3 rețete clasice de friptură de vită perfecte pentru mesele în familie

Fără coacere

Friptura de vită este unul dintre cele mai gustoase, dar și pretențioase preparate. De la alegerea cărnii până la momentul servirii trebuie respectate anumite reguli pentru a-i da frăgezime și savoare. Îți propunem 3 rețete clasice de friptură de vită pe care să le încerci fără să te temi că nu îți vor ieși.

Cristina Catană
Publicat: 27 ianuarie 2023, 08:00
Cele mai multe rețete clasice de friptură de vită provin din America de Nord / Shutterstock

Sunt zone în lume unde carnea de vită se consumă foarte des, așa încât există și o mulțime de rețete de friptură de vită care au ajuns să fie considerate clasice. Nu au nevoie de multe ingrediente. Secretul stă mai degrabă în modul de preparare a cărnii și în calitatea acesteia. Sarea și piperul sunt cele mai potrivite condimente.

Rețete clasice de friptură de vită

Rețetele clasice de friptură de vită sunt ideale pentru mesele mari în familie. Acestea vor bucura fiecare invitat pe care îl vei avea la masă. Dacă îți dorești să-i surprinzi pe cei din jur cu talentul tău în bucătărie, atunci te invităm să încerci una dintre aceste trei rețete. Te invităm să afli mai multe și despre secretele unui steak de vită medium rare perfect.

Friptură Salisbury

Friptura Salisbury este mai degrabă o variantă a hamburgerului, doar că este mult mai aromat și mai suculent.

Friptura Salisbury se potrivește cu piure de cartofi / Shutterstock

Ingrediente

  • 450 g carne tocată de vită
  • 1/2 linguriță de piper măcinat
  • 1 linguriță de ulei vegetal
  • 20 g unt
  • 200 g ciuperci
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 2 linguri de amidon de porumb
  • 500 ml supă de vită
  • 1 lingură de sos Worcestershire

Mod de preparare

Se amestecă carnea tocată cu piperul până când se omogenizează. se modelează carnea în formă de oval cu grosimea de 1 cm. Se încinge uleiul într-o tigaie cu suprafață neaderentă. Se pune carnea modelată și se lasă 10-12 minute, apoi se scoate pe o farfurie și se acoperă cu folie de aluminiu pentru a rămâne calde.

În aceeași tigaie se încălzește untul. Se adaugă ciupercile și ceapa și se gătesc 3-4 minute sau până când se înmoaie. Apoi se pun sosul Worcestershire și supa de vită și se mai lasă 2 minute. Se aduce din nou carnea în tigaie și se mai lasă până când se încălzește.

Se servește cu sos, cu legume sau cu piure de cartofi.

Citește și

Friptură de vită în stil New York

Friptura de vită în stil New York este perfectă atunci când este gătită medium rare. Dacă ai și niște lemn de esență tare pentru a face grătarul atunci vei avea o masă delicioasă.Carnea de vită este minunată ca sursă de proteine. Află mai multe despre importanța consumului de alimente bogate în proteine.

Pentru friptura New York ai nevoie de o bucată de carne de calitate / Shutterstock

Ingrediente

  • 70 ml ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi, curățați și zdrobiți
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • 3 – 4 crenguțe de cimbru proaspăt
  • 3-4 crenguțe de rozmarin proaspăt
  • 4 bucăți de vrăbioară cu os
  • piper negru proaspăt măcinat
  • sare
  • 1/2 lămâie

Mod de preparare

Se amestecă uleiul și usturoiul într-o cratiță mică și se pun la foc mic timp de 2 minute. Se ia de pe foc, se răcește bine, apoi se adaugă pătrunjelul, cimbrul și rozmarinul. Se împarte uleiul condimentat în mod egal în 2 boluri mici.

Se ung fripturile cu jumătate din uleiul condimentat. Se lasă fripturile să stea la temperatura camerei timp de 10-20 de minute înainte de a le pune pe grătar. Se încinge un grătar cu cărbuni, folosind lemn de esență tare.

Între timp, se asezonează fripturile cu piper și sare. Se pun fripturile pe cea mai fierbinte zonă a grătarului și se lasă aproximativ 4-5 minute pe parte pentru mediu-rare.

După ce fripturile sunt întoarse se ung cu marinata din al doilea vas folosind o perie curată pentru a preveni contaminarea. Se mută pe o parte mai rece a grătarului pentru a evita arderea cărnii. Se verifică starea acesteia apăsând ușor cu degetul. Cu cât se simte friptura mai fermă, cu atât carnea de vită este mai bine făcută. 

Când este carnea gata, se scot fripturile pe un platou și se acoperă cu folie de aluminiu. Se lasă să se odihnească 5 minute. Înainte de servire, se stoarce puțin suc de lămâie peste fripturi. 

Friptură elvețiană

Ceafa de vită este o bucată de carne nu foarte scumpă, însă foarte gustoasă, mai ales datorită cantității mai mari de grăsime.

Friptura elvețiană se face din carne mai ieftină / Shutterstock

Ingrediente

  • 2-3 kg de ceafă de vită
  • 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • 1 linguriță de sare
  • 250 g făină
  • 2 cepe medii, tăiate în sferturi și feliate
  • 3 linguri ulei vegetal
  • 1 conservă de roșii tocate
  • Pentru sos
  • 1 lingură de făină universală
  • 1 lingură de apă, la nevoie

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul 165°C. Se îndepărtează grăsimea de pe carne, apoi condimentează carnea cu piper și sare. Se pune făină pe blatul de lucru și se pune friptura pe ea. 

Se presară mai multă făină peste carne și se bate cu un ciocan de carne pentru a se fragezi. Se continuă procesul până când friptura este plată și se simte spongioasă la atingere. Se lasă deoparte.

Se încingeți o tigaie mare și rezistentă la cuptor la foc mediu. Se adaugă 3 linguri de ulei vegetal în tigaie. Când uleiul este fierbinte, se adaugă ceapa tăiată felii. Se gătește, amestecând constant până când ceapa devine translucidă și se rumenește ușor, aproximativ 10 minute. Se ia ceapa din tigaie cu o spatulă cu găurele.

Se taie friptura în 6 bucăți și se pun în uleiul încins. Se lasă 1-2 minute pe fiecare parte. Peste fripturi se pune ceapa, se adaugă roșiile și se acoperă tigaia. Apoi se pune carnea la cuptor și se lasă aproximativ 2 ore sau până când fripturile sunt fragede.

Dacă sosul rămas este prea subțire, se pune tigaia la foc mediu. Se amestecă o lingură de făină cu o lingură de apă rece și se amestecă în sos până când nu mai sunt cocoloașe. Se fierbe sosul până se îngroașă bine. Se toarnă peste fripturi.

Citește și
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Te-ar mai putea interesa și
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand
Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:57
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
06:44
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
06:41
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos
06:18
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
3 mai, 09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
3 mai, 08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
3 mai, 08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
3 mai, 06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
2
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Dacă ești în căutarea unei alternative la vopseaua din comerț, poți încerca să faci ouă vopsite în vin roșu. Vei obține o culoare puternică, printr-o modalitate nu doar tradițională, dar și...
3
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pentru că pasca este nelipsită de pe mesele Sfintelor Sărbători Pascale, îți recomandăm ca pe lângă rețeta tradițională să prepari și o rețetă de pască cu aluat fraged cu ciocolată. Este o...
4
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă vrei să petreci sărbătorile Pascale în cel mai tradițional mod și ești în căutare de rețete culinare, trece pe listă și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi....
5
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutarea unor rețete de fripturi delicioase pentru masa de Paște, poate te inspiră și rețeta de iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Combinația de ingrediente este...

Parteneri

Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Presiunea grupului: cum poate influența copilul
Presiunea grupului: cum poate influența copilul
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau”
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau”
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
fresh

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic