6 fructe și legume de primăvară pe care trebuie să le consumi sezonul acesta
Consumul de legume și fructe de sezon este unul dintre cele mai simple moduri de a susține o alimentație sănătoasă. Alege produse care cresc în zona ta, pe care le găsești proaspete în piețe sau în supermarketuri. Descoperă cele 6 fructe și legume de primăvară pe care trebuie să le consumi.
Primăvara este o adevărată bucurie să mergi la piață. Tarabele sunt pline de legume pe care producătorii le aduc de multe ori direct din grădinile lor. Toate miros atât de bine încât cu greu te poți decide ce poți alege. Salate, spanac, urzici, ceapă și usturoi verzi, mazăre, sparanghel, căpșuni, andive și multe altele te îndeamnă să le iei acasă și să le pregătești.
Iată ce fructe și legume să alegi astfel încât să te bucuri de roadele primăverii, dar fără să îți dai peste cap bugetul. În plus sunt foarte versatile astfel încât le poți integra foarte ușor într-o mulțime de rețete.
Fructe și legume de primăvară
Nu ai cum să nu iubești multitudinea de legume cu frunze verzi: tot felul de salate, leurdă, untișor, urzici, ștevie, spanac, lobodă. Sunt pline de vitamine, minerale și fibre, iar corpul tău îți va mulțumi de fiecare dată când le consumi.
Aceste fructe și legume de primăvară au caracteristici distincte de gust și aromă, așa că este imposibil să nu găsești ceva care să îți placă. Poți face din ele orice de la banale salate, la ciorbe, tocănițe, piureuri, sosuri, supe.
Ceapa verde
Ceapa verde este ieftină, delicioasă și poate fi folosită în multe preparate. În plus, nu are nici multe calorii: 100 g de ceapă verde au 32 calorii. Conține potasiu, vitamina C și acid folic și are proprietăți antibacteriene ceea ce sprijină sistemul imunitar.
Ceapa verde se folosește de obicei în salate alături de alte legume cu frunze verzi de sezon, dar se poate și sota sau pune în supe sau tocănițe. Află mai multe despre diferența dintre ceapa albă și ceapa galbenă.
Mazăre
Mazărea este una dintre cele mai ieftine și mai gustoase surse de proteine vegetale. De poate folosi în salate, supe de orice fel, piureuri, tocănițe sau paste. Poți să faci din mazăre chiar și sosuri pe care să le mănânci alături de preparate din carne.
Morcovi
Morcovii se găsesc tot timpul anului, însă cei noi, de primăvară, au o dulceață aparte. Sunt bogați în vitamina A, vitamina C și calciu. Aceste vitamine și minerale sprijină sănătatea ochilor și a inimii, sistemul imunitar și reduc inflamația cronică. Poți să îi consumi cruzi la gustare, se pot pune în salate, supe, ciorbe, pot fi copți la cuptor sau pe grătar, pot fi sotați sau caramelizați. Află mai multe despre beneficiile consumului de morcovi fierți.
Sparanghel
Sparanghelul proaspăt se găsește doar primăvara. Nu ezita să îl consumi pentru că este o sursă foarte bună de fibre, vitamina C și K, acid folic. Toate acestea îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar, circulator și digestiv.
Cel mai simplu mod de a gări sparanghelul este să îl pui pe grătar sau pe o tigaie antiaderentă, dar îl poți și fierbe, găti la aburi, coace sau mura.
Căpșuni
Nu poate să treacă primăvara fără să te bucuri de gustul căpșunilor. Caută-le pe cele fără pete sau urme de mucegai, ferme, cu codițele încă atașate. Le poți consuma ca atare, dar poți face din ele înghețată, mousseuri, crème, tarte.