Totul despre rubarbă, una dintre cele mai versatile plante

Rubarba seamănă cu niște tulpini de țelină verde cu nuanțe de roz sau chiar magenta. Aroma este acidă, făcându-l ingredientul ideal pentru compoturi sau plăcinte Rubarba dă o notă fructată și acrișoară mâncărurilor din carne de porc și de pasăre. Află totul despre rubarbă, una dintre cele mai versatile plante.

Rubarbă tăiată pe un tocător de lemn alături de mai multe plante
Poți folosi rubarbă atât în rețete dulci, cât și sărate / Shutterstock

Deși este o legumă rubarba este folosită mai mult ca un fruct. De fapt, în SUA a fost nevoie de un judecător care să hotărască în ce categorie se încadrează. Un judecător al curții vamale din New York a decis în 1947 că este din punct de vedere legal un fruct, iar Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) îl clasifică oficial ca atare. 

Totul despre rubarbă

Există multe soiuri de rubarbă, inclusiv unele cu tulpini verzi care sunt surprinzător de dulci. Există două tipuri de bază de rubarbă care se găsesc în piețe și în magazinele: soiul mai vechi, tradițional, cu tulpini mai groase și mai verzi și soiul mai intens colorat, cu tulpini subțiri, numit uneori rubarbă de seră. Tulpinile roșii sunt mai acre, iar cele mai verzi au o aromă mai echilibrată

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De la rubarbă se mănâncă doar tulpinile plantei deoarece frunzele mari, triunghiulare, sunt otrăvitoare. Conțin o concentrație mult mai mare de acid oxalic decât alimente precum spanacul, broccoli și conopida. Află mai multe și despre beneficiile rubarbei.

Rubarba crudă are un gust foarte acid pe care majoritatea oamenilor îl consideră neplăcut. Din acest motiv, este aproape întotdeauna gătită cu zahăr pentru a contracara aroma acrișoară.

Citește și

Cum să gătești cu rubarbă

Rubarba este ușor de preparat. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să o cureți de frunze, deși de cele mai multe ori se vinde fără ele. Deși este tentantă să cureți ai face bine să nu o faci pentru că în ea este multă aromă, dar și culoare.

Rubarba o poți găsi în aproape toate supermarketurile, la piață și la fermieri locali, mai ales în Transilvania. Planta se recoltează, de două ori pe an, la sfârșit de primăvară și toamna.

În timpul procesului de gătire sucul rubarbei se îngroașă și se desface în bucăți translucide. Rubarba gătită intens are consistența perfectă de gelatină ceea ce o face perfectă pentru pentru dulceațuri sau gemuri. Încearcă și rețeta de tort cupolă.

Depozitare

Tulpinile tăiate se păstrează în pungi de plastic în sertarul pentru fructe și legume al frigiderului, unde pot rezista până la o săptămână. Este de preferat să o speli doar înainte să o folosești, dar dacă o faci înainte, asigură-te că rubarba s-a uscat complet. 

Dacă vrei să congelezi rubarba, taie tulpinile de rubarbă în bucăți de 2 cm și pune-le într-o pungă specială pentru congelator. Rubarba congelată se poate păstra până la un an.

Prăjitură cu pesmet cu rubarbă și căpșuni

Atunci când este folosită în deserturi, rubarba este asociată de cele mai multe ori cu căpșunile. Gustul său acru este potrivit și în preparatele mai sătare. Gustul acrișor și intens îl face un ingredient plăcut și pentru mâncăruri sărate. 

Prăjitură cu pesmet cu rubarbă și căpșuni pe o masă albă
Prăjitură cu pesmet cu rubarbă și căpșuni / Shutterstock

Ingrediente

Mod de preparare

Se unge cu ulei și se taptează cu făină o formă rotundă cu fund detașabil cu diametrul de 20 cm. Se amestecă într-o cratiță de mărime medie rubarba, căpșunile, sucul de lămâie.

Se combină zahărul cu amidonul de porumb și se adăugă peste amestecul de fructe. Se pune la fiert, amestecând. Se lasă focul la mic și se fierbe, amestecând, până se îngroașă. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.

Se încinge cuptorul la 180°C. Se combină făina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt și sarea într-un castron.

Într-un bol mare, se bat untul zahărul granulat până compoziția devine ușoară și pufoasă. Se bat ouăle și smântâna. Când sunt omogenizate se adaugă vanilia.

Se bate încet amestecul de făină până se omogenizează. Se pune în tava pregatită. Peste aluatul de tort se pune amestecul de umplutură răcit.

Pentru topping se combină făină, zahărul, scorțișoara, nucșoara, untul topit și nucile pecan tocate. Se amestecă până se omogenizează. Se presară uniform peste stratul de umplutură.

Se coace aproximativ 45 de minute sau până când prăjitura este fermă și blatul este ușor rumenit.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar și felii de pâine
Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie
Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie
Clafoutis cu legume și brânză feta porționat în tavă și o porție pe spatulă
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sticle, borcane și capace
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
mai multe tipuri de scorțișoară pe o masă
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Usturoi copt pe un tocător de lemn
Usturoi copt, ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a face mâncăruri delicioase
Usturoi copt, ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a face mâncăruri delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
4 mai, 05:47
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
3 mai, 05:11
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
2 mai, 05:21
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
1 mai, 05:23
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Clafoutis cu legume și brânză feta porționat în tavă și o porție pe spatulă
30 aprilie, 05:24
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Porție de Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar și felii de pâine
29 aprilie, 09:44
Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Și-a scăpat telefonul de la 3.000 m când sărea cu parașuta și a rămas șocat când l-a găsit. Avea doar o husă de 11€: Nu are sens
Și-a scăpat telefonul de la 3.000 m când sărea cu parașuta și a rămas șocat când l-a găsit. Avea doar o husă de 11€: "Nu are sens"
Și-a scăpat telefonul de la 3.000 m când sărea cu parașuta și a rămas șocat când l-a găsit. Avea doar o husă de 11€: "Nu are sens"
Iubita fiului lui Ion Ţiriac a rămas mască! Ce a găsit în hotelul în care tocmai s-a cazat
Iubita fiului lui Ion Ţiriac a rămas mască! Ce a găsit în hotelul în care tocmai s-a cazat
Iubita fiului lui Ion Ţiriac a rămas mască! Ce a găsit în hotelul în care tocmai s-a cazat
Cine este și cu ce se ocupă Mirabela, partenera de viață a lui Nicușor Dan, candidatul la alegerile prezidențiale din turul 2 2025
Cine este și cu ce se ocupă Mirabela, partenera de viață a lui Nicușor Dan, candidatul la alegerile prezidențiale din turul 2 2025
Cine este și cu ce se ocupă Mirabela, partenera de viață a lui Nicușor Dan, candidatul la alegerile prezidențiale din turul 2 2025
Creatura colosală nemaivăzută de 100 de ani a apărut din nou. Unde se găsește viețuitoarea imensă
Creatura „colosală” nemaivăzută de 100 de ani a apărut din nou. Unde se găsește viețuitoarea imensă
Creatura „colosală” nemaivăzută de 100 de ani a apărut din nou. Unde se găsește viețuitoarea imensă
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Sparanghel în crustă de porumb
Sparanghel în crustă de porumb
Sparanghel în crustă de porumb
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Transformarea spectaculoasă a lui Olly Murs nu este pe placul femeilor: Sincer, cred că arăta mai bine înainte
Transformarea spectaculoasă a lui Olly Murs nu este pe placul femeilor: „Sincer, cred că arăta mai bine înainte”
Transformarea spectaculoasă a lui Olly Murs nu este pe placul femeilor: „Sincer, cred că arăta mai bine înainte”
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
fresh
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă

Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă

Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă

Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior

Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
închide