8 preparate pe care nu trebuie să le gătești niciodată într-o tigaie de fontă

Fără coacere

O tigaie bună de fontă este o comoară. Este atât de durabilă încât, dacă este îngrijită corespunzător, poate fi lăsată moștenire din generație în generație. Pare că poți găti în ea orice, însă nu este chiar așa. Iată 8 preparate pe care nu trebuie să le gătești niciodată într-o tigaie de fontă.

Cristina Catană
Publicat: 24 aprilie 2023, 08:00
Tigăile de fontă trebuie întreținute foarte bine / Shutterstock

Tigaia de fontă de calitate este un vas care nu ar trebui să lipsească din nicio casă. Poate părea copleșitor procesul de îngrijire, însă dacă respecți indicațiile date de producător nu ar trebui să îți faci griji. Te vei bucura de ea foarte mulți ani.

Preparate pe care nu trebuie să le gătești niciodată într-o tigaie de fontă

Tigaia de fontă nu poate fi folosită pentru orice fel de preparat. Potrivit HuffPost.com anumite ingrediente interacționează în mod nefericit cu fonta și îți vor strica mâncarea. Iată la ce trebuie să fii atentă atunci când alegi să gătești într-o tigaie de fontă.

Sos de roșii

Dacă ai o tigaie de fontă care nu este emailată nu ar trebui să o folosești pentru a găti mâncăruri care au ingrediente cu o aciditate mare, iar roșiile sunt primele la care trebuie să fii atentă. Orice fel de sos care le are în compoziție—marinara, bolognese, shaksuka, sos simplu de roșii—trebuie gătite în alt fel de vas. Din cauza acidității particule de fontă vor ajunge în mâncare și îi vor modifica gustul.

Citește și

Sosuri pe bază de vin sau lâmâie

Vinu alb în special și lămâia au și ele o aciditate ridicată și nu ar trebui gătite în vase de fontă neemailate. Pui piccata—puiul italienesc gătit în sos de lămâie și coq au vin—celebrul fel de mâncare franțuzesc preparat în vin, sunt doar două exemple de astfel de preparate. Din cauza acidității toate grăsimile care s-au depus anterior pe tigaie își vor elibera aroma în sos și îi va schimba total gustul.

Adobo

Abodo este un fel de mâncare tradițional din Filipine care are ca ingrediente principale carne sau fructe de mare marinate în oțet, sos de soia, usturoi și alte condimente.

Oțetul este principala problemă, fiind un ingredient cu o aciditate foarte mare. Din această cauză preparatul va căpăta un gust metalic, neplăcut. În plus, va trebui să reiei procesul de ”pregătire” a vasului de fontă dacă alegi totuși să gătești cu oțet.

Fasole

Dacă vei fierbe fasole într-o oală de fontă pentru o perioadă foarte lungă de timp nu vei face decât să îi cureți patina neagră, distrugându-i suprafața de gătit naturală care se obține cu greu în timp. Va trebuie sp reiei tot procesul. Cel mai bine este să gătești acest tip de preparate în vase emailate sau de inox. Fasolea se află pe lista de alimente care te ajută să slăbești.

Caramel

Sosul de caramel este un preparat care va absorbi cu ușurință toate aromele. Gătit într-o tigaie de fontă va prinde gustul tuturor mâncărurilor pe care le-ai pregătit anterior în aceasta.

Pește gras

Tigaia de fontă nu este un conductor foarte bun de căldură și de aceea este bine să gătești somonul, codul sau alte tipuri de pește gras în vase non-aderente. Pentru că tigaia de fontă nu păstrează foarte bine căldura, peștele nu se va găti uniform și se va rupe atunci când vrei vrea să îl întorci de pe o parte pe alta.

Clătite

Unul dintre motivele pentru care tigaia de fontă nu este potrivită pentru clătite este greutatea acesteia. Ai nevoie de o tigaie ușoară care să îți permită să o miști rapid, fără să te doară mâna după primele 5 clătite. În plus, pentru că fonta nu este un material bun conductor de clătite, acestea ori se vor găti inegal, ori se vor arde.

Omlete

Ouăle au tendința de a se lipi de tigăile de fontă, indiferent cât de mult ulei sau unt folosești. Cel mai bine este să alegi o tigaie emailată sau una de oțel pentru astfel de preparat.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Cât de frumoasă este fiica lui Ionuţ Chirilă. Imagini rare cu Ana
Cât de frumoasă este fiica lui Ionuţ Chirilă. Imagini rare cu Ana
Secretul pe care Prințul William l-a păstrat față de Kate Middleton timp de ani de zile. Despre ce e vorba
Secretul pe care Prințul William l-a păstrat față de Kate Middleton timp de ani de zile. Despre ce e vorba
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
fresh

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos