5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul

Fără coacere

Atunci când fierbi ouă partea cea mai delicată este curățarea cojii. Vrei să fie un proces rapid, care să nu afecteze aspectul oului. Pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să respecți câteva reguli. Descoperă și tu cele 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul.

Cristina Catană
Publicat: 5 mai 2024, 06:12
Ouăle se vor curăța mai ușor dacă sunt proaspete de câteva zile / Shutterstock

Indiferent care este scopul pentru care fierbi ouă este important să le alegi pe cele mai proaspete, de doar câteva zile. Nu doar că vor fi mai gustoase, mai aromate, dar și coaja lor de va curăța mai ușor. Îți poți da seama de prospețimea lor după data de expirare ștanțată pe coajă.

Citește și

Dacă ai ouă de țară care nu au niciun marcaj, caută să aibă coaja netedă, curată și fără pete sau crăpături. Evită ouăle cu coji murdare sau deteriorate. O altă metodă este să pui ouăle într-un bol cu apă. Cele proaspete vor rămâne la fundul vasului, în timp ce ouăle mai vechi sau mai puțin proaspete vor pluti sau vor sta la suprafața apei datorită aerului acumulat în interiorul oului.

Ouăle proaspete au un miros neutru sau ușor specific, fără să fie alterate. Dacă detectezi un miros neobișnuit sau neplăcut, este posibil ca ouăle să nu fie proaspete.

Metode de a curăța ouăle fierte mai ușor

Cu siguranță vrei ca ouăle pe care le fierbi să se curețe ușor și frumos de coajă. Fie că le mănânci simple, fie că vrei să le umpli îți dorești să aibă un aspect plăcut.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să le fierbi corect. Pune ouăle într-un vas cu apă rece și adaugă o linguriță de oțet sau sare și apoi fierbe-le la foc mediu timp de aproximativ 10-12 minute pentru a obține ouă fierte tari.

Este important să nu fierbi ouăle prea mult, pentru a evita înverzirea gălbenușului.

După ce au fost fierte, se scot ouăle din apa clocotită și pune-le imediat într-un vas cu apă rece și cuburi de gheață. Acest proces va ajuta la desprinderea cojii de ou.

Lasă-le acolo timp de câteva minute. După ce ouăle s-au răcit suficient, lovește ușor fiecare ou de suprafața blatului de lucru sau a chiuvetei. Asigură-te că lovești suficient de ușor pentru a sparge coaja, dar fără a strica oul în interior.

După ce ai lovește ouăle, curețe-le cu grijă sub jetul de apă sau într-un bol cu apă rece. Coaja ar trebui să se desprindă ușor, lăsând un ou fiert perfect și curat.

Acești pași ar trebui să te ajute să obții ouă fierte cu coajă care se curăță foarte ușor. Dacă totuși întâmpini dificultăți, poți încerca să adaugi mai mult oțet sau să folosești ouă mai vechi, deoarece coaja se desprinde mai ușor de ouăle mai vechi.

Fierberea ouălor cu bicarbonat de sodiu

Adăugarea de bicarbonat de sodiu în apă crește nivelul pH-ului acesteia, precum și pH-ul albușurilor de ou. Acest lucru este important pentru că ouăle proaspete de găină au un nivel de pH scăzut, dar care crește în câteva zile pe măsură ce ouăle rămân în frigider.

pH-ul mai mare al ouălor mai vechi permite albușurilor să se separe de membrana interioară a cochiliei, ceea ce le face mai ușor de curățat. Metoda de fierbere a ouălor cu bicarbonat de sodiu urmărește același rezultat.

Adăugarea de oțet în apa în care fierb ouăle

Adăugarea de oțet alb sau oțet de mere în vasul în care fierb ouăle face coaja ouălor mai moale și mai ușor de curățat.

Acidul din oțet dizolvă o parte din carbonatul de calciu care formează exteriorul dur al cojii. De fapt, dacă ai lăsa un ou să stea în oțet timp de aproximativ o săptămână, coaja s-ar dizolva complet.

Acidul pătrunde și în coaja ouălor, ceea ce ajută albușurile să se întărească mai repede.

Ouăle fierte în apă cu oțet au suprafața mai netedă și nu aveau gust de oțet.

Curățarea ouălor sub jet de apă

În teorie, curățarea ouălor sub un jet de apă rece ar trebui să ușureze procesul, deoarece presiunea apei ajută la separarea cojilor de ouă de membrană.

Poate metoda nu este una dintre cele mai eficiente, dar la final vei constata că oul are un aspect perfect, neted, fără ca bucăți din el să se desprindă odată cu coaja.

Folosirea unei linguri pentru a îndepărta cojile de ouă

Folosirea unei linguri ca instrument pentru a îndepărta mai ușor coaja oului fiert este de  mare ajutor.

Pentru început trebuie să spargi oul și să cureți o bucată de coajă suficient de mare încât să poți introduce lingura. În comparație cu alte metode, cojile s-au desprins mai intacte și și-au păstrat formele curbate.

Agitarea ouălor într-un borcan

Una dintre cele mai eficiente metode de curățarea a ouălor fierte de coajă este să le pui într-un borcan cu puțină apă, să îi pui capacul și să îl agiți bine.

Oul trebuie să lovească în mod repetat partea de sus și de jos a borcanului. Coaja se va slăbi atât de tare încât practic se va desprinde singură de pe ou.

Citește și
Fursecuri cu unt și gem. Rețetă pentru un platou cu dulciuri festive
Fursecuri cu unt și gem. Rețetă pentru un platou cu dulciuri festive
Cârnați de casă cu usturoi și amestec din carne de porc și vită
Cârnați de casă cu usturoi și amestec din carne de porc și vită
Blat de tort cu cacao și alune, mai dens și mai consistent
Blat de tort cu cacao și alune, mai dens și mai consistent
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă
Ruladă din piept de curcan la cuptor. Ce poți să mai adaugi pentru un gust aparte
Ruladă din piept de curcan la cuptor. Ce poți să mai adaugi pentru un gust aparte
Te-ar mai putea interesa și
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
Ce semnificație au cifrele de pe ouă. Cum se „citește" fiecare cod imprimat
Ce semnificație au cifrele de pe ouă. Cum se „citește" fiecare cod imprimat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:45
Blat de tort zebrat, cu vanilie și pudră de cacao Blat de tort zebrat, cu vanilie și pudră de cacao
05:00
Sfaturi pentru o friptură de vită suculentă. Cum se prepară și cât se ține la cuptor Sfaturi pentru o friptură de vită suculentă. Cum se prepară și cât se ține la cuptor
25 decembrie, 05:40
Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii
25 decembrie, 05:34
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
25 decembrie, 05:26
Rețeta simplă de vin fiert. Cât se ține la fiert și ce mai poți adăuga Rețeta simplă de vin fiert. Cât se ține la fiert și ce mai poți adăuga
24 decembrie, 06:20
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
24 decembrie, 05:29
Lista celor mai bune ingrediente pentru salata de boeuf. Ce nu trebuie să lipsească din rețeta ta Lista celor mai bune ingrediente pentru salata de boeuf. Ce nu trebuie să lipsească din rețeta ta
24 decembrie, 05:12
Care e cea mai bună carne pentru sarmale. Sfaturi ca să iasă perfecte Care e cea mai bună carne pentru sarmale. Sfaturi ca să iasă perfecte
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Zile libere în ianuarie 2025. Câte sărbători legale vor pica în prima lună din an
Zile libere în ianuarie 2025. Câte sărbători legale vor pica în prima lună din an
România, traversată de cea mai puternică furtună de iarnă. Rafalele de vânt ating forţa unui uragan, peste 100 de kilometri la oră
România, traversată de cea mai puternică furtună de iarnă. Rafalele de vânt ating forţa unui uragan, peste 100 de kilometri la oră
„O zi minunată!” Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, imagini de senzație de Crăciun. Mesajul transmis fanilor de Sorana Cîrstea
„O zi minunată!” Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, imagini de senzație de Crăciun. Mesajul transmis fanilor de Sorana Cîrstea
Cele 10 alimente sau mâncăruri care te îmbătrânesc. De ce e bine să le mănânci cu moderație
Cele 10 alimente sau mâncăruri care te îmbătrânesc. De ce e bine să le mănânci cu moderație
Akin Akinozu urmează să revină într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Akin Akinozu urmează să revină într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Un nou super-continent se va forma pe Pământ. Cât de schimbată va fi planeta
Un nou super-continent se va forma pe Pământ. Cât de schimbată va fi planeta
Fursecuri de Crăciun cu gem de căpșuni
Fursecuri de Crăciun cu gem de căpșuni
Chifteluțe la cuptor din carne de curcan și legume. O opțiune sănătoasă și gustoasă pentru mesele festive ale celor mici
Chifteluțe la cuptor din carne de curcan și legume. O opțiune sănătoasă și gustoasă pentru mesele festive ale celor mici
Rihanna a vorbit despre evoluția stilului său: „Doamne, de ce trebuie să-mi amintiți de chestii vechi?”
Rihanna a vorbit despre evoluția stilului său: „Doamne, de ce trebuie să-mi amintiți de chestii vechi?”
La ce să fie atente persoanele în vârstă în perioada sărbătorilor. Care sunt recomandările medicilor
La ce să fie atente persoanele în vârstă în perioada sărbătorilor. Care sunt recomandările medicilor
fresh

Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv

Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv

Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă

Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă

Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită

Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită

Care e cea mai bună carne pentru sarmale. Sfaturi ca să iasă perfecte

Care e cea mai bună carne pentru sarmale. Sfaturi ca să iasă perfecte

Lista celor mai bune ingrediente pentru salata de boeuf. Ce nu trebuie să lipsească din rețeta ta

Lista celor mai bune ingrediente pentru salata de boeuf. Ce nu trebuie să lipsească din rețeta ta