5 rețete simple cu legume. Preparate pe care le poți face rapid acasă

Sunt multe rețete simple cu legume din care poți alege atunci când simți nevoia unui preparat sănătos, care să îți asigure necesarul de fibre, vitamine și minerale de care ai nevoie.

Rețete cu legume prezentate pe o masă mare de lemn
Legumele pot fi gătite prin orice fel de metodă / Shutterstock

Legumele pot fi gătite în foarte multe feluri, fiecare dintre ele conferindu-le texturi diferite, sporindu-le aromele și păstrându-le sau nu beneficiile nutritive. De la salate la supe, de la gătit la abur la prăjit în ulei, de la combinații cu paste la budinci, simple sau cu condimente, legumele pot fi pe gustul oricărei persoane. Pot fi fel principal, garnitură, aperitiv, gustare, chiar și desert. Iată 5 rețete cu legume din care să te inspiri.

Dovlecel la grătar marinat

Bucățile de dovlecel absorb marinada delicioasă, apoi sunt puse pe grătar pentru a căpăta o aromă subtilă de fum absolut delicioasă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Dovlecei la grătar serviți pe un blat de lemn
Dovleceii pe grătar sunt moi și suculenți / Shutterstock

Această garnitură versatilă se potrivește bine cu pui la grătar, friptură sau pește. Este una dintre acele rețete cu legume pe care o poți încerca vara aceasta.

Ingrediente

  • 50 ml măsline extravirgin
  • 2 linguri de oțet de vin alb
  • 1 lingură de za’atar
  • mentă proaspătă tocată
  • busuioc proaspăt tocat
  • 1 linguriță de muștar de Dijon
  • ½ linguriță de sare
  • 4 dovlecei mari, tăiați felii pe verticală
  • 100 g brânză feta mărunțită
  • 2 linguri de fistic nesărat tocat

Mod de preparare

Se amestecă uleiul, oțetul, zaatarul, menta, busuiocul, muștarul și sarea într-un castron. Apoi se pune dovlecelul și se amestecă pentru a fi acoperit cu marinada. Se acoperă și se lasă să stea la temperatura camerei timp de 20 de minute.

Între timp, se preîncălzește grătarul la 220°C. Se scot bucățile de dovlecel din marinadă, scurgând zeama. Marinada se lasă deoparte. Se unge grătarul cu ulei. Se pun dovleceii la grătar, neacoperiți, până se înmoaie, 1 – 2 minute pe fiecare parte.

Se transferă dovleceii pe un platou mare. Se amestecă marinada cu feta, fistic busuioc și menta.

Citește și

Paste cu legume

Varza kale și spanacul se transformă într-un sos apetisant, de un verde intens, aromat cu busuioc, semințe de pin și parmezan. Aceste paste vegetariene se servesc ca atare sau alături de pui la grătar. Este una dintre acele rețete cu legume pe care o poți lua chiar la birou la pachet.

Paste cu legume servite într-o farfurie albă
Pastele cu legume se servesc fierbinți / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g fettuccine sau spaghete din grâu integral
  • 250 g varză kale cu tulpină
  • 140 g baby spanac
  • 4 căței de usturoi medii, curățați
  • frunze proaspete de busuioc
  • 40 ml ulei de măsline extravirgin
  • ½ linguriță de sare
  • 50 g semințe de pin prăjite, împărțite
  • 100 g brânză Parmigiano-Reggiano rasă, împărțită

Mod de preparare

Se pune la fiert o oală mare cu apă. Se adaugă pastele și se gătesc conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se scot apoi cu clește într-o strecurătoare pusă peste un castron.

În oala în care au fiert pastele se adaugă varza kale, spanacul și usturoiul. Se gătesc 1-2 minute. Se scurg, rezervând o cană de apă.

Se transferă varza kale, spanacul și usturoiul într-un blender. Se adaugă busuiocul, uleiul, sarea, 2 linguri de semințe de pin, parmezanul și 3/4 cană din apa rezervată. Se procesează până când se omogenizează, aproximativ un minut.

Se transferă pastele într-un castron mare. Se adaugă sosul și se amestecă până când sunt bine acoperite. Pentru a subția mai mult sosul, dacă este necesar, se adaugă restul de apă de la gătit. Se împart în 4 boluri și se acoperă cu restul de 2 linguri de semințe de pin.

Salată de castraveți și țelină

Salata de castraveți și țelină este crocantă și proaspătă și atinge echilibrul perfect între sărat și dulce. Zdrobirea ușoară a castraveților face ca aroma să fie distribuită uniform.

Salată cu castraveți și țelină servită într-o farfurie albă
Salata de castraveți cu țelină se poate servi cu carne sau cu creveți / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri de sos de soia
  • 1 lingură de ulei de susan
  • 1 lingură de oțet de orez
  • 2 lingurițe de zahăr granulat
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras
  • ¼ linguriță de sare
  • 4 castraveți
  • 2 tulpini mari de țelină, feliate subțire pe diagonală

Mod de preparare

Se amestecă într-un castron mare usturoiul, sosul de soia, uleiul de susan, oțetul, zahărul, ghimbirul și sarea.

Se zdrobesc ușor castraveții cu partea netedă a unui cuțit și se taie pe diagonală în bucăți groase. Se adaugă castraveții și țelina în dressing. Se amestecă și se lasă să stea 5 minute.

Se împarte salata în 6 boluri și se ornează cu frunze de țelină.

Supă de legume thailandeză

Supa de legume thailandeză este atât de aromată, încât îți va cuceri toate simțurile. Se potrivește în orice anotimp și se poate servi atât caldă, cât și rece. Este una dintre acele rețete cu legume care te duc cu gândul la vacanță.

Supă de legume thailandeză servită într-un bol alb
Supa de legume thailandeză are un amestec de gusturi complex / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 legături de ceapă verde tocate
  • 2 linguri de ulei de canola
  • 1 ½ linguriță de ghimbir proaspăt tocat grosier
  • 1 ½ linguriță de usturoi tocat grosier
  • 2 linguri de pasta de curry verde
  • 400 ml lapte de cocos, bine agitat
  • frunze proaspete de coriandru și tulpini fragede
  • frunze de mentă proaspătă
  • ¼ linguriță de sare
  • 750 ml supă de legume
  • 1/2 varză tocată
  • 1 dovlecel tăiat în jumătate
  • 400 g tofu ferm, scurs, uscat și tăiat cuburi

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o cratiță medie la foc mediu. Se pun ceapa verde, ghimbirul si usturoiul. Se lasă să se gătească, amestecând din când în când, până când se înmoaie, aproximativ 3 minute. Se pune pasta de curry și se amestecă constant, aproximativ un minut. Se amestecă laptele de cocos. Se ia de pe foc.

Se toarnă conținutul cratiței într-un blender și se adaugă coriandrul, menta și sare. Se procesează până când este omogen, aproximativ un minut. Se pune supa de legume și se procesează până la omogenizare, aproximativ 20 de secunde. Dacă îți place sosul curry, poți încerca și rețeta de pui în sos curry.

Se toarnă amestecul în cratiță și se aduce la punctul de fierbere la foc mediu. Se amestecă varza și se fierbe, amestecând din când în când, până când varza începe să se înmoaie, aproximativ 2 minute. Se adaugă dovlecelul și se gătește aproximativ 3 minute. Se amestecă tofu și se mai lasă încă un minut.

Se pune supa în 4 boluri și se presară funcția cu ceapă verde. Se ornează cu coriandru, mentă și/sau chili. Se servește cu felii de limetă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate aperitiv rapide puse într-un colaj
Galerie foto
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
tipuri de ceai pentru a face ice tea puse pe o masă
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Deserturi rapide de Paște puse pe o masă albă
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
Un fermier din Franţa a crezut că a dat lovitura vieţii după ce a găsit 150 de tone de aur pe pământurile zile. Ce s-a întâmplat cu comoara de 4 miliarde de euro
Un fermier din Franţa a crezut că a dat lovitura vieţii după ce a găsit 150 de tone de aur pe pământurile zile. Ce s-a întâmplat cu comoara de 4 miliarde de euro
Un fermier din Franţa a crezut că a dat lovitura vieţii după ce a găsit 150 de tone de aur pe pământurile zile. Ce s-a întâmplat cu comoara de 4 miliarde de euro
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Interviu cu Rebecca Nicolescu. Cine este cel mai mare susținător al actriței din Ana, mi-ai fost scrisă în ADN
Interviu cu Rebecca Nicolescu. Cine este cel mai mare susținător al actriței din "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Interviu cu Rebecca Nicolescu. Cine este cel mai mare susținător al actriței din "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
fresh
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
închide