3 motive pentru care nu trebuie să înlocuiești smântâna din aluaturi
Bunicile noastre adăugau smântână în majoritatea preparatelor coapte. Astăzi, pentru că ne dorim alimente cu cât mai puține calorii, smântâna a fost înlocuită cu tot felul de alte grăsimi sau a fost eliminată de tot din rețete. Iată 3 motive pentru care nu trebuie să înlocuiești smântâna din aluaturi.
Smântâna cu cât este mai grasă cu atât va da un gust mai bun plăcintelor, prăjiturilor, brioșelor sau altor preparate din aluat care se coc în cuptor. Este acel ingredient care aduce un strop de aciditate, iar grăsimea aduce un plus de umiditate pentru frăgezime.
Care este rolul pe care îl are smântâna în aluaturi? Specialiștii de la AllRecipes ne explică mai multe despre importanța acestui ingredient.
Motive pentru care nu trebuie să înlocuiești smântâna din aluaturi
Laptele bătut are aproximativ același nivel de aciditate precum smântâna, însă conținutul de grăsime este mult mai scăzut. Poate fi totuși folosit în rețete de clătite, pâine cu mălai sau biscuiți. Pentru a suplini lipsa de grăsime poți adăuga unt.
De cele mai multe ori iaurtul grecesc este recomandat ca substitut pentru smântână. Are un grad de aciditate comparabil cu cel al smântânii și o cantitate de grăsime suficientă cât să dea frăgezime aluatului. Dacă folosești iaurt grecesc, aluatul va fi mai aerat și mai moale, decât cel cu smântână care va fi mult mai dens.
Dacă faci cheesecake și combini smântâna cu cremă de brânză de calitate vei obține un desert cu adevărat luxuriant, bogat, cremos. Combinația este potrivită pentru orice fel de cheesecake, fie simplu, fie cu ciocolată sau diferite fructe. Dacă îți plac deserturile, încearcă și rețeta noastră de chec din albușuri cu mac și aromă de lămâie.
Hidratează
Smântâna ajută la hidratarea aluatului. Te întrebi de ce nu poți folosi lapte sau lapte bătut, pentru că în definitiv au și ele această calitate. Smântâna are totuși altă consistență și odată adăugată nu subțiază aluatul. Nu vei mai fi nevoită să mai pui făină pentru la final să obții textura de care ai nevoie.
Gust bogat
Smântâna are un conținut ridicat de grăsime care nu poate fi atins de lapte sau de laptele bătut. De exemplu, o cană de lapte sau de lapte bătut nu au decât 8 grame de grăsime, pe când smântâna are 45.
Conținutul ridicat de grăsime face aluatul mai gustos, dar îi dă și o textură mai fină.
Este acidă
Aciditatea smântânii influențează întreg procesul de coacere. În primul rând ajută la frăgezire prin relaxarea legăturilor de gluten.
Aciditatea din smântână potențează efectul prafului de copt astfel că aluatul crește mai mult și mai frumos. Nu este doar atât. Prăjitura va deveni mai moale și mai gustoasă