25 de sfaturi de la experți în arta culinară care îți vor schimba viața

Prepararea mâncării acasă te ajută să faci economii, dar și să controlezi ingredientele pe care le folosești. Vei obține preparate mai sănătoase, dar și cu un gust pe care îl vei adora. Află aceste 25 de sfaturi de la experți în arta culinară care îți vor schimba viața.

Publicat: 16 august 2022, 08:13
O femeie care gătește după sfaturi de experți în arta culinară
Organizarea meniului în avans poate să îți aducă economie de timp și de bani / Profimedia Images

Trucurile culinare sunt mereu binevenite, fie că le primești de la bunici, mame, prietene sau experți în artă culinară. Fiecare va veni cu experiența lui, iar tu vei lua de la ei ceea ce ai nevoie în funcție de modul în care obișnuiești să gătești.

25 de sfaturi de la experți în arta culinară

Iată 25 de sfaturi de la experți în arta culinară adunate de publicația EatThis și împărtășite și cu noi. Dacă le pui în practică vei avea parte de mese gătite mai rapid, mai delicioase și mai ieftine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cartofii dulci sunt o gustare excelentă

Cartofii dulci sunt disponibili tot timpul anului și pot fi păstrați pentru două săptămâni într-o cutie de carton, la răcoare și întuneric. Pentru a face o gustare este nevoie să îi cureți, speli, să îi amesteci cu ulei de măsline, sare și piper și să îi pui la cuptor la temperatura maximă pentru 20 de minute. Rezultatul va fi o gustare dulce și ușor crocantă.

Învață să gătești cu ce ai în casă

Înainte de a da fuga la magazin să faci cumpărături aruncă un ochi în cămară, frigider sau congelator. Folosești creativitatea și utilizează din ingredientele pe care deja le ai la îndemână. Dacă ai o pungă de paste și o conservă de roșii deja ai un punct de plecare pentru un preparat delicios.

Fă-ți propriul sos de roșii

Sosul de roșii este unul dintre cele mai utilizate ingrediente în bucătărie. Poate fi folosit pentru ciorbe, tocănițe, paste, alte sosuri, preparate cu orez sau cu carne. Nu este deloc complicat să îl prepari. Poți să prepari de vara mai multe borcane și vei avea un sos de roșii curat și mult mai ieftin decât variantele pe care le găsești la magazin. Poți face sos cu usturoi, cu ierburi aromatice sau simplu.

Folosește conservele din cămară

Sigur ai în cămară conserve pe care le-ai cumpărat cu gândul că ”poate îmi trebuie” și cărora nu le-a mai venit niciodată rândul. Nu le mai plimba dintr-un loc în altul, ci transformă-le în preparate delicioase. Dacă ai câteva conserve de fasole, cel mai simplu este să faci o salată cu ceapă roșie tocată fin, câteva roșii mărunțite, poate și boabe de porumb, sare, piper, ulei și oțet.

Refolosește resturile

Nu mai arunca toată mâncarea care îți rămâne de la cină. Poți refolosi resturile de carne pentru a face salate sau le poți mânca alături de un sos sau de paste. De asemenea, poți face burrito sau taco împreună cu câteva legume proaspete. Cu puțină imaginație poți refolosi aproape orice.

Reinventează rețetele

Rețetele pe care le găsești pe internet pot fi puncte de plecare pentru preparate noi. De exemplu, dacă într-o rețetă se folosește carne de vită și nu ai în casă sau nu îți place, o poți înlocui cu carne de curcan sau de porc. Poți scoate ingrediente sau adăuga sau poți schimba cantitățile. Acest lucru nu este valabil pentru prăjituri sau preparate de brutărie. Pentru ele va trebui să respecți toate indicațiile.

Folosește condimente

Condimentele au rolul de a da mai mult gust preparatelor, dar nu numai atât. Multe dintre ele au și efecte benefice asupra sănătății. Totul este să le păstrezi în condițiile potrivite pentru a te bucura de toate efectele lor.

Regândește gustările

Popcornul e poate una cele mai populare gustări pentru serile de film, dar ai putea să iei în calcul și alte variante. Poți alege câteva legume proaspete precum morcovi, apio, conopidă alături de sos de maioneză din caju sau de iaurt. De asemenea, platourile cu fructe sau cu brânzeturi și diverse nuci.

Citește și

Aplică regula ”primul intrat, primul ieșit”

Un prim pas spre evitarea risipei alimentare este să folosești produsele pe care le-ai cumpărat primele. Regula este cu atât mai importantă cu cât alimentele sunt mai perisabile, dar se aplică la fel de bine și pentru cele congelate sau conservate.

Planifică mai multe mese deodată

Atunci când îți planifici mesele scutești foarte mult timp, dar și mulți bani. Mergi la cumpărături cu lista de ingrediente, ținând cont și de ceea ce ai deja acasă și pui în coș doar ceea ce ai nevoie. Ia în considerare atât mesele principale, dar și gustările și pachetul pentru școală al copiilor, dacă este cazul. În felul acesta te poți gândi și cum să refolosești resturile pentru pachetul de a doua zi de la birou sau pentru micul dejun. De exemplu, din friptura rămasă poți face un sandvici atât pentru școală, cât și pentru prânzul de la birou.

Cumpără un aparat grill

Ca să îți ușurezi munca în bucătărie poți să cumperi un aparat de tip grill de calitate. Te va ajuta să gătești imediat cina. Ce poate fi mai rapid decât o bucată de carne pe grătar și o salată? Astfel de aparate te ajută să prepari pe ele și legume sau pește. Vei găti repede și sănătos.  

Caută alternative sănătoase

Dacă tot mănânci acasă alege să gătești cu ingrediente sănătoase. În loc de maioneză fă un sos de avocado, folosește quinoa în loc de ovăz, cereale integrale în loc de făină albă sau sirop de arțar în loc de zahăr.

Coace pâine în casă

Deși pare complicat să faci pâine, adevărul este că dacă respecți pașii din rețeta vei avea surpriza să constați că îți iese foarte bine. Când îți va ieși pâinea poți să faci aluat de pizza de casă. Unele aluaturi pot fi congelate pentru a fi folosite mai târziu așa că poți face o cantitate mai mare.

Gătește cantități mai mari de carne

Pentru a scuti timp poți găti odată o cantitate mai mare de carne pe care ulterior să o folosești pentru alte preparate. Poți face la cuptor o bucată de pulpă de porc de 2-3 kilograme, la foc mic, cu condimente simple și puțin ulei de măsline. O parte o poți consuma la cină sau la prânz cu garnitură și salată, iar ce rămâne poate fi folosită pentru a face sandvișuri, taco, quesadilla, omlete. Sfatul este valabil pentru orice fel de carne.

Încearcă arome venite din alte culturi

Dacă nu mai ai idee despre ceea ce ai putea să gătești încearcă preparate din alte țări. Poți încerca rețete din bucătăria asiatică, mexicană, orientală. Dacă nu vrei să faci o rețetă de la cap la coadă, poți folosi doar condimente specifice pentru a aduce o notă exotică preparatelor pe care le gătești în mod normal.

Dă mai mult gust pastelor și preparatelor din orez

În mod normal folosești sare, piper și ulei de măsline pentru a condimenta pastele sau orezul. Nu te rezuma doar la ele pentru că poți să dai gust și cu legume. Pune atunci când le fierbi mazăre, morcovi, sfeclă sau porumb. Pe lângă aromă și culoare vor aduce și vitamine și minerale.

Fă mai des cartofi copți umpluți

Cea mai versatilă variantă pentru garnituri sunt cartofii copți umpluți. Nu doar că se fac imediat, dar ai și posibilitatea de a-i face cu umpluturi personalizate pentru fiecare membru al familiei. De la varianta simplă cu ulei de măsline, sare și piper la amestecuri cu brânzeturi, diferite tipuri de carne sau legume orice este posibil.

Folosește-ți imaginația pentru a găti ouă

Ouăle ar trebui să fie nelipsite din frigiderul tău. De la simplul ou fiert pe care îl poți pregăti pentru micul-dejun la prăjituri sofisticate, acesta te va salva ori de câte ori nu știi ce să gătești. Chiar dacă nu ai prea multe ingrediente le poți folosi pentru omlete, ouă ochi, ouă bătute, ouă fierte sau chiar pentru bezele, dacă vrei ceva dulce.

Fii inventivă cu clătitele

Dacă pentru tine clătitele sunt doar un desert, încearcă să iei în calcul și varianta de a le consuma ca preparat sărat. Le poți umple cu legume trase la tigaie, cu cremă de brânză sau chiar cu somon și vei avea o cină excelentă.

Congelează mâncarea gătită

Poți congela aproape orice mâncare gătită. Fie că gătești de la început cantități mai mari sau că ți-au rămas câteva porții neconsumate le poți pune în pungi sau caserole speciale pentru congelator și să le consumi în zilele în care nu ai timp de gătit. De exemplu, poți face chiftele mai multe pe care să le congelezi și să le folosești mai târziu alături de un sos de roșii și o garnitură de piure de cartofi sau de alte legume.

Ai grijă să ai mereu conserve în cămară

Nu trebuie să cumperi cantități mari, dar dacă ai mereu câteva conserve de roșii, de ton, fasole, linte sau năut poți să realizezi rapid preparate pentru cină sau pentru prânz. Ideal este să le cumperi atunci când le găsești la ofertă, mai ales că majoritatea au termen de valabilitate destul de mare. Atunci când faci planul pentru săptămâna următoare le poți lua în considerare și vei face și economie.

Pregătește toate ingredientele înainte de a începe să gătești

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac cei care gătesc acasă este că nu își pregătesc toate ingredientele și ustensilele dinainte de a începe procesul de gătire. Nu este suficient să le scoți din cămară sau frigider, ci și să cureți și speli legumele, să toci ce este necesar sau să prepari sosuri.

Fă un concurs de gătit acasă

Dacă tu ești cea care gătește în fiecare zi este normal să îți dorești o pauză. Implică-i pe toți cei ai casei într-un concurs de gătit. Dacă ai copii mai mari pot să participe singuri, iar dacă sunt mai mici pot să facă echipă cu un adult. Tu doar dă-le un coș secret, în care să pui câteva ingrediente din care concurenții să prepare un fel de mâncare. Rezultatele vor fi cina voastră, iar tu îi vei premia pe câștigători.

Transformă serile de gătit în propriul show culinar

Provoacă-te singură să gătești o cină pentru toată familia doar din ingredientele pe care le ai în casă. Poate fi o aventură, mai ales dacă ai și mofturoși la masă. Dar va fi interesant, distractiv și, mai ales, ieftin.

Pregătește seri tematice

Când nu mai știi ce să gătești este foarte simplu să inventezi niște teme pentru fiecare zi a săptămânii. Pot fi ”Ziua fără carne”, ”Ziua pentru pizza”, ”Ziua Spaniolă”, ”Ziua pastelor”. De asemenea, poți alege teme legate de filmele preferate, de anumite perioade din istorie sau legate de anumite zone din țară. Dacă ai copii și îi implici și pe ei poate fi și educativ.

Ai răbdare cu tine

Nu îți propune să gătești ca un bucătar profesionist dacă până acum ai gătit doar ceai și omletă. Pe măsură ce experimentezi vei învăța mai multe, dar ai nevoie de timp. Începe cu mâncăruri simple, care nu implică procedee de lucru complicate, experimentează cu ingredientele, fără să te superi dacă preparatele nu ies așa cum ți-ai închipuit. Ai timp destul să înveți.  

Citește și
CELE MAI CITITE
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sticle, borcane și capace
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
mai multe tipuri de scorțișoară pe o masă
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
O fată din Botoşani a intrat în șoc anafilactic după o înțepătură de albină, în timp ce era live pe TikTok. Un medic a văzut totul şi a sunat la 112
O fată din Botoşani a intrat în șoc anafilactic după o înțepătură de albină, în timp ce era live pe TikTok. Un medic a văzut totul şi a sunat la 112
O fată din Botoşani a intrat în șoc anafilactic după o înțepătură de albină, în timp ce era live pe TikTok. Un medic a văzut totul şi a sunat la 112
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Horoscop zilnic 12 mai 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 12 mai 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 12 mai 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
fresh
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
închide