Zacuscă cu morcovi și mere verzi, preferata copiilor
Dacă dorești să prepari o rețetă de zacuscă pe care să o adore și copiii, îți recomandăm rețeta de zacuscă cu morcovi și mere verzi. Morcovii dulci se combină perfect cu merele verzi și vor oferi un gust deosebit combinației de vinete cu ardei copți.
Rețetele de zacuscă au devenit foarte versatile în ultimii ani, gospodinele întrecându-se în a crea cât mai mute combinații de ingrediente. Rețeta originală de zacuscă are ca ingrediente principale vinete coapte și ardei copți. Nu lipsește nici ceapa și nici pasta de roșii. Pe lângă acestea, poți adăuga și alte legume sau fructe, pentru a obține gusturi deosebite. Lasă imaginația să zburde liberă și creează combinații după gustul propriu.
În sezonul rece te vei bucura când rafturile cămării vor fi pline cu diferite sortimente de conserve. Îți vor fi foarte utile atunci când te întorci obosită de la muncă și nu mai ai chef de stat în bucătărie. Îți vor fi utile și în perioadele de post.
Îți oferim aici și rețeta tradițională de zacuscă de vinete, ca la mama acasă. Iar mai jos, vei descoperi rețeta pas cu pas pentru zacuscă cu morcovi și mere verzi.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru rețeta de față aportul mai mare de cantitate îl vor avea morcovii și merele verzi. În rest, sunt nelipsite vinetele, ardeii copți, ceapa și pasta de roșii. Ca și condimente folosim doar sare, piper și zahăr.
Cum prepari zacuscă cu morcovi și mere verzi
Începe cu pregătirea legumelor care necesită coacere. Spală bine vinetele și ardeii, șterge-le apoi pune-le la copt.
Descoperă aici cum se coc corect vinetele și cum se decojesc mai ușor.
După coacere curăță vinetele și ardeii și toacă-le mărunt, așa cum procedezi și pentru rețeta clasică de zacuscă.
Curăță ceapa, clătește-o și toac-o mărunt. Așază o cratiță încăpătoare pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Pune uleiul în ea, lasă-l să se înfierbânte și adaugă ceapa. Adaugă și doi căței de usturoi curățați și tocați mărunt.
Curățăm morcovii și dă-i pe răzătoarea cu ochiuri mari. Adaugă-i peste ceapă, când aceasta este ușor pătrunsă. Amestecă intens morcovii cu ceapa și usturoiul și, pentru a nu căpăta gust de prăjeală, picură puțin din sucul lăsat de ardeii copți. Nu adăuga mult, doar 2-3 linguri, pentru a ajuta ceapa și morcovii să nu se ardă.
Apoi adaugă ardeii copți tocați mărunt și vinetele coapte, tocate mărunt. Adaugă și merele date pe răzătoare și omogenizează bine amestecul de ingrediente. Introdu cratița în cuptor pentru o oră, setat la 180 de grade Celsius.
Mai apoi, scoate cratița din cuptor și adaugă pasta de roșii. Mai adaugă și sare, dar și piper. Amestecă ingredientele și pune din nou cratița în cuptor. Mai fierbe delicioasa zacuscă cu morcovi și mere verzi pentru aproximativ 30 de minute. Gustă zacusca pa parcursul preparării și în funcție de gust mai poți adăuga sare, piper și, opțional, puțin zahăr.
După preparate, pune zacusca fierbinte în borcanele sterilizate, de asemeni, fierbinți. Acoperă-le cu pături și lasă-le să se răcească bine, înainte de a le transfera în cămară.
Dacă nu ai o rețetă proprie de zacuscă de pește, îți recomandăm să încerci rețeta de zacuscă din macrou proaspăt și macrou afumat.