • piper negru proaspăt măcinat
  • sucul de la jumătate de lămâie
  • 1 l de supă de legume
  • 1 kilogram de mazăre proaspătă sau congelată
  • 700 g baby spanac
  • 2 – 3 fire de ceapă verde sau arpagic, feliate subțire
  • frunze de mentă, tocate (opțional)

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o oală la foc mediu. Se adăugă chimenul, coriandrul, ceapa și sare și se călesc 5 minute. Apoi se adăugă usturoiul, țelina, cartofii, un praf de sare și piper negru și se gătesc, amestecând, 5 minute. Se pune sucul de lămâie și se lasă să se absoarbă un minut, apoi se toarnă supa de legume sau apă.

Se aduce la punctul de fierbere și apoi se reduce focul. Se lasă să fiarbă până când cartofii sunt fragezi, 10-15 minute. Se adăugă mazărea și verdeața în supă și se amestecă până când verdeața se înmoaie.

Se transferă jumătate din cantitatea de supă într-un blender și se pasează până devine cremoasă. Se întoarce supa pasată în oală și se amestecă pentru a se combina. Se servește supa garnisită cu arpagic, mentă proaspătă și un strop de lămâie.

Frittata de somon afumat și mazăre

Rețetele de frittata sunt simple și versatile. Un fel de mâncare grozav pentru orice perioadă a anului, cu combinația de somon afumat și ouă care îi conferă o aromă interesantă.

Fritatta cu mazăre și somon poate fi atât un mic dejun, cât și la prânz / Profimedia Images

Ingrediente

  • 500 g cartofi noi
  • 200 g somon afumat
  • 8 ouă mari
  • mărar tocat
  • 100 g mazăre congelată

Mod de preparare

Se taie cartofii și se fierb cu sare până când se înmoaie, 10 minute. Apoi se scurg bine și se lasă puțin la răcit.

Se taie somonul în fâșii largi. Se sparg ouăle într-un castron, se bat cu o furculiță, apoi se adaugă somonul afumat, mărarul, mazărea și sare și piper. La final, se pun cartofii.

Se pun 3 linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare antiaderentă, se toarnă cu grijă amestecul de ouă și se pun la foc mic 10-15 minute, până când oul începe să se prindă de suprafață.

Se pune deasupra o farfurie puțin mai mare decât partea de sus a tigăii și se răstoarnă frittata pe ea. Se pune înapoi în tigaie cu partea care a fost deasupra și se mai lasă 5 minute pentru a se rumeni și partea inferioară. Se pune pe o farfurie și se lasă să se răcească 5 minute înainte de a o tăia felii. 

Risotto cu lămâie și mazăre

Cu doar cinci ingrediente, acest risotto este ușor de pregătit după o zi grea de muncă.

Risotto cu mazăre este un fel de mâncare foarte simplu / Profimedia Images

Ingrediente

  • 200 g orez risotto
  • 850 g supa de legume fierbinte
  • 50 g mazăre de grădină congelată
  • 50 g parmezan ras, plus plus pentru servire
  • zeama și coaja de la jumătate de lămâie

Mod de preparate

Se încinge o cratiță mare la foc mediu, apoi prăjește orezul, amestecând continuu, timp de un minut. Se adaugă o lingură de supă de legume fierbinte și se amestecă până se absoarbe. 

Se reduce focul. Se adaugă restul de supă și se fierbe până când este absorbită, aproximativ 20 de minute.

Se amestecă mazărea, se mai lasă 3-5 minute, apoi se ia oala de pe foc. Se adaugă brânza, sucul de lămâie și condimentele, apoi se amestecă. Se presară coaja de lămâie, apoi se servește imediat, presărând deasupra parmezan ras.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
Mâncare rapidă de mazăre. Rețetă de post cu mazăre congelată
Mâncare rapidă de mazăre. Rețetă de post cu mazăre congelată
Supă cremă de mazăre cu mentă, colorată și aromată
Supă cremă de mazăre cu mentă, colorată și aromată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare