6 alimente noi pe care să le introduci chiar azi în dieta ta

Fără coacere

Este momentul să faci o schimbare în meniul tău! Poți introduce alimente noi care să echilibreze aportul de carbohidrați, proteine și grăsimi astfel încât să te simți bine și, poate, să pierzi și câteva kilograme. Îți oferim o listă cu 6 alimente noi pe care să le introduci chiar azi în dieta ta. Vezi ce spun specialiștii despre ele.

Publicat: 30 octombrie 2022, 08:00
Îți oferim o listă cu 6 alimente noi pe care să le introduci chiar azi în dieta ta. Vezi ce spun specialiștii despre ele / Shutterstock

Vine o vreme când te plictisești să rotești aceleași alimente la anumite intervale de timp. Ai vrea să scapi de eterna carne de pui sau porc, de orez, cartofi, de mere, banane și lapte. Adăugând alimente noi în meniu nu doar că îți vei trezi simțurile, dar vei avea parte și de o diversitate mai mare de nutrienți buni pentru menținerea sănătății.

De ce e recomandat să introduci alimente noi în dieta ta

Un studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition a arătat că persoanele care refuză să încerce alimente noi au o dietă mai săracă și sunt mai predispuși la probleme de sănătate din cauza aportului scăzut de vitamine și minerale.

La polul opus sunt cei care introduc în mod frecvent alimente noi în meniul lor, care nu sunt doar mai sănătoși, ci au și o greutate mai aproape de cea normală, spune Journal of Nutrition.

Dacă vrei să faci o schimbare, iată ce alimente noi ar trebui să încerci vara aceasta.

Farik sau freekeh

Dacă îți place să mănânci cereale, poți încerca farik. Este un grâu verde, dur care se recoltează înainte să ajungă la maturitate. După aceea se coace la foc deschis pentru a avea o aromă de de fum și nuci. În România nu este foarte cunoscută, însă în bucătăria din Orientul Mijlociu este folosită de sute de ani.

Din punct de vedere nutritiv această cereală are mai multe beneficii decât mult mai celebra quinoa. Are de două ori mai multe fibre, ceea ce ajută sistemul digestiv să funcționeze perfect. Acest lucru are efecte și asupra altor părți ale organismului. Scade colesterolul, ceea ce duce la o bună funcționare a inimii. O circulație în parametrii normali ajută funcțiilor cognitive și face ca procesul de îmbătrânire să fie mai lent și mai ușor.

Cerealele farik sunt specifice Orientului Mijlociu / Shutterstock

Nu doar fibrele sunt de menționat, ci și aportul de fosfor și zinc. Ambele au un rol important în susținerea sistemului imunitar. Află mai multe despre alimetele bogate în fibre și beneficiile acestora.

Poți găsi farik în magazinele cu specific oriental sau poți aduce atunci când pleci în vacanță în țările din Orientul Mijlociu.

Citește și

Ce poți găti cu farik?

Farik poate fi gătit la fel ca orezul brun: o cană de cereale la 2 căni și jumătate de apă sau supă fierbinte, după care se fierbe până când tot lichidul este absorbit. Farik integrale au nevoie de 45 de minute să fiarbă și 20 de minute cele clasice.

După ce au fiert, cerealele se pot adăuga în salate, în burgeri vegetali, în supe sau în orice preparat în care vrei să înlocuiești orezul.

Linte neagră sau linte beluga

Lintea neagră se deosebește de variantele ei roșii și verzi prin faptul că nu are un gust de pământ atât de puternic. În plus au mai multe proteine: 12 g la 100 de grame de linte și o mulțime de vitamine și minerale: potasiu, acid folic, magneziu. 

Un studiu publicat în JAMA Internal Medicine a scos la iveală faptul că înlocuirea proteinelor de origine animală cu unele vegetale scade riscul de moarte prematură în general și pe cel de deces din cauza bolilor cardiovasculare în mod special. Lintea neagră are avantajul de a avea și antioxidanți la fel de puternici ca cei din fructele de pădure închise la culoare.

Lintea neagră este o bună sursă de proteine / Shutterstock

Cum se gătește lintea neagră?

Lintea beluga are nevoie de doar 20 de minute pentru a fierbe și a fi gata de consum. Se pot adăuga în salate, tocănițe, chili sau supe.

Cod negru

Somonul sau halibutul sunt vedete când vine vorba de consumul de pește, dar ar fi bine să iei în considerare și codul negru. Este pescuit din apele Oceanului Pacific și are o carne foarte fragedă, cu o textură untoasă.

Codul negru este bogat în acizi grași Omega-3, despre care cercetătorii spun că reduc riscul de boli cardiovasculare și diverse tipuri de cancer. Motivul este că acizii omega-3 dau o rezistență suplimentară celulelor noastre roșii, ceea ce face inima să funcționeze mult mai bine. De asemenea, codul negru conține și seleniu care întărește sistemul imunitar. Află mai multe despre preparatele care îți mențin mintea ageră.

Cum se gătește codul negru

Codul negru poate fi fiert, copt, gătit la aburi, pus la grătar sau în tigaie. Se potrivește cu orez, cu cartofi sau cu diverse salate de legume.

Uleiul de cânepă

Uleiul de cânepă are o aromă proaspătă, de nuci și multe efecte benefice asupra sănătății. Principalul său avantaj este că are un raport echilibrat de acizi omega 3 și omega 6. Aceștia nu sunt produși de organismul nostru așa încât este important să ni-i asigurăm din alimentație.

Uleiul de cânepă poate ameliora bolile cardiovasculare / Shutterstock

Consumul pe termen lung de hrană bogată în acizi esențiali omega 3 reduce riscul de apariția a bolilor cardiovasculare și scade nivelul colesterolului rău care pe termen lung se traduce prin tensiune arterială normală. 

Cum se folosește uleiul de cânepă?

Odată ce ai deschis sticla de ulei de cânepă trebuie să o păstrezi la frigider pentru a-și păstra prospețimea. Nu este potrivit pentru tratament termic, așa că adaugă-l doar în salate, sosuri sau peste legume coapte la cuptor.

Boabe de cacao

Boabele de cacao sunt tot ce ai nevoie dacă vrei o gustare sănătoasă și rapidă. După ce sunt culese păstăile de cacao, boabele sunt scoase, lăsate la fermentat și apoi uscate. Pentru că nu sunt prelucrate industrial și nu li se adaugă zahăr boabele de cacao sunt mult mai sănătoase decât ciocolata neagră.

50 g de boabe de cacao conțin 8 g de fibre și cantități impresionante de magneziu, mineral de care organismul are nevoie pentru sănătatea sistemului nervos și a inimii. De asemenea, sunt bogate în flavonoide cu putere antioxidantă care ajută la reducerea inflamațiilor din corp și la prevenirea distrugerilor la nivel celular.

Boabele de cacao sunt mai sănătoase decât ciocolata neagră / Shutterstock

Cum se consumă boabele de cacao

Poți să ronțăi boabele de cacao ca pe o gustare, dar le poți adăuga în terci de ovăz, iaurt, smoothie, budinci, înghețate, chiar și în salate.

Kumquat

Kumquat face parte din familia de citrice, fiind cel mai mic fruct de acest fel. Se consumă cu tot cu coajă, care este foarte dulce, în timp ce fructul este acru.

Fiecare fruct are 13 calorii și o cantitate impresionantă de vitamina C. Aceasta este un antioxidant puternic care ajută la scăderea stresului oxidativ răspunzător pentru o mulțime de probleme de sănătate de la inflamații la diverse tipuri de cancer. 

Fructele de kumquat sunt bogate în vitamina C / Shutterstock

Cum se mănâncă fructele de kumquat

Poți să mănânci micuțele citrice ca tare sau le poți adăuga în salate sau sosuri. De asemenea, pot da gust tartelor, smoothieurilor, iaurturilor sau pot fi transformate în gemuri sau dulcețuri.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
Cât de frumoasă este fiica lui Ionuţ Chirilă. Imagini rare cu Ana
Cât de frumoasă este fiica lui Ionuţ Chirilă. Imagini rare cu Ana
Secretul pe care Prințul William l-a păstrat față de Kate Middleton timp de ani de zile. Despre ce e vorba
Secretul pe care Prințul William l-a păstrat față de Kate Middleton timp de ani de zile. Despre ce e vorba
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
fresh

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos