Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente în afară de apă și sare.
Specialiștii în nutriție ne asigură ca aceste fructe sunt pline de nutrienți benefici pentru sănătatea organismului. Au un conținut bogat în vitamina C, vitamina B6, magneziu, potasiu și fibre dietetice. Castanele sunt bogate în carbohidrați complecși, care oferă energie de durată și ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge. Carbohidrații complecși se absorb mai lent, prevenind creșterile bruște ale glicemiei, ceea ce le face o gustare excelentă pentru energie sustenabilă.
Spre deosebire de majoritatea nucilor și semințelor, castanele au un conținut foarte scăzut de grăsimi. Acestea sunt, astfel, mai puțin calorice, potrivite pentru persoanele care vor să mențină o alimentație echilibrată. Fibrele din castane susțin sănătatea digestivă, îmbunătățind tranzitul intestinal și ajutând la prevenirea constipației. De asemenea, contribuie la menținerea senzației de sațietate, fiind utile în controlul apetitului.
Fiind naturale și fără gluten, castanele sunt o opțiune excelentă pentru persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten. În plus, făina de castane poate fi folosită în rețete speciale fără gluten. Consumate coapte, în supe sau sub formă de făină, castanele sunt un aliment hrănitor și versatil, perfect pentru dieta de toamnă-iarnă. descoperă mai jos cum poți prepara castane coapte la cuptor și ce ingrediente sunt necesare.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe prin a spăla bine castanele în două ape, apoi le ștergi foarte bine. Pentru a le face și mai ușor de decojit, poți înmuia castanele în apă rece timp de 15-30 de minute. Apoi, scurge-le bine.
Cum prepari castane la cuptor
Folosește un cuțit ascuțit pentru a face o crestătură în formă de „X” pe partea bombată a fiecărei castane. Acest pas este important pentru a preveni explozia lor în cuptor și pentru a le facilita decojirea.
Într-o tavă de cuptor pune 250 ml de apă. Adaugă castanele în tava cu apă și lasă-le la înmuiat timp de 15 minute. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Introdu tava în cuptor și coace castanele pentru aproximativ 30 de minute, la 200 de grade Celsius. După ce apa se evaporă din tavă, întoarce castanele pe partea cealaltă pentru a nu se arde.
După coacere, scoate tava din cuptor și șterge castanele cu un ștergar de bucătărie pentru a-și desface coaja. Lasă-le să se răcească pentru a te bucura de gustul lor savuros. Poți să le servești presărate cu sare.
Poți folosi delicioasele castane la cuptor și pentru piureuri sau creme pentru prăjituri și torturi.
Descoperă cum poți face gutui coapte cu miere și nuci.
Cum recunoști castanele comestibile
Castanele comestibile provin de la arborele Castanea sativa și sunt diferite de castanele necomestibile ale arborelui Aesculus hippocastanum (castanul sălbatic). Castanele comestibile au o coajă maronie și lucioasă, cu o formă rotundă pe o parte și aplatizată pe cealaltă, adesea cu o mică „cioc” la capăt.
Au un cojoc verde acoperit de țepi lungi și ascuțiți. Când se deschide, arată o singură castană mare sau două mai mici. Castanele sălbatice, în schimb, au un cojoc mai neted și mai puțini țepi.
Castanele comestibile cresc în principal în păduri și livezi, iar sezonul lor este toamna, începând din septembrie până în noiembrie.
Descoperă și o rețetă de prăjitură cu frișcă și cremă fină de castane, denumită Mont Blanc.