Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Gustare
bucătăria: Internațională

Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente în afară de apă și sare.

Maria Udrea
Publicat: 9 noiembrie 2024, 03:57

Galerie foto

Castanele coapte la cuptor sunt și delicioase, și hrănitoare / Shutterstock

Specialiștii în nutriție ne asigură ca aceste fructe sunt pline de nutrienți benefici pentru sănătatea organismului. Au un conținut bogat în vitamina C, vitamina B6, magneziu, potasiu și fibre dietetice. Castanele sunt bogate în carbohidrați complecși, care oferă energie de durată și ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge. Carbohidrații complecși se absorb mai lent, prevenind creșterile bruște ale glicemiei, ceea ce le face o gustare excelentă pentru energie sustenabilă.

Citește și

Spre deosebire de majoritatea nucilor și semințelor, castanele au un conținut foarte scăzut de grăsimi. Acestea sunt, astfel, mai puțin calorice, potrivite pentru persoanele care vor să mențină o alimentație echilibrată. Fibrele din castane susțin sănătatea digestivă, îmbunătățind tranzitul intestinal și ajutând la prevenirea constipației. De asemenea, contribuie la menținerea senzației de sațietate, fiind utile în controlul apetitului.

Fiind naturale și fără gluten, castanele sunt o opțiune excelentă pentru persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten. În plus, făina de castane poate fi folosită în rețete speciale fără gluten. Consumate coapte, în supe sau sub formă de făină, castanele sunt un aliment hrănitor și versatil, perfect pentru dieta de toamnă-iarnă. descoperă mai jos cum poți prepara castane coapte la cuptor și ce ingrediente sunt necesare.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe prin a spăla bine castanele în două ape, apoi le ștergi foarte bine. Pentru a le face și mai ușor de decojit, poți înmuia castanele în apă rece timp de 15-30 de minute. Apoi, scurge-le bine.

Cum prepari castane la cuptor

Folosește un cuțit ascuțit pentru a face o crestătură în formă de „X” pe partea bombată a fiecărei castane. Acest pas este important pentru a preveni explozia lor în cuptor și pentru a le facilita decojirea.

Într-o tavă de cuptor pune 250 ml de apă. Adaugă castanele în tava cu apă și lasă-le la înmuiat timp de 15 minute. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Introdu tava în cuptor și coace castanele pentru aproximativ 30 de minute, la 200 de grade Celsius. După ce apa se evaporă din tavă, întoarce castanele pe partea cealaltă pentru a nu se arde.

După coacere, scoate tava din cuptor și șterge castanele cu un ștergar de bucătărie pentru a-și desface coaja. Lasă-le să se răcească pentru a te bucura de gustul lor savuros. Poți să le servești presărate cu sare.

Poți folosi delicioasele castane la cuptor și pentru piureuri sau creme pentru prăjituri și torturi.

Descoperă cum poți face gutui coapte cu miere și nuci.

Cum recunoști castanele comestibile

Castanele comestibile provin de la arborele Castanea sativa și sunt diferite de castanele necomestibile ale arborelui Aesculus hippocastanum (castanul sălbatic). Castanele comestibile au o coajă maronie și lucioasă, cu o formă rotundă pe o parte și aplatizată pe cealaltă, adesea cu o mică „cioc” la capăt.

Au un cojoc verde acoperit de țepi lungi și ascuțiți. Când se deschide, arată o singură castană mare sau două mai mici. Castanele sălbatice, în schimb, au un cojoc mai neted și mai puțini țepi.

Castanele comestibile cresc în principal în păduri și livezi, iar sezonul lor este toamna, începând din septembrie până în noiembrie.

Descoperă și o rețetă de prăjitură cu frișcă și cremă fină de castane, denumită Mont Blanc.

Citește și
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Chec cu banane și cocos. Rețeta unui desert delicios, de post
Chec cu banane și cocos. Rețeta unui desert delicios, de post
Cheesecake cu dovleac și portocale. Desert servit la pahar
Cheesecake cu dovleac și portocale. Desert servit la pahar
Mere rase la borcan, perfecte pentru deserturile din sezonul rece
Mere rase la borcan, perfecte pentru deserturile din sezonul rece
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Te-ar mai putea interesa și
Cele mai noi articole hellotaste
05:45
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos
13 noiembrie, 06:47
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
13 noiembrie, 06:41
Cum să faci acasă saltimbocca, celebrul preparat italienesc Cum să faci acasă saltimbocca, celebrul preparat italienesc
13 noiembrie, 05:08
Mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate. Rețetă hrănitoare Mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate. Rețetă hrănitoare
12 noiembrie, 07:58
Budincă de spaghete cu legume, în formă de coroniță Budincă de spaghete cu legume, în formă de coroniță
12 noiembrie, 07:30
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
12 noiembrie, 06:23
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
11 noiembrie, 07:39
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Gogonele murate în saramură și beneficiile consumului lor
Gogonele murate în saramură și beneficiile consumului lor
Gogonele murate în saramură și beneficiile consumului lor
Gogonele murate în saramură și beneficiile consumului lor
Pensia umilitoare pe care o primeşte de statul român marele rival al lui Gigi Becali: „Mi-am rupt picioarele, asta este”
Pensia umilitoare pe care o primeşte de statul român marele rival al lui Gigi Becali: „Mi-am rupt picioarele, asta este”
Cum au reacționat copiii minori ai lui Silviu Prigoană când au aflat că tata a murit. Adriana Bahmuțeanu a mers imediat la ei
Cum au reacționat copiii minori ai lui Silviu Prigoană când au aflat că tata a murit. Adriana Bahmuțeanu a mers imediat la ei
Mert Ramazan Demir a călătorit la Londra. Actorul a reușit să atragă atenția cu postările sale din mediul online
Mert Ramazan Demir a călătorit la Londra. Actorul a reușit să atragă atenția cu postările sale din mediul online
Un semnal extraterestru creat în 2023 a fost în sfârșit decodat. De unde ar fi provenit
Un semnal extraterestru creat în 2023 a fost în sfârșit decodat. De unde ar fi provenit
Tartă cu dovleac și bezea. Desert de toamnă, delicios
Tartă cu dovleac și bezea. Desert de toamnă, delicios
Alimente recomandate în timpul sarcinii. Cum poți să-i oferi corpului tău toți nutrienții de care are nevoie
Alimente recomandate în timpul sarcinii. Cum poți să-i oferi corpului tău toți nutrienții de care are nevoie
Chris Martin a întrerupt un concert din Sydney pentru a ajuta un copil care risca să fie strivit de mulțime: „Stai aici, frățiorul meuamp;#8230; te simți mai bine?”
Chris Martin a întrerupt un concert din Sydney pentru a ajuta un copil care risca să fie strivit de mulțime: „Stai aici, frățiorul meuamp;#8230; te simți mai bine?”
Activitățile fizice zilnice pot aduce beneficii sănătății creierului. Un nou studiu a analizat modificările produse la nivel cognitiv
Activitățile fizice zilnice pot aduce beneficii sănătății creierului. Un nou studiu a analizat modificările produse la nivel cognitiv
fresh

Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți

Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți

Budincă de spaghete cu legume, în formă de coroniță

Budincă de spaghete cu legume, în formă de coroniță

Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri

Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri

Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă

Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă

Mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate. Rețetă hrănitoare

Mâncare de fasole boabe cu legume caramelizate. Rețetă hrănitoare