Aperitive de post. 10 idei din care să te inspiri când ai musafiri
Poți face și aperitive de post care să arate foarte bine și să fie gustoase. Fie că vrei să le folosești pentru niște musafiri mai pretențioși sau pentru un prânz în familie, aceste aperitive vor fi apreciate de toată lumea.
Aperitivele nu trebuie să fie preparate complicate la care să muncești ore în șir. Cu cât sunt mai simple cu atât este mai bine. Dacă ții post sau dacă ai urmezi o dietă vegană poate părea complicat să găsești rețete potrivite însă legumele și multitudinea de cereale se pot combina în sute de preparate delicioase.
Îți propunem 10 idei de aperitive de post pe care să le încerci sau din care să te inspiri să creezi altele noi.
Bruschete simple
Aceste bruschete simple sunt un preparat tradițional italian care va fi pe placul tuturor celor din familie.
Ingrediente
- 3 roșii mari tăiate cubulețe
- 3 căței de usturoi medii ( 2 tocați și 1 întreg)
- 10 frunze mari de busuioc tocate mărunt
- 1/2 ceapă roșie tocată
- 1 ½ linguriță de ulei de măsline, împărțit
- ½ linguriță de oțet balsamic
- ½ lingurita sare grunjoasă
- piper negru proaspăt măcinat, după gust
- 1 baghetă
- sare de mare, pentru decor
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C.
Se taie cubulețe pulpa roșiilor cubulețe. Se toacă usturoiul, busuiocul și ceapa roșie. Se amestecă roșiile tocate cu usturoiul, ceapa roșie, busuiocul, ½ lingură de ulei de măsline, oțetul, sarea și piperul negru proaspăt măcinat. Dacă roșiile sunt prea zemoase, se scurge excesul de lichid.
Se taie bagheta în felii de 1 cm și se ung cu uleiul de măsline, împărțit pe felii. Se pun feliile pe o tavă de copt și se dă la cuptor 5-10 minute până devin crocante. Odată ce pâinea este prăjită se curăță cățelul de usturoi rămas, se taie puțin la un cap și se freacă pe partea de sus a fiecărei felii de pâine prăjită.
Se folosește o strecurătoare cu găuri fină pentru a scurge roșiile de tot lichidul. Apoi se așează pe fiecare felie de pâine. Se presară cu sare de mare
Pastă de măsline
Această pastă de măsline este un aperitiv simplu, plin de aromă. Se servește pe pâine franțuzească sau pe crostini.
Ingrediente
- 150 g măsline negre coapte, fără sâmburi
- 150 g măsline Kalamata, fără sâmburi
- 1 lingură de capere, scurse
- ½ linguriță de pastă de hamsii
- 1 cățel de usturoi, curățat și tăiat în câteva bucăți
- 1 legătură mică de pătrunjel proaspăt tocat
- 60 ml ulei de măsline
Mod de preparare
Se pun măslinele, caperele, pasta de hamsii, usturoiul și pătrunjelul într-un robot de bucătărie. Se procesează până se toacă grosier. Se răzuiește bolul pentru a curăța compoziția rămasă pe pereții bolului. Apoi se pune uleiul de măsline și se pornește din nou robotul de bucătărie până se formează o pastă consistentă.
Conopidă pane
Conopida pane este crocantă la exterior, fragedă la interior și se potrivește perfect cu orice sos picant. Încearcă și rețeta clasică de conopidă pane.
Ingrediente
- Pentru conopidă
- 1 conopidă medie
- 400 g făină universală, împărțită
- 1 lingură de praf de usturoi
- 1 lingură de boia afumată
- 50 g amidon de porumb
- 1 linguriță de sare grunjoasă
- 400 ml apă minerală
- Pentru sos buffalo
- 110 ml sos iute
- 60 ml ulei de cocos topit
- 1 linguriță de oțet alb
- ¼ linguriță de usturoi pudră
- ¼ linguriță de praf de ceapă
- 1 linguriță de zahăr
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C.
Se desface conopida în buchețele de mărimea unei mușcături.
Se amestecă 250 g făină cu praf de usturoi, boia de ardei afumată, amidon de porumb și sare grunjoasă. Se toarnă apa minerală și se amestecă până se formează un aluat omogen.
Se pune făina rămasă în alt castron.
Se pune hârtie de copt pe două tăvi de copt. Se trece fiecare bucată de conopidă prin aluat, apoi prin făină, apoi se așează în tavă. Apoi se dau tăvile la cuptor și coc 15 minute, după aceea se rotesc tăvile și se mai lasă 10 minute.
Între timp, se face sosul. Se pune ingredientele într-o cratiță mică. Se dă la foc mediu și se amestecă până se omogenizează, aproximativ 1-2 minute. Se lasă apoi într-un castron. Când conopida este gata se scoate și se lasă să se răcească. Se servește cu sos.
Ciuperci marinate
Această rețetă de ciuperci marinate este aperitivul ideal. Se pot servi și la deschiderea unei mese, dar și drept garnitură pentru alte feluri de mâncare.
Ingrediente
- 1 kg ciuperci cremini
- 1 şalotă, tocată
- 3 căței de usturoi, tocați
- coriandru proaspăt tocat
- cimbru proaspăt tocat mărunt
- 50 ml ulei de măsline
- 50 ml oțet de vin roșu
- ½ lingură de muștar de Dijon
- ½ linguriță de praf de ceapă
- ¼ de linguriță fulgi de ardei roșu
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de sare grunjoasă
Mod de preparare
Ciupercile mai mari se taie pe jumătate sau pe sfert. Se poate o oală cu apă la fiert și se lasă să clocotească.
Între timp, se toacă șalota, usturoiul, pătrunjelul și cimbrul proaspăt. Se pun într-un bol mediu și se amestecă cu uleiul de măsline, oțetul de vin roșu, muștarul de Dijon, praful de ceapă, fulgii de ardei roșu, zahărul și sare.
După ce apa fierbe, se pun ciupercile și se lasă 3 minute. Se scurg într-o strecurătoare și se clătesc rapid sub un jet de apă rece, fără a le răci complet.
Se pun ciupercile calde în marinadă. Se transferă într-un recipient închis etanș și se dau la frigider pentru cel puțin 30 de minute, dar de preferință 2 -3 ore. Se păstrează până la 1 săptămână.
Sos de mazăre
Din doar trei ingrediente poți face un sos perfect pentru chipsuri, tortilla, pita crackers sau crostini. Încearcă și rețeta de mâncărică de mazăre.
Ingrediente
- 1 kg mazăre congelată
- 1 legătură mare de coriandru proaspăt
- 250 ml salsa verde
- ¾ linguriță de sare
Mod de preparare
Se dezgheață mazărea.
Se combină toate ingredientele într-un robot de bucătărie și se procesează până se omogenizează. Se răzuiește vasul și se mai procesează din nou. Se pune într-un borcan. Se păstrează la frigider până la 3 zile.
Rulouri cu humus și legume
O gustare potrivită pentru copii, aceste rulouri vegetariene și vegane sunt atât delicioase, cât și sănătoase.
Ingrediente
- 4 morcovi mari
- 1 broccoli mare
- 1 conopidă mică
- 3 fire de cepe verzi
- 8 tortilla de grâu integral
- 220 g humus
Mod de preparare
Morcovii se curăță și se dau pe răzătoare. Se taie broccoli și conopida în bucățele mici. Se toacă firele de ceapă mărunt.
Se întind aproximativ 2 linguri de humus pe o tortilla într-un strat subțire. Se presară un strat subțire de legume deasupra, având grijă să nu se umple prea mult și lăsând chiar partea de sus a tortillei fără legume.
Începând din partea de jos a cercului, se rulează strâns tortilla. Pe măsură ce se rulează până sus, legumele se vor mișca în mod natural în sus și se vor distribui uniform. Se folosește un cuțit zimțat pentru a tăia rulada în 6 sau 8 bucăți.
Acadea crocantă din legume
Acesta este un aperitiv rapid pentru petreceri, cu un aspect interesant. Se servesc cu orice sos iute.
Ingrediente
- 4 cartofi fierți
- 110 g mazăre verde
- 110 g conopidă
- 110 g porumb dulce
- 110 g ardei gras tocat mărunt
- coriandru proaspăt tocat mărunt
- 1 ceapă tocată mărunt
- 2 linguri de oregano
- 2 linguri de fulgi de chilli
- 1/2 linguriță de pudră de coriandru
- 1/2 linguriță de Chat Masala
- sare după gust
- 110 g pesmet
- 1 linguriță de pastă de usturoi și ghimbir
- Pentru pane
- 2 linguri de amidon de porumb
- 2 linguri de făină
- 1/4 linguriță de pudră de ardei iute roșu
- 110 g pesmet
- Pentru prăjit
- ulei
Mod de preparare
Cartofii se pasează până devin piure. Apoi se adaugă într-un castron împreună cu legumele tocate mărunt, pasta de usturoi și ghimbir și toate condimentele. Se pune și pesmetul și se amestecă până se omogenizează bine. Se ung palmele cu ulei și se formează biluțe din compoziție.
Într-un alt bol se amestecă amidonul de porumb și făina. Se adaugă praful de chilli roșu și sarea. Biluțele se trec prin această compoziție, apoi prin pesmet, apoi iar prin compoziția de făină și iar prin pesmet.
Se încinge uleiul într-o tigaie adâncă. Se prăjesc biluțele de legume până devin aurii și crocante. Se scot din ulei și se pun pe un șervețel de hârtie pentru a elimina de uleiul în plus.
Rulouri de vinete cu nuci
Rulourile de vinete cu umplutură de nucă sunt un aperitiv vegan încântător de simplu și sănătos. Trei ingrediente, niște condimente alese cu talent și mai puțin de o oră de lucru și vei avea niște aperitive delicioase.
Ingrediente
- 3 vinete de mărime medie
- sare
- piper negru
- ulei
- 150 g nuci
- 100 ml apă foarte fierbinte
- 2 căței de usturoi tocați
- 1 linguriță de khmeli suneli
- 1/2 linguriță de coriandru măcinat
- 2 lingurițe oțet de vin alb
- 3 linguri de semințe de rodie
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se taie vinetele pe lungime cu un cuțit ascuțit. Se pulverizează o tavă de copt cu spray de gătit și se aranjează pe ea feliile de vinete. Se pulverizează ușor și acestea, apoi se asezonează cu sare și piper negru. Se coc 15 minute, apoi se întorc și se mai coc încă 15 minute
Între timp se pregătește umplutura. Se zdrobesc nucile într-un mojar și pistil. Apoi se adaugă usturoiul tocat, khmeli suneli, coriandrul măcinat, oțetul de vin alb, sarea și piperul. Se amestecă totul și se adaugă încet apa fierbinte, amestecând continuu. Se pun pe fiecare felie de vânătă câte 2 felii din amestecul de nuci. Se ornează cu semințe de rodie.
Salată de cartofi cu ierburi
Salata de cartofi cu ierburi poate fi aperitiv, dar și garnitură pentru alte feluri de mâncare. Este delicioasă și ușor de făcut.
Ingrediente
- 500 g cartofi noi mici
- 60 ml ulei de măsline
- 4 căței de usturoi
- 1 legătură de coriandru/ pătrunjel tocat mărunt
- 4 fire de ceapă verde tocate
- 3 tulpini de țelină tăiate în bucăți mici
- 1 linguriță de muștar dijon
- 1 linguriță de suc de lămâie
- sare după gust
- 1/2 linguriță de piper negru
Mod de preparare
Se spală și se taie cartofii în sferturi apoi se fierb până se înmoaie ușor. Într-un blender sau robot de bucătărie, se adaugă usturoiul, coriandrul, uleiul de măsline și se procesează până când sunt tocate fin. Apoi se pune puțină apă și muștar dijon și se amestecă doar 30 – 40 de secunde. Se asezonează cu sare și piper. Se presară tulpini de țelină tocate și ceapă verde tocată.
Chifteluțe de năut
Chifteluțele de năut se pot servi cu orez, cu quinoa sau cu salată de legume. De asemenea, se potrivesc cu sos ranch sau sos de brânză vegan.
Ingrediente
- 1 lingură de semințe de in măcinate
- 3 linguri de apă
- 2 morcovi medii (curățați și tăiați grosier)
- 1 ceapă dulce tocată
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt
- 1 lingura ulei de măsline
- ½ linguriță sare grunjoasă
- 420 g năut din conservă scurs
- 2 linguri de pesmet
- 2 linguri drojdie nutritivă
- 60 ml + 1 lingură sos buffalo vegan
- 2 linguri de unt vegan
Mod de preparare
Se amestecă semințele de in se amestecă cu 3 linguri de apă cu ajutorul unei furculițe. Se acoperă și se lasă deoparte.
Se preîncălzește cuptorul la 200°C.
Se pun morcovii, ceapa și pătrunjelul în robotul de bucătărie și se procesează până se toacă mărunt.
Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie antiaderentă la foc mediu. Se adaugă amestecul de morcovi și se gătește la foc mediu timp de 5 minute, amestecând din când în când.
Când amestecul de morcovi este gata, se lasă să se răcească 1-2 minute, apoi se adaugă în robotul de bucătărie împreună cu năutul. Se procesează până când compoziția este omogenizează.
Se transferă amestecul de năut într-un bol. Se adaugă pesmet, drojdie nutritivă, amestecul de in, ½ linguriță de sare și 1 lingură de sos buffalo. Se amestecă bine până când ingredientele sunt bine combinate.
Se folosește o lingură mică pentru a se pune compoziție de năut pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de pergament. Se coc timp de 15 minute.
În timp ce chiftelele de năut sunt la cuptor, se topește untul într-un castron sigur pentru cuptorul cu microunde. Apoi se amestecă cu sosul de buffalo rămas.
Când chiftelele de năut sunt gata, ele se scot din cuptor și se pun pe un platou. Se ung cu sos buffalo și unt. Se pun din nou în tavă și se mai coc 15 minute. Se scot și se lasă să se răcească 1-2 minute.