Caisată sau lichior de caise. Rețeta simplă pe care poți să o faci și tu

Fără coacere
tipul preparatului: Gustare
bucătăria: Românească

Dacă îți plac lichiorurile naturale și vrei să le prepari în propria bucătărie, îți oferim rețeta și modul de preparare pentru lichiorul de caise, cunoscut și sub denumirea de caisată.

Publicat: 11 iulie 2022, 07:38
Caisata, lichiorul cu gust desăvârșit pe care îl poți servi la orice ocazie / Shutterstock

Caisele sunt foarte apreciate în România, de aceea sunt folosite în numeroase preparate, precum sunt prăjiturile, sucurile sau băuturile cu conținut de alcool.

Pe lângă gustul bun, au și multe beneficii pentru sănătate ceea ce le face foarte căutate în sezonul lor. Aceste fructe au un conținut mare de vitamine, fibre și antioxidanți. Caisele sunt fructe pe care este bine să le consumi crude, în sezonul lor. Atunci au cele mai multe vitamine. Aceste fructe ajută la îmbunătățirea digestiei și au un aport la menținerea sănătății ochilor.

Caisele se pot consuma în diferite combinații, atât crude, cât și confiate. Există o mulțime de rețete în care caisele au un loc aparte, printre care se numără prăjiturile pufoase, tartele sau smoothie-urile. Descoperă o prăjitură răsturnată cu caise, o rețeta simplă cu care îi vei impresiona pe toți.

Citește și

Rețetă de caisată sau lichior de caise

Băuturile fine, preparate în casă, au o aromă aparte, mai ales că trebuie să acorzi o atenție deosebită pașilor de realizare. Merită însă tot efortul depus.

Îți garantăm că invitații la masă vor aprecia acest sortiment de caisată, pe care îți propunem să îl încerci. Iar dacă vrei să-i impresionezi și mai tare, poți să le pregătești și o rețetă delicioasă de pulled pork.

Descoperă mai jos ingredientele și pașii de preparare, pentru a pregăti și rețeta de caisată.

Ingrediente

Mod de preparare

Rețetele de lichior de fructe se aseamănă ca și mod de preparare, însă unele au anumite particularități. De exemplu, la rețeta de zmeurată, fructele nu se spală. Asta pentru că fructele de zmeură îmbibate cu apă își pierd gustul, iar lichiorul își pierde aroma.

Foarte important în rețeta de caisată însă, este să speli bine caisele și să le usuci înainte de a le folosi. Taie-le, scoate-le sâmburii și pune-le într-un borcan mare de sticlă sau o damigeană.

Adaugă zahărul în ploaie, având grijă să fie cât mai uniform repartizat, apoi pune și sâmburii de la caise după ce i-ai curățat înainte. Închide bine capacul și verifică să fie cât mai etanș.

Pentru a se topi cât mai repede zahărul, mișcă damigeana cel puțin o dată pe zi. În a cincea zi adaugă țuica și lasă amestecul să stea încă 7 zile. După ce a trecut o săptămână, scoate lichidul din damigeană, trece-l printr-o sită densă și pune-l în sticle.

Acum tot ce mai rămâne de făcut este să-ți inviți prietenii la masă și să-i servești cu delicioasa ta caisată.

Beneficiile caiselor pentru sănătatea organismului

Conform specialiștilor, caisele pot fi un aliat în procesul de menținere al siluetei. Ai în vedere faptul că, 100 de grame de caise au doar 50 de calorii. La acestea se adaugă 11 grame de cabohidrați, 2 grame de fibre alimentare, dar și 1,4 grame de proteine.

În plus, caisele sunt o sursă bogată de vitamine, printre care se numără A, C și E, de B-uri (B3, B5, B6 și B9), betacaroten, taninuri și minerale (calciu, fosfor, potasiu și magneziu).

Nutriționiștii subliniază faptul că aceste fructe sunt ideale pentru dezvoltarea normală a oaselor copiilor, dar și a sistemului nervos și a țesuturilor.

Caisele pot avea și un ușor efect laxativ.De aceea, pot combate problemele de tranzit intestinal, reducând inflamația intestinelor și ameliorând simptomele constipației. De asemenea, caisele acționează ca diuretic natural și ajută la ameliorarea retenției de lichide.

Citește și
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
Tartă frangipane cu caise. Desertul de inspirație franceză pe care îl voi adora
Tartă frangipane cu caise. Desertul de inspirație franceză pe care îl voi adora
Prăjitura cu iaurt și caise. Rețeta simplă a unui desert de vară
Prăjitura cu iaurt și caise. Rețeta simplă a unui desert de vară
Prăjitura Duo cu caise și cremă de mascarpone, pentru momentele dulci ale verii
Prăjitura Duo cu caise și cremă de mascarpone, pentru momentele dulci ale verii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:50
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob 7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
06:49
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte
05:44
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
29 aprilie, 08:41
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
29 aprilie, 06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
29 aprilie, 06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
29 aprilie, 05:32
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Drob de miel în aluat foietaj
Drob de miel în aluat foietaj
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
fresh

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște

Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște

Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște

Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă

Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște