Aperitive de post. 10 idei din care să te inspiri când ai musafiri

Fără coacere

Poți face și aperitive de post care să arate foarte bine și să fie gustoase. Fie că vrei să le folosești pentru niște musafiri mai pretențioși sau pentru un prânz în familie, aceste aperitive vor fi apreciate de toată lumea.

Cristina Catană
Publicat: 26 martie 2023, 07:00
Aperitivele de post pot fi făcute din legume, cereale și brânzeturi begane / Shutterstock

Aperitivele nu trebuie să fie preparate complicate la care să muncești ore în șir. Cu cât sunt mai simple cu atât este mai bine. Dacă ții post sau dacă ai urmezi o dietă vegană poate părea complicat să găsești rețete potrivite însă legumele și multitudinea de cereale se pot combina în sute de preparate delicioase.

Îți propunem 10 idei de aperitive de post pe care să le încerci sau din care să te inspiri să creezi altele noi.

Citește și

Bruschete simple

Aceste bruschete simple sunt un preparat tradițional italian care va fi pe placul tuturor celor din familie.

Bruschetele simple pot fi îmbogățite cu brânză sau alte ingrediente pentru zilele când nu este post / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 roșii mari tăiate cubulețe
  • 3 căței de usturoi medii ( 2 tocați și 1 întreg)
  • 10 frunze mari de busuioc tocate mărunt
  • 1/2 ceapă roșie tocată
  • 1 ½ linguriță de ulei de măsline, împărțit
  • ½ linguriță de oțet balsamic
  • ½ lingurita sare grunjoasă
  • piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • 1 baghetă
  • sare de mare, pentru decor

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C.

Se taie cubulețe pulpa roșiilor cubulețe. Se toacă usturoiul, busuiocul și ceapa roșie. Se amestecă roșiile tocate cu usturoiul, ceapa roșie, busuiocul, ½ lingură de ulei de măsline, oțetul, sarea și piperul negru proaspăt măcinat. Dacă roșiile sunt prea zemoase, se scurge excesul de lichid.

Se taie bagheta în felii de 1 cm și se ung cu uleiul de măsline, împărțit pe felii. Se pun feliile pe o tavă de copt și se dă la cuptor 5-10 minute până devin crocante. Odată ce pâinea este prăjită se curăță cățelul de usturoi rămas, se taie puțin la un cap și se freacă pe partea de sus a fiecărei felii de pâine prăjită.

Se folosește o strecurătoare cu găuri fină pentru a scurge roșiile de tot lichidul. Apoi se așează pe fiecare felie de pâine. Se presară cu sare de mare

Pastă de măsline

Această pastă de măsline este un aperitiv simplu, plin de aromă. Se servește pe pâine franțuzească sau pe crostini.

Pasta poate fi preparată atât din măsline verzi, cât și negre / Shutterstock

Ingrediente

  • 150 g măsline negre coapte, fără sâmburi
  • 150 g măsline Kalamata, fără sâmburi
  • 1 lingură de capere, scurse
  • ½ linguriță de pastă de hamsii
  • 1 cățel de usturoi, curățat și tăiat în câteva bucăți
  • 1 legătură mică de pătrunjel proaspăt tocat
  • 60 ml ulei de măsline

Mod de preparare

Se pun măslinele, caperele, pasta de hamsii, usturoiul și pătrunjelul într-un robot de bucătărie. Se procesează până se toacă grosier. Se răzuiește bolul pentru a curăța compoziția rămasă pe pereții bolului. Apoi se pune uleiul de măsline și se pornește din nou robotul de bucătărie până se formează o pastă consistentă.

Conopidă pane

Conopida pane este crocantă la exterior, fragedă la interior și se potrivește perfect cu orice sos picant. Încearcă și rețeta clasică de conopidă pane.

Conopida pane se potrivește cu sos picant sau ranch / Shutterstock

Ingrediente

  • Pentru conopidă
  • 1 conopidă medie
  • 400 g făină universală, împărțită
  • 1 lingură de praf de usturoi
  • 1 lingură de boia afumată
  • 50 g amidon de porumb
  • 1 linguriță de sare grunjoasă
  • 400 ml apă minerală
  • Pentru sos buffalo
  • 110 ml sos iute
  • 60 ml ulei de cocos topit
  • 1 linguriță de oțet alb
  • ¼ linguriță de usturoi pudră
  • ¼ linguriță de praf de ceapă
  • 1 linguriță de zahăr

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C.

Se desface conopida în buchețele de mărimea unei mușcături.

Se amestecă 250 g făină cu praf de usturoi, boia de ardei afumată, amidon de porumb și sare grunjoasă. Se toarnă apa minerală și se amestecă până se formează un aluat omogen.

Se pune făina rămasă în alt castron.

Se pune hârtie de copt pe două tăvi de copt. Se trece fiecare bucată de conopidă prin aluat, apoi prin făină, apoi se așează în tavă. Apoi se dau tăvile la cuptor și coc 15 minute, după aceea se rotesc tăvile și se mai lasă 10 minute.

Între timp, se face sosul. Se pune ingredientele într-o cratiță mică. Se dă la foc mediu și se amestecă până se omogenizează, aproximativ 1-2 minute. Se lasă apoi într-un castron. Când conopida este gata se scoate și se lasă să se răcească. Se servește cu sos.

Ciuperci marinate

Această rețetă de ciuperci marinate este aperitivul ideal. Se pot servi și la deschiderea unei mese, dar și drept garnitură pentru alte feluri de mâncare.

Ciupercile marinate pot fi garnitură pentru friptură în zilele în care nu este post / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg ciuperci cremini
  • 1 şalotă, tocată
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • coriandru proaspăt tocat
  • cimbru proaspăt tocat mărunt
  • 50 ml ulei de măsline
  • 50 ml oțet de vin roșu
  • ½ lingură de muștar de Dijon
  • ½ linguriță de praf de ceapă
  • ¼ de linguriță fulgi de ardei roșu
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță de sare grunjoasă

Mod de preparare

Ciupercile mai mari se taie pe jumătate sau pe sfert. Se poate o oală cu apă la fiert și se lasă să clocotească.

Între timp, se toacă șalota, usturoiul, pătrunjelul și cimbrul proaspăt. Se pun într-un bol mediu și se amestecă cu uleiul de măsline, oțetul de vin roșu, muștarul de Dijon, praful de ceapă, fulgii de ardei roșu, zahărul și sare.

După ce apa fierbe, se pun ciupercile și se lasă 3 minute. Se scurg într-o strecurătoare și se clătesc rapid sub un jet de apă rece, fără a le răci complet. 

Se pun ciupercile calde în marinadă. Se transferă într-un recipient închis etanș și se dau la frigider pentru cel puțin 30 de minute, dar de preferință 2 -3 ore. Se păstrează până la 1 săptămână.

Sos de mazăre

Din doar trei ingrediente poți face un sos perfect pentru chipsuri, tortilla, pita crackers sau crostini. Încearcă și rețeta de mâncărică de mazăre.

Sosul de mazăre este bogat în proteine / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg mazăre congelată
  • 1 legătură mare de coriandru proaspăt
  • 250 ml salsa verde
  • ¾ linguriță de sare

Mod de preparare

Se dezgheață mazărea.

Se combină toate ingredientele într-un robot de bucătărie și se procesează până se omogenizează. Se răzuiește vasul și se mai procesează din nou. Se pune într-un borcan. Se păstrează la frigider până la 3 zile. 

Rulouri cu humus și legume

O gustare potrivită pentru copii, aceste rulouri vegetariene și vegane sunt atât delicioase, cât și sănătoase. 

Rulourile de humus se pot servi cu sosuri picante / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 morcovi mari
  • 1 broccoli mare
  • 1 conopidă mică
  • 3 fire de cepe verzi
  • 8 tortilla de grâu integral
  • 220 g humus

Mod de preparare

Morcovii se curăță și se dau pe răzătoare. Se taie broccoli și conopida în bucățele mici. Se toacă firele de ceapă mărunt.

Se întind aproximativ 2 linguri de humus pe o tortilla într-un strat subțire. Se presară un strat subțire de legume deasupra, având grijă să nu se umple prea mult și lăsând chiar partea de sus a tortillei fără legume. 

Începând din partea de jos a cercului, se rulează strâns tortilla. Pe măsură ce se rulează până sus, legumele se vor mișca în mod natural în sus și se vor distribui uniform. Se folosește un cuțit zimțat pentru a tăia rulada în 6 sau 8 bucăți. 

Acadea crocantă din legume

Acesta este un aperitiv rapid pentru petreceri, cu un aspect interesant. Se servesc cu orice sos iute.

Acadelele de legume sunt aperitivul perfect pentru petrecerile de copii / Shutetrstock

Ingrediente

  • 4 cartofi fierți
  • 110 g mazăre verde
  • 110 g conopidă
  • 110 g porumb dulce
  • 110 g ardei gras tocat mărunt
  • coriandru proaspăt tocat mărunt
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 2 linguri de oregano
  • 2 linguri de fulgi de chilli
  • 1/2 linguriță de pudră de coriandru
  • 1/2 linguriță de Chat Masala
  • sare după gust
  • 110 g pesmet
  • 1 linguriță de pastă de usturoi și ghimbir
  • Pentru pane
  • 2 linguri de amidon de porumb
  • 2 linguri de făină
  • 1/4 linguriță de pudră de ardei iute roșu
  • 110 g pesmet
  • Pentru prăjit
  • ulei

Mod de preparare

Cartofii se pasează până devin piure. Apoi se adaugă într-un castron împreună cu legumele tocate mărunt, pasta de usturoi și ghimbir și toate condimentele. Se pune și pesmetul și se amestecă până se omogenizează bine. Se ung palmele cu ulei și se formează biluțe din compoziție.

Într-un alt bol se amestecă amidonul de porumb și făina. Se adaugă praful de chilli roșu și sarea. Biluțele se trec prin această compoziție, apoi prin pesmet, apoi iar prin compoziția de făină și iar prin pesmet.

Se încinge uleiul într-o tigaie adâncă. Se prăjesc biluțele de legume până devin aurii și crocante. Se scot din ulei și se pun pe un șervețel de hârtie pentru a elimina de uleiul în plus.

Rulouri de vinete cu nuci

Rulourile de vinete cu umplutură de nucă sunt un aperitiv vegan încântător de simplu și sănătos. Trei ingrediente, niște condimente alese cu talent și mai puțin de o oră de lucru și vei avea niște aperitive delicioase.

Rulourile cu vinete sunt un preparat specific georgian / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 vinete de mărime medie
  • sare
  • piper negru
  • ulei
  • 150 g nuci
  • 100 ml  apă foarte fierbinte
  • 2 căței de usturoi tocați
  • 1 linguriță de khmeli suneli
  • 1/2 linguriță de coriandru măcinat
  • 2 lingurițe oțet de vin alb
  • 3 linguri de semințe de rodie

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se taie vinetele pe lungime cu un cuțit ascuțit. Se pulverizează o tavă de copt cu spray de gătit și se aranjează pe ea feliile de vinete. Se pulverizează ușor și acestea, apoi se asezonează cu sare și piper negru. Se coc 15 minute, apoi se întorc și se mai coc încă 15 minute

Între timp se pregătește umplutura. Se zdrobesc nucile într-un mojar și pistil. Apoi se adaugă usturoiul tocat, khmeli suneli, coriandrul măcinat, oțetul de vin alb, sarea și piperul. Se amestecă totul și se adaugă încet apa fierbinte, amestecând continuu. Se pun pe fiecare felie de vânătă câte 2 felii din amestecul de nuci. Se ornează cu semințe de rodie. 

Salată de cartofi cu ierburi

Salata de cartofi cu ierburi poate fi aperitiv, dar și garnitură pentru alte feluri de mâncare. Este delicioasă și ușor de făcut.

În salata de cartofi cu ierburi se poate adăuga și maioneză vegetală / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g cartofi noi mici
  • 60 ml ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi
  • 1 legătură de coriandru/ pătrunjel tocat mărunt
  • 4 fire de ceapă verde tocate
  • 3 tulpini de țelină tăiate în bucăți mici
  • 1 linguriță de muștar dijon
  • 1 linguriță de suc de lămâie
  • sare după gust
  • 1/2 linguriță de piper negru

Mod de preparare

Se spală și se taie cartofii în sferturi apoi se fierb până se înmoaie ușor. Într-un blender sau robot de bucătărie, se adaugă usturoiul, coriandrul, uleiul de măsline și se procesează până când sunt tocate fin. Apoi se pune puțină apă și muștar dijon și se amestecă doar 30 – 40 de secunde. Se asezonează cu sare și piper. Se presară tulpini de țelină tocate și ceapă verde tocată.

Chifteluțe de năut

Chifteluțele de năut se pot servi cu orez, cu quinoa sau cu salată de legume. De asemenea, se potrivesc cu sos ranch sau sos de brânză vegan.

Chitelele de năut sunt și o gustare hrănitoare / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de semințe de in măcinate
  • 3 linguri de apă
  • 2 morcovi medii (curățați și tăiați grosier)
  • 1 ceapă dulce tocată
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt
  • 1 lingura ulei de măsline
  • ½ linguriță sare grunjoasă
  • 420 g năut din conservă scurs
  • 2 linguri de pesmet
  • 2 linguri drojdie nutritivă
  • 60 ml + 1 lingură sos buffalo vegan
  • 2 linguri de unt vegan

Mod de preparare

Se amestecă semințele de in se amestecă cu 3 linguri de apă cu ajutorul unei furculițe. Se acoperă și se lasă deoparte. 

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. 

Se pun morcovii, ceapa și pătrunjelul în robotul de bucătărie și se procesează până se toacă mărunt.

Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie antiaderentă la foc mediu. Se adaugă amestecul de morcovi și se gătește la foc mediu timp de 5 minute, amestecând din când în când. 

Când amestecul de morcovi este gata, se lasă să se răcească 1-2 minute, apoi se adaugă în robotul de bucătărie împreună cu năutul. Se procesează până când compoziția este omogenizează.

Se transferă amestecul de năut într-un bol. Se adaugă pesmet, drojdie nutritivă, amestecul de in, ½ linguriță de sare și 1 lingură de sos buffalo. Se amestecă bine până când ingredientele sunt bine combinate.

Se folosește o lingură mică pentru a se pune compoziție de năut pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de pergament. Se coc timp de 15 minute.

În timp ce chiftelele de năut sunt la cuptor, se topește untul într-un castron sigur pentru cuptorul cu microunde. Apoi se amestecă cu sosul de buffalo rămas.

Când chiftelele de năut sunt gata, ele se scot din cuptor și se pun pe un platou. Se ung cu sos buffalo și unt. Se pun din nou în tavă și se mai coc 15 minute. Se scot și se lasă să se răcească 1-2 minute.

Citește și
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Te-ar mai putea interesa și
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
15 garnituri sănătoase și extrem de gustoase. Rețete simple și rapide
15 garnituri sănătoase și extrem de gustoase. Rețete simple și rapide
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:20
Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă
06:20
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
9 mai, 09:08
Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă
9 mai, 08:38
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
8 mai, 09:02
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
8 mai, 07:16
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
7 mai, 09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
7 mai, 07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

Cu ce zodie se potrivește Balanța cel mai bine în căsătorie. Nativii cu care au compatibilitate perfectă
Cu ce zodie se potrivește Balanța cel mai bine în căsătorie. Nativii cu care au compatibilitate perfectă
Ce facem cu mâncarea după sărbători? Soluția recomandată de specialiști pentru a evita risipa alimentară
Ce facem cu mâncarea după sărbători? Soluția recomandată de specialiști pentru a evita risipa alimentară
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Mireasa sezonul 7. Andrei, replică pentru Hatice, după ce aceasta a vorbit despre despărțirea de Simona
Mireasa sezonul 7. Andrei, replică pentru Hatice, după ce aceasta a vorbit despre despărțirea de Simona
Sora lui William Levy intervine în scandalul momentului. Ce spune despre Elizabeth Gutiérrez, mama nepoților săi
Sora lui William Levy intervine în scandalul momentului. Ce spune despre Elizabeth Gutiérrez, mama nepoților săi
O „furtună geomagnetică severă” ar putea afecta rețelele de telefonie mobilă și Internetul. E prima dată în ultimii 20 de ani când se întâmpla așa ceva
O „furtună geomagnetică severă” ar putea afecta rețelele de telefonie mobilă și Internetul. E prima dată în ultimii 20 de ani când se întâmpla așa ceva
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi
Râsul bebelușului: când începe și cum se manifestă
Râsul bebelușului: când începe și cum se manifestă
50 Cent și-a dat în judecată fosta iubită pentru defăimare, după ce aceasta l-a acuzat public de abuz și violență fizică
50 Cent și-a dat în judecată fosta iubită pentru defăimare, după ce aceasta l-a acuzat public de abuz și violență fizică
Alimente pentru sănătatea colonului. Cum pot sprijini funcțiile sistemului digestiv
Alimente pentru sănătatea colonului. Cum pot sprijini funcțiile sistemului digestiv
fresh

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie

Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat

Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă

Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă

Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole

Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole