6 fructe și legume de primăvară pe care trebuie să le consumi sezonul acesta

Fără coacere

Consumul de legume și fructe de sezon este unul dintre cele mai simple moduri de a susține o alimentație sănătoasă. Alege produse care cresc în zona ta, pe care le găsești proaspete în piețe sau în supermarketuri. Descoperă cele 6 fructe și legume de primăvară pe care trebuie să le consumi.

Cristina Catană
Publicat: 29 aprilie 2023, 08:00
Fructe și legume de primăvară sunt pline de vitamine și minerale / Shutterstock

Primăvara este o adevărată bucurie să mergi la piață. Tarabele sunt pline de legume pe care producătorii le aduc de multe ori direct din grădinile lor. Toate miros atât de bine încât cu greu te poți decide ce poți alege. Salate, spanac, urzici, ceapă și usturoi verzi, mazăre, sparanghel, căpșuni, andive și multe altele te îndeamnă să le iei acasă și să le pregătești.

Iată ce fructe și legume să alegi astfel încât să te bucuri de roadele primăverii, dar fără să îți dai peste cap bugetul. În plus sunt foarte versatile astfel încât le poți integra foarte ușor într-o mulțime de rețete.

Citește și

Fructe și legume de primăvară

Nu ai cum să nu iubești multitudinea de legume cu frunze verzi: tot felul de salate, leurdă, untișor, urzici, ștevie, spanac, lobodă. Sunt pline de vitamine, minerale și fibre, iar corpul tău îți va mulțumi de fiecare dată când le consumi.

Aceste fructe și legume de primăvară au caracteristici distincte de gust și aromă, așa că este imposibil să nu găsești ceva care să îți placă. Poți face din ele orice de la banale salate, la ciorbe, tocănițe, piureuri, sosuri, supe.

Ceapa verde

Ceapa verde este ieftină, delicioasă și poate fi folosită în multe preparate. În plus, nu are nici multe calorii: 100 g de ceapă verde au 32 calorii. Conține potasiu, vitamina C și acid folic și are proprietăți antibacteriene ceea ce sprijină sistemul imunitar.

Ceapa verde se folosește de obicei în salate alături de alte legume cu frunze verzi de sezon, dar se poate și sota sau pune în supe sau tocănițe. Află mai multe despre diferența dintre ceapa albă și ceapa galbenă.

Mazăre

Mazărea este una dintre cele mai ieftine și mai gustoase surse de proteine vegetale. De poate folosi în salate, supe de orice fel, piureuri, tocănițe sau paste. Poți să faci din mazăre chiar și sosuri pe care să le mănânci alături de preparate din carne.

Morcovi

Morcovii se găsesc tot timpul anului, însă cei noi, de primăvară, au o dulceață aparte. Sunt bogați în vitamina A, vitamina C și calciu. Aceste vitamine și minerale sprijină sănătatea ochilor și a inimii, sistemul imunitar și reduc inflamația cronică. Poți să îi consumi cruzi la gustare, se pot pune în salate, supe, ciorbe, pot fi copți la cuptor sau pe grătar, pot fi sotați sau caramelizați. Află mai multe despre beneficiile consumului de morcovi fierți.

Sparanghel

Sparanghelul proaspăt se găsește doar primăvara. Nu ezita să îl consumi pentru că este o sursă foarte bună de fibre, vitamina C și K, acid folic. Toate acestea îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar, circulator și digestiv.

Cel mai simplu mod de a gări sparanghelul este să îl pui pe grătar sau pe o tigaie antiaderentă, dar îl poți și fierbe, găti la aburi, coace sau mura.

Căpșuni

Nu poate să treacă primăvara fără să te bucuri de gustul căpșunilor. Caută-le pe cele fără pete sau urme de mucegai, ferme, cu codițele încă atașate. Le poți consuma ca atare, dar poți face din ele înghețată, mousseuri, crème, tarte.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură
Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor