5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine
De obicei când spui supe de legume, te gândești la un preparat banal. Totuși, ar trebui să fie mult mai apreciate pentru că au un aport semnificativ de vitamine, și, gătite corect, pot fi un adevărat deliciu culinar.
Poți face supe de legume sub formă de cremă sau cu zeamă, însă prima variantă este de preferat pentru că vor fi mult mai catifelate. Cu ajutorul condimentelor poți să transformi un amestec de legume fierte într-un preparat atât de gustos încât să îl adore chiar și copiii, care de obicei refuză astfel de mâncăruri.
Supă de broccoli cu crutoane de cheddar
Această supă de broccoli reușește să fie atât reconfortantă, cât și sănătoasă, datorită echilibrului dintre crutoane, cheddar și legume. Este una dintre acele supe de legume pe care vei vrea să le faci cât mai des.
Ingrediente
- 2 bucăți broccoli cu tulpini
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 praz mare, tăiat în felii
- 1 lingură sare, împărțită
- 4 căței de usturoi, tocați
- 2 cartofi curățați și tăiați în cuburi
- baby spanac
- 60 g smântână
- 120 g brânză Cheddar mărunțită împărțită
- ¾ baghetă tăiată în felii
- piper negru proaspăt măcinat, pentru servire
Mod de preparare
Se taie buchețelele de broccoli în bucăți de 2 cm. Tulpinile te taie în felii mai mici. Se încinge uleiul într-o oală mare, cu fundul greu, la foc mediu. Se pun broccoli, prazul și o linguriță de sare.
Se gătesc, amestecând din când în când, până se înmoaie, aproximativ 5 minute. Se adaugă usturoiul și se lasă un minut, amestecând în mod constant.
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. În oala de pe foc se pune un litru de apă, apoi se adaugă cartofii, spanacul, restul de sare. Se aduce supa la punctul de fierbere, apoi se reduce focul, se acoperă și se lasă să până când cartofii sunt fragezi, aproximativ 15 minute.
Se pasează supa cu un blender de imersie până se omogenizează. Apoi se încorporează smântâna și jumătate din cantitatea de brânza cheddar.
Se presară restul de brânză cheddar pe feliile de baghetă și se dau la cuptorul preîncălzit 3-4 minute. Se servește supa cu cu crutoane, piper și un strop de ulei.
Supă de cartofi dulci și ghimbir
Supa de cartofi dulci și ghimbir are note dulci care se îmbină perfect cu gustul ușor astringent al ghimbirului. Află mai multe despre beneficiile cartofilor dulci.
Ingrediente
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă roșie mică, feliată subțire
- 3 căței de usturoi, tocați mărunt
- 3 linguri de ghimbir proaspăt ras
- 1 l supă de legume/ apă
- 2 păstârnac mediu, curățat și tocat
- 2 morcovi medii, curățați și tocați
- 2 tulpini de țelină, feliate subțire
- 1 nap mediu, decojit și tocat
- ½ linguriță de sare
- 1 kg cartofi dulci
- 100 g mazăre congelată
- 4 fire de ceapă verde, feliată
- 4 felii de pâine prăjită
Mod de preparare
Se încinge uleiul într-o cratiță mare, apoi se adaugă ceapa, usturoiul și ghimbirul și se gătesc, amestecând, 1 – 2 minute.
Apoi se pun supa și cartofii. Se lasă să fiarbă, și când sunt pe jumătate fierți se adaugă păstârnacul, morcovii, țelina, napul și ½ linguriță de sare. Se aduce supa la punctul de fierbere. Se reduce focul și se fierbe până când legumele sunt fragede, 15-20 de minute. Apoi se pun mazărea și ceapa verde. Se mai fierb 3-4 minute. Se servește fierbinte cu pâine prăjită.
Supă de orz cu ciuperci
Supa de orz cu ciuperci este perfectă pentru o masă de prânz pentru că are un aport echilibrat de carbohidrați și proteine. Este una dintre acele supe de legume care este și gustoasă, și hrănitoare.
Ingrediente
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 kg de ciuperci, feliate
- 400 g morcovi, tocați
- 2 căței de usturoi, feliați
- 2 crenguțe de cimbru proaspăt
- sare
- piper negru
- 1,5 l supă de legume/ apă
- 80 g orz
- coriandru proaspăt tocat
Mod de preparare
Se încinge uleiul într-o oală mare la foc mediu, apoi se adaugă ciupercile, morcovii, usturoiul, cimbru și ¾ de linguriță de sare și piper. Se gătesc, amestecând din când în când, până când morcovii sunt fragezi, 8 -10 minute.
Apoi se pun supa de legume și orzul. Se fierbe cu oala parțial acoperită, până când orzul este fraged, 30 -35 de minute. La final se adaugă coriandru tocat și se servește cât este caldă. Încearcă și o rețetă de paste cu ciuperci.
Supă cremă de conopidă
Conopida este săracă în calorii și are o mulțime de vitamine și minerale, dar și fibre. O porție de conopidă asigură 58% din necesarul zilnic de vitamina C.
Ingrediente
- 1 conopidă mare
- 1 ceapă, tocată
- 3 căței de usturoi, tocați
- 3 cartofi mari spălați și necurățați
- 1 l supă de legume/ apă
- 2 linguri de ulei de măsline
- 4 crenguțe de cimbru
- 1 praf de fulgi de ardei roșu
- sare
- piper
- varza de Bruxelles sau prosciutto pentru topping (opțional)
Mod de preparare
Se încinge uleiul de măsline într-o oală, apoi se adaugă ceapa tocată și se călește până devine translucidă. Apoi, se pune usturoiul și se lasă aproximativ 2 minute. După aceea se pun supa, conopida și cartofii tăiați. Se condimentează cu cimbru, sare și piper. Se lasă supa să fiarbă aproximativ 30-40 de minute.
Odată ce legumele sunt fierte, se scoate crenguța de cimbru și se aruncă.
Folosind un blender se pasează legumele până când consistența devine cremoasă. La sfârșit, se adaugă câțiva fulgi de ardei roșu și se asezonează după gust.
Supă de dovleac, linte roșie cu lămâie
Supa de dovleac cu linte este foarte aromată datorită condimentelor care se îmbină perfect cu aroma legumelor proaspete.
Ingrediente
- 2 linguri ulei de măsline, plus mai mult pentru servire
- 1 ceapă galbenă mare, tocată
- 4 căței de usturoi, tocați mărunt
- 2 lingurițe de ghimbir tocat mărunt
- 2 lingurițe Harissa
- 1 linguriță de coriandru măcinat
- 1 linguriță de chimen măcinat
- 1 linguriță de turmeric măcinat
- 1 linguriță de sare
- ¼ de linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- 2 litri supă de legume/ apă
- 400 g dovleac plăcintar tăiat cubulețe
- 250 g linte roșie uscată
- 3 morcovi medii, tocați
- 2 linguri de suc proaspăt de lămâie
- migdale prăjite tocate
- pătrunjel tocat, pentru servire
- Pita prăjită și iaurt simplu, pentru servire
Mod de preparare
Se încinge uleiul într-o oală mare la foc mediu. Se pun ceapa și usturoiul și se gătesc, amestecând des, până când se înmoaie 6 -8 minute. Apoi se pun ghimbirul, harissa, condimente, sare și piper. Se amestecă în mod constant aproximativ 2 minute.
Apoi se pun supa, dovleacul, lintea și morcovii. Se lasă să clocotească, apoi se reduce focul și se lasă până lintea este fragedă, aproximativ 20 de minute. Lucrând în 2 reprize, se transferă amestecul într-un blender. Se procesează până se omogenizează, aproximativ un minut. După aceea se pune supa din nou în oală și se adaugă sucul de lămâie.
La servire se adaugă în fiecare castron ulei de măsline, migdale și pătrunjel. Se servește cu pita prăjită și iaurt.