5 rețete simple cu legume. Preparate pe care le poți face rapid acasă

Fără coacere

Sunt multe rețete simple cu legume din care poți alege atunci când simți nevoia unui preparat sănătos, care să îți asigure necesarul de fibre, vitamine și minerale de care ai nevoie.

Cristina Catană
Publicat: 2 iunie 2023, 06:00
Legumele pot fi gătite prin orice fel de metodă / Shutterstock

Legumele pot fi gătite în foarte multe feluri, fiecare dintre ele conferindu-le texturi diferite, sporindu-le aromele și păstrându-le sau nu beneficiile nutritive. De la salate la supe, de la gătit la abur la prăjit în ulei, de la combinații cu paste la budinci, simple sau cu condimente, legumele pot fi pe gustul oricărei persoane. Pot fi fel principal, garnitură, aperitiv, gustare, chiar și desert. Iată 5 rețete cu legume din care să te inspiri.

Dovlecel la grătar marinat

Bucățile de dovlecel absorb marinada delicioasă, apoi sunt puse pe grătar pentru a căpăta o aromă subtilă de fum absolut delicioasă.

Dovleceii pe grătar sunt moi și suculenți / Shutterstock

Această garnitură versatilă se potrivește bine cu pui la grătar, friptură sau pește. Este una dintre acele rețete cu legume pe care o poți încerca vara aceasta.

Ingrediente

  • 50 ml măsline extravirgin
  • 2 linguri de oțet de vin alb
  • 1 lingură de za’atar
  • mentă proaspătă tocată
  • busuioc proaspăt tocat
  • 1 linguriță de muștar de Dijon
  • ½ linguriță de sare
  • 4 dovlecei mari, tăiați felii pe verticală
  • 100 g brânză feta mărunțită
  • 2 linguri de fistic nesărat tocat

Mod de preparare

Se amestecă uleiul, oțetul, zaatarul, menta, busuiocul, muștarul și sarea într-un castron. Apoi se pune dovlecelul și se amestecă pentru a fi acoperit cu marinada. Se acoperă și se lasă să stea la temperatura camerei timp de 20 de minute.

Între timp, se preîncălzește grătarul la 220°C. Se scot bucățile de dovlecel din marinadă, scurgând zeama. Marinada se lasă deoparte. Se unge grătarul cu ulei. Se pun dovleceii la grătar, neacoperiți, până se înmoaie, 1 – 2 minute pe fiecare parte.

Se transferă dovleceii pe un platou mare. Se amestecă marinada cu feta, fistic busuioc și menta.

Citește și

Paste cu legume

Varza kale și spanacul se transformă într-un sos apetisant, de un verde intens, aromat cu busuioc, semințe de pin și parmezan. Aceste paste vegetariene se servesc ca atare sau alături de pui la grătar. Este una dintre acele rețete cu legume pe care o poți lua chiar la birou la pachet.

Pastele cu legume se servesc fierbinți / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g fettuccine sau spaghete din grâu integral
  • 250 g varză kale cu tulpină
  • 140 g baby spanac
  • 4 căței de usturoi medii, curățați
  • frunze proaspete de busuioc
  • 40 ml ulei de măsline extravirgin
  • ½ linguriță de sare
  • 50 g semințe de pin prăjite, împărțite
  • 100 g brânză Parmigiano-Reggiano rasă, împărțită

Mod de preparare

Se pune la fiert o oală mare cu apă. Se adaugă pastele și se gătesc conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se scot apoi cu clește într-o strecurătoare pusă peste un castron.

În oala în care au fiert pastele se adaugă varza kale, spanacul și usturoiul. Se gătesc 1-2 minute. Se scurg, rezervând o cană de apă.

Se transferă varza kale, spanacul și usturoiul într-un blender. Se adaugă busuiocul, uleiul, sarea, 2 linguri de semințe de pin, parmezanul și 3/4 cană din apa rezervată. Se procesează până când se omogenizează, aproximativ un minut.

Se transferă pastele într-un castron mare. Se adaugă sosul și se amestecă până când sunt bine acoperite. Pentru a subția mai mult sosul, dacă este necesar, se adaugă restul de apă de la gătit. Se împart în 4 boluri și se acoperă cu restul de 2 linguri de semințe de pin.

Salată de castraveți și țelină

Salata de castraveți și țelină este crocantă și proaspătă și atinge echilibrul perfect între sărat și dulce. Zdrobirea ușoară a castraveților face ca aroma să fie distribuită uniform.

Salata de castraveți cu țelină se poate servi cu carne sau cu creveți / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri de sos de soia
  • 1 lingură de ulei de susan
  • 1 lingură de oțet de orez
  • 2 lingurițe de zahăr granulat
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras
  • ¼ linguriță de sare
  • 4 castraveți
  • 2 tulpini mari de țelină, feliate subțire pe diagonală

Mod de preparare

Se amestecă într-un castron mare usturoiul, sosul de soia, uleiul de susan, oțetul, zahărul, ghimbirul și sarea.

Se zdrobesc ușor castraveții cu partea netedă a unui cuțit și se taie pe diagonală în bucăți groase. Se adaugă castraveții și țelina în dressing. Se amestecă și se lasă să stea 5 minute.

Se împarte salata în 6 boluri și se ornează cu frunze de țelină.

Supă de legume thailandeză

Supa de legume thailandeză este atât de aromată, încât îți va cuceri toate simțurile. Se potrivește în orice anotimp și se poate servi atât caldă, cât și rece. Este una dintre acele rețete cu legume care te duc cu gândul la vacanță.

Supa de legume thailandeză are un amestec de gusturi complex / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 legături de ceapă verde tocate
  • 2 linguri de ulei de canola
  • 1 ½ linguriță de ghimbir proaspăt tocat grosier
  • 1 ½ linguriță de usturoi tocat grosier
  • 2 linguri de pasta de curry verde
  • 400 ml lapte de cocos, bine agitat
  • frunze proaspete de coriandru și tulpini fragede
  • frunze de mentă proaspătă
  • ¼ linguriță de sare
  • 750 ml supă de legume
  • 1/2 varză tocată
  • 1 dovlecel tăiat în jumătate
  • 400 g tofu ferm, scurs, uscat și tăiat cuburi

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o cratiță medie la foc mediu. Se pun ceapa verde, ghimbirul si usturoiul. Se lasă să se gătească, amestecând din când în când, până când se înmoaie, aproximativ 3 minute. Se pune pasta de curry și se amestecă constant, aproximativ un minut. Se amestecă laptele de cocos. Se ia de pe foc.

Se toarnă conținutul cratiței într-un blender și se adaugă coriandrul, menta și sare. Se procesează până când este omogen, aproximativ un minut. Se pune supa de legume și se procesează până la omogenizare, aproximativ 20 de secunde. Dacă îți place sosul curry, poți încerca și rețeta de pui în sos curry.

Se toarnă amestecul în cratiță și se aduce la punctul de fierbere la foc mediu. Se amestecă varza și se fierbe, amestecând din când în când, până când varza începe să se înmoaie, aproximativ 2 minute. Se adaugă dovlecelul și se gătește aproximativ 3 minute. Se amestecă tofu și se mai lasă încă un minut.

Se pune supa în 4 boluri și se presară funcția cu ceapă verde. Se ornează cu coriandru, mentă și/sau chili. Se servește cu felii de limetă.

Citește și
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Te-ar mai putea interesa și
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
17 noiembrie, 05:07
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
16 noiembrie, 06:48
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
16 noiembrie, 05:45
Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Proiectul care va aduce 20 de miliarde de euro României poate începe. A sosit platforma colosală, pe care vor lucra 180 de oameni
Proiectul care va aduce 20 de miliarde de euro României poate începe. A sosit platforma colosală, pe care vor lucra 180 de oameni
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
fresh

Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post

Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post

Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon

Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Cheesecake zebră cu dovleac și portocale, delicios și spectaculos

Cheesecake zebră cu dovleac și portocale, delicios și spectaculos

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă