Alimente contra oboselii. Ce să mănânci ca să nu te mai simți epuizată tot timpul
Când te simți obosită și cafeaua nu își mai face efectul, încearcă să faci câteva schimbări în alimentație. Pe lângă un somn de calitate, ceea ce mănânci te poate ajuta să ai un plus de energie. Descoperă câteva recomandări și alimente contra oboselii.
Alimentația joacă un rol extrem de important în modul în care te simți atât fizic, cât și psihic. Printr-o dietă echilibrată, cu un număr adecvat de calorii și un aport corect de vitamine și minerale, poți să te simți foarte bine, chiar dacă treci printr-o perioadă mai solicitantă.
Specialiștii de la Cleaneatingmag.com spun că dacă respecți următoarele 4 sfaturi și consumi alimente contra oboselii sunt șanse mari să nu te mai simți epuizată tot timpul.
Dacă și tu te confrunți cu starea de oboseală accentuată, e posibil să fie nevoie să îți regândești meniul zilnic. Specialiștii spun că au descoperit alimentul care poate fi cauza stării de oboseală.
Ascultă-ți corpul și mănâncă echilibrat
Primul pas pe care trebuie să îl faci este să îți dai seama de ce ești obosită. Ține un jurnal alimentar pentru a vedea cum reacționează organismul tău la ceea ce mănânci. În felul acesta vei vedea ce îți provoacă somnolență și ce îți dă energie. Unele persoane vor simți nevoia să tragă un pui de somn după ce mănâncă carbohidrați, mai ales proveniți din cereale, altele vor simți că sunt pline de energie. Fiecare persoană are anumite alimente contra oboselii pe care le poate consuma pentru a se simți în formă.
Starea de oboseală poate să fie dată de faptul că nu ai o dietă echilibrată. Poate îți lipsesc anumiți nutrienți sau poate alții pot fi în cantități foarte mari. Raportul dintre carbohidrați, grăsimi și proteine trebuie să fie unul echilibrat astfel încât tu să ai un tonus bun. Alege zaharuri naturale, grăsimi sănătoase și proteine din surse de calitate. Ideal este să eviți tot ce înseamnă alimente procesate, pline de aditivi alimentari, zahăr adăugat și grăsimi nesănătoase.
Dacă te-am convins să acorzi mai multă atenție modului în care te alimentezi, încearcă și rețeta de smoothie cu unt de arahide și banane. Vei obține garantat cea mai hrănitoare băutură.
Alimente contra oboselii: consumă probiotice și fibre
Sănătatea stomacului tău este foarte importantă pentru buna funcționare a întregului organism. Mai mult, echilibrul microbiomului este esențial. Microbiomul reprezintă totalitatea bacteriilor, virusurilor și ciupercilor din organism, atât bune, cât și cu potențial periculos. De aceea, este bine să ai o dietă bogată în alimente care conțin pro și prebiotice, pentru a hrăni partea bună a microbiomului.
Chiar și sănătatea creierului depinde de buna funcționare a stomacului. Cu cât consumi mai multe produse fermentate – iaurt, murături, borș, cu atât te vei simți mai bine. De ajutor sunt și fibrele pe care le poți lua din fructe, legume, cereale integrale. Descoperă și 5 preparate hiperproteice pe care să le consumi la micul dejun când vrei să slăbești.
Mănâncă multe legume verzi
Dacă te simți obosită, nu mai ai productivitate și simți că nu te mai poți concentra introdu în dieta ta alimente care îți pot ajuta creierul să funcționeze la parametrii maximi. Varza kale, broccoli, mazărea, spanacul conțin vitamina K și acid folic, care îmbunătățesc activitatea cerebrală.
Acidul folic ajută la diviziunea celulară care este importantă pentru sănătatea creierului. Vitamina K reduce distrugerile la nivelul celulelor, ceea ce înseamnă că împiedică îmbătrânirea cerebelului.
În mod cert, este important să ai o dietă sănătoasă bogată în alimente contra oboselii ca să nu te mai simți lipsită de energie, însă nu este suficient.
Dacă faci aceste schimbări în alimentație și nu observi nicio schimbare este bine să mergi la medic pentru un control și analize de rutină pentru că cauza pot fi de natură clinică.