Casu marzu, brânza interzisă care este mândria Sardiniei

Casu marzu este o specialitate de brânză din Sardinia, Italia, despre care se spune că o mănâncă doar cei curajoși. Alții spun că este cea mai periculoasă brânză din lume. Nu este de mirare având în vedere că pentru a fi produsă este infestată cu larve de insectă. În dialectul vorbit în Sardinia, casu marzu înseamnă ”brânză putrezită”.

Publicat: 22 octombrie 2022, 08:00
Mai multe bucăți de casu marzu, brânza care este interzisă în lume
Casu marzu este produsă de sute de ani și ciobanii se străduiesc să păstreze tradiția / ShutterStock

În 2009, reprezentanții Cărții Recordurilor i-au acordat brânzei cazu marzu titlul de cea mai periculoasă brânză din lume. Nu este doar maturată, ci este aproape de descompune din cauza infestării voite cu larvele muștelor Pilophila casei. Acestea se așează în crăpăturile care apar natural pe suprafața brânzei și îi dau textura cremoasă.

Larvele, surpriza din casu marzu

Casu Marzu este la origine un soriment de Pecorino Sardo, iar larvele au rolul de a descopune grăsimile. Larvele au aproximativ 8 mm și sunt albe, transparente. Bucata de brânză îi este adusă clientului, îi este tăiat capacul. De îndată ce sunt deranjate larvele încep să se agite și pot sări chiar și 15 cm. Din această cauză este recomandată purtarea de ochelari în momentul consumului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Clientul are două variante: poate mânca brânza cu larve sau poate cere îndepărtarea lor. Mulți nu reușesc să treacă de gândul că acolo au viețuit niște insecte, alții, mai curajoși, se bucură de aroma intensă a casu marzu, cu note picate, care rămâne pe papilele gustative multe ore bune.

Unii susțin că brânza aceasta atât de controversată ar funcționa ca un afrodisiac. Alții nici nu se gândesc să pună gura pe ea susținând că larvele supraviețuiesc în corpul uman și fac mici perforații în intestine. Până acum nu a apărut niciun caz care să susțină această teorie.

Casu marzu nu se găsește oficial în magazine

Nu vei găsi casu marzu la vânzare în niciun magazin. Locuitorii din Sardinia continuă să o mănânce, cu tot cu larve, așa cum fac de secole. ”Toată savoarea sta în larve. Acolo este magia casu marzu”, spune Paolo Solinas, un bucătar din insula italiană, pentru CNN.

Nu poți merge în Sardinia fără să mănânci porceddu sardo (purcel de lapte gătit lent), pane carasau (pâine tradițională foarte subțire) sau fiore sardo (varietate de brânză pecorino specifică Sardiniei). Dacă ești suficient de curajos poți găsi și casu marzu la anumiți oieri. Nici nu trebuie privit ca un produs ciudat, ci mai degrabă ca perpeturarea unei tradiții arhaice.

Citește și

Giovanni Fancello, de 77 de ani, jurnalist și gastronom din Sardinia, și-a petrecut întreaga viață cercetând istoria culinară a insulei. A descoperit că rețete locale nu există într-o formă oficială decât de la 1909, când au apărut 6 rețete în cartea de bucate ”Noua bucătărie a specialităților regionale”. ”Noi am mâncat mereu viermi în Sardinia. Plinius cel Bătrân și Aristotel au scris despre asta”, spune Fancello.

Casu marzu face parte din istoria Sardiniei

Brânză infestată intenționat cu larve este produsă în alte 10 regiuni din Italia, dar casu marzu este legată intrinsec de cultura culinară a Sardiniei. Se mai găsește și sub alte denumiri: casu becciu, casu fattittu, hasu muhidu, formaggio marcio. Fiecare subregiune a insulei are modul ei de a o produce folosind tipuri diferite de lapte.

Procesul de pregătire al bânzei Casu marzu
Larvele fac deliciul brânzei casu marzu / Shutterstock

Fancello povestește pentru CNN că istoria locului se confundă cu casu marzu, fiind undeva la limita dintre șansă, magie și evenimente aproape supranaturale.

Casu Marzu este produsă în general la finalul lunii iunie când laptele începe să își schimbe gustul pe măsură ce animalele încep să se reproductă, iar iarba începe să se usuce. Dacă oierii au noroc să bată vântul sirocco atunci magia se întâmplă și mai repede pentru că brânza are o structură destul de fragilă, iar larvele pot pătrunde mult mai ușor. Te invităm să descoperi și cele mai bune restaurante din lume în 2022. Află ce locație din Italia a fost inclusă pe listă.

Durează trei luni ca larvele să își facă treaba. Ciobanii își dau seama când o bucată de brânză urmează să devină casu marzu pentru că are o textură poroasă.

Tradiția este dusă mai departe

Pentru oierii din Sardinia este o chestiune de onoare să ducă mai departe tradiția casu marzo. Mario Murrocu are 66 de ani și la stâna lui cu 300 de oi are și un mic restaurant unde le servește oaspeților controversata brânză.

Totuși, ciobanii se folosesc de tehnici mai noi pentru a se bucura de casu marzu cât mai mult timp. Păstrează bucățile în borcane de sticlă închise ermetic. Dacă în mod natural ar fi rezistat doar până în septembrie, astfel poate fi consumată chiar și după câțiva ani.

Două bucăți mari de brânză casu marzu pe un blat de lemn
Turiștii vin special în Sardinia ca să mănânce brânză cu larve / Shutterstock

Din punct de vedere legal, casu marzu are un statut special. Este înregistrată ca produs tradițional specific Sardiniei și de aceea este protejată la nivel local. Pe de altă parte, Guvernul Italiei a declarat consumul de alimente infestate cu orice fel de paraziți ilegal încă din 1962. Cei care vând astfel de produse pot primi o amendă de până la 50.000 de euro. Pe sardinieni astfel de legi îi fac să râdă.

Ignorarea regulilor de către locuitorii din Sardinia pare a fi în asentimentul noilor strategii alimentare ale Uniunii Europene. La nivel înalt se studiază conceptul de novel food, care include consumul de larve și insecte. Un prim pas este declararea greierilor ca alimente. Probabil că și larvele din casu marzu vor ajunge pe lista UE.

Citește și
CELE MAI CITITE
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
brânza stracciatella pusă într-un bol de lemn
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
sandviciurile calde cu brânză puse pe un tocător de lemn
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cea mai sănătoasă brânză pusă pe un blat de lemn
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
O bucătărie aranjată de designeri
13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
4 mai, 05:47
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Ceaiul recomandat pentru calmarea durerilor în gât, conform specialiștilor
Ceaiul recomandat pentru calmarea durerilor în gât, conform specialiștilor
Ceaiul recomandat pentru calmarea durerilor în gât, conform specialiștilor
Vremea 12 mai - 9 iunie 2025. Val de frig peste România. Se reîntoarce iarna la munte, cu frig, lapoviță şi ninsori
Vremea 12 mai - 9 iunie 2025. Val de frig peste România. Se reîntoarce iarna la munte, cu frig, lapoviță şi ninsori
Vremea 12 mai - 9 iunie 2025. Val de frig peste România. Se reîntoarce iarna la munte, cu frig, lapoviță şi ninsori
Ce sport practică Papa Leon al XIV-lea, noul Suveran Pontif: „Mă consider un jucător amator”
Ce sport practică Papa Leon al XIV-lea, noul Suveran Pontif: „Mă consider un jucător amator”
Ce sport practică Papa Leon al XIV-lea, noul Suveran Pontif: „Mă consider un jucător amator”
Povestea fascinantă a Prințului adormit al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Povestea fascinantă a „Prințului adormit” al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Povestea fascinantă a „Prințului adormit” al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Chat-ul zilei la Mireasa, 9 mai 2025. Comentează aici cele mai importante momente din show
Chat-ul zilei la Mireasa, 9 mai 2025. Comentează aici cele mai importante momente din show
Chat-ul zilei la Mireasa, 9 mai 2025. Comentează aici cele mai importante momente din show
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
fresh
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
închide