Casu marzu, brânza interzisă care este mândria Sardiniei

Fără coacere

Casu marzu este o specialitate de brânză din Sardinia, Italia, despre care se spune că o mănâncă doar cei curajoși. Alții spun că este cea mai periculoasă brânză din lume. Nu este de mirare având în vedere că pentru a fi produsă este infestată cu larve de insectă. În dialectul vorbit în Sardinia, casu marzu înseamnă ”brânză putrezită”.

Publicat: 22 octombrie 2022, 08:00
Casu marzu este produsă de sute de ani și ciobanii se străduiesc să păstreze tradiția / ShutterStock

În 2009, reprezentanții Cărții Recordurilor i-au acordat brânzei cazu marzu titlul de cea mai periculoasă brânză din lume. Nu este doar maturată, ci este aproape de descompune din cauza infestării voite cu larvele muștelor Pilophila casei. Acestea se așează în crăpăturile care apar natural pe suprafața brânzei și îi dau textura cremoasă.

Larvele, surpriza din casu marzu

Casu Marzu este la origine un soriment de Pecorino Sardo, iar larvele au rolul de a descopune grăsimile. Larvele au aproximativ 8 mm și sunt albe, transparente. Bucata de brânză îi este adusă clientului, îi este tăiat capacul. De îndată ce sunt deranjate larvele încep să se agite și pot sări chiar și 15 cm. Din această cauză este recomandată purtarea de ochelari în momentul consumului.

Clientul are două variante: poate mânca brânza cu larve sau poate cere îndepărtarea lor. Mulți nu reușesc să treacă de gândul că acolo au viețuit niște insecte, alții, mai curajoși, se bucură de aroma intensă a casu marzu, cu note picate, care rămâne pe papilele gustative multe ore bune.

Unii susțin că brânza aceasta atât de controversată ar funcționa ca un afrodisiac. Alții nici nu se gândesc să pună gura pe ea susținând că larvele supraviețuiesc în corpul uman și fac mici perforații în intestine. Până acum nu a apărut niciun caz care să susțină această teorie.

Casu marzu nu se găsește oficial în magazine

Nu vei găsi casu marzu la vânzare în niciun magazin. Locuitorii din Sardinia continuă să o mănânce, cu tot cu larve, așa cum fac de secole. ”Toată savoarea sta în larve. Acolo este magia casu marzu”, spune Paolo Solinas, un bucătar din insula italiană, pentru CNN.

Nu poți merge în Sardinia fără să mănânci porceddu sardo (purcel de lapte gătit lent), pane carasau (pâine tradițională foarte subțire) sau fiore sardo (varietate de brânză pecorino specifică Sardiniei). Dacă ești suficient de curajos poți găsi și casu marzu la anumiți oieri. Nici nu trebuie privit ca un produs ciudat, ci mai degrabă ca perpeturarea unei tradiții arhaice.

Citește și

Giovanni Fancello, de 77 de ani, jurnalist și gastronom din Sardinia, și-a petrecut întreaga viață cercetând istoria culinară a insulei. A descoperit că rețete locale nu există într-o formă oficială decât de la 1909, când au apărut 6 rețete în cartea de bucate ”Noua bucătărie a specialităților regionale”. ”Noi am mâncat mereu viermi în Sardinia. Plinius cel Bătrân și Aristotel au scris despre asta”, spune Fancello.

Casu marzu face parte din istoria Sardiniei

Brânză infestată intenționat cu larve este produsă în alte 10 regiuni din Italia, dar casu marzu este legată intrinsec de cultura culinară a Sardiniei. Se mai găsește și sub alte denumiri: casu becciu, casu fattittu, hasu muhidu, formaggio marcio. Fiecare subregiune a insulei are modul ei de a o produce folosind tipuri diferite de lapte.

Larvele fac deliciul brânzei casu marzu / Shutterstock

Fancello povestește pentru CNN că istoria locului se confundă cu casu marzu, fiind undeva la limita dintre șansă, magie și evenimente aproape supranaturale.

Casu Marzu este produsă în general la finalul lunii iunie când laptele începe să își schimbe gustul pe măsură ce animalele încep să se reproductă, iar iarba începe să se usuce. Dacă oierii au noroc să bată vântul sirocco atunci magia se întâmplă și mai repede pentru că brânza are o structură destul de fragilă, iar larvele pot pătrunde mult mai ușor. Te invităm să descoperi și cele mai bune restaurante din lume în 2022. Află ce locație din Italia a fost inclusă pe listă.

Durează trei luni ca larvele să își facă treaba. Ciobanii își dau seama când o bucată de brânză urmează să devină casu marzu pentru că are o textură poroasă.

Tradiția este dusă mai departe

Pentru oierii din Sardinia este o chestiune de onoare să ducă mai departe tradiția casu marzo. Mario Murrocu are 66 de ani și la stâna lui cu 300 de oi are și un mic restaurant unde le servește oaspeților controversata brânză.

Totuși, ciobanii se folosesc de tehnici mai noi pentru a se bucura de casu marzu cât mai mult timp. Păstrează bucățile în borcane de sticlă închise ermetic. Dacă în mod natural ar fi rezistat doar până în septembrie, astfel poate fi consumată chiar și după câțiva ani.

Turiștii vin special în Sardinia ca să mănânce brânză cu larve / Shutterstock

Din punct de vedere legal, casu marzu are un statut special. Este înregistrată ca produs tradițional specific Sardiniei și de aceea este protejată la nivel local. Pe de altă parte, Guvernul Italiei a declarat consumul de alimente infestate cu orice fel de paraziți ilegal încă din 1962. Cei care vând astfel de produse pot primi o amendă de până la 50.000 de euro. Pe sardinieni astfel de legi îi fac să râdă.

Ignorarea regulilor de către locuitorii din Sardinia pare a fi în asentimentul noilor strategii alimentare ale Uniunii Europene. La nivel înalt se studiază conceptul de novel food, care include consumul de larve și insecte. Un prim pas este declararea greierilor ca alimente. Probabil că și larvele din casu marzu vor ajunge pe lista UE.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
Cum prepari fondue de brânză și care este secretul acestui preparat
Cum prepari fondue de brânză și care este secretul acestui preparat
Rețeta de saganaki pe care o poți face la tine acasă
Rețeta de saganaki pe care o poți face la tine acasă
Casin, cea mai veche brânză din Spania. Cum a ajuns să fie pe cale de dispariție
Casin, cea mai veche brânză din Spania. Cum a ajuns să fie pe cale de dispariție
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
Cât de frumoasă este fiica lui Ionuţ Chirilă. Imagini rare cu Ana
Cât de frumoasă este fiica lui Ionuţ Chirilă. Imagini rare cu Ana
Secretul pe care Prințul William l-a păstrat față de Kate Middleton timp de ani de zile. Despre ce e vorba
Secretul pe care Prințul William l-a păstrat față de Kate Middleton timp de ani de zile. Despre ce e vorba
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
fresh

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos