Casu marzu, brânza interzisă care este mândria Sardiniei

Fără coacere

Casu marzu este o specialitate de brânză din Sardinia, Italia, despre care se spune că o mănâncă doar cei curajoși. Alții spun că este cea mai periculoasă brânză din lume. Nu este de mirare având în vedere că pentru a fi produsă este infestată cu larve de insectă. În dialectul vorbit în Sardinia, casu marzu înseamnă ”brânză putrezită”.

Publicat: 22 octombrie 2022, 08:00
Casu marzu este produsă de sute de ani și ciobanii se străduiesc să păstreze tradiția / ShutterStock

În 2009, reprezentanții Cărții Recordurilor i-au acordat brânzei cazu marzu titlul de cea mai periculoasă brânză din lume. Nu este doar maturată, ci este aproape de descompune din cauza infestării voite cu larvele muștelor Pilophila casei. Acestea se așează în crăpăturile care apar natural pe suprafața brânzei și îi dau textura cremoasă.

Larvele, surpriza din casu marzu

Casu Marzu este la origine un soriment de Pecorino Sardo, iar larvele au rolul de a descopune grăsimile. Larvele au aproximativ 8 mm și sunt albe, transparente. Bucata de brânză îi este adusă clientului, îi este tăiat capacul. De îndată ce sunt deranjate larvele încep să se agite și pot sări chiar și 15 cm. Din această cauză este recomandată purtarea de ochelari în momentul consumului.

Clientul are două variante: poate mânca brânza cu larve sau poate cere îndepărtarea lor. Mulți nu reușesc să treacă de gândul că acolo au viețuit niște insecte, alții, mai curajoși, se bucură de aroma intensă a casu marzu, cu note picate, care rămâne pe papilele gustative multe ore bune.

Unii susțin că brânza aceasta atât de controversată ar funcționa ca un afrodisiac. Alții nici nu se gândesc să pună gura pe ea susținând că larvele supraviețuiesc în corpul uman și fac mici perforații în intestine. Până acum nu a apărut niciun caz care să susțină această teorie.

Casu marzu nu se găsește oficial în magazine

Nu vei găsi casu marzu la vânzare în niciun magazin. Locuitorii din Sardinia continuă să o mănânce, cu tot cu larve, așa cum fac de secole. ”Toată savoarea sta în larve. Acolo este magia casu marzu”, spune Paolo Solinas, un bucătar din insula italiană, pentru CNN.

Nu poți merge în Sardinia fără să mănânci porceddu sardo (purcel de lapte gătit lent), pane carasau (pâine tradițională foarte subțire) sau fiore sardo (varietate de brânză pecorino specifică Sardiniei). Dacă ești suficient de curajos poți găsi și casu marzu la anumiți oieri. Nici nu trebuie privit ca un produs ciudat, ci mai degrabă ca perpeturarea unei tradiții arhaice.

Citește și

Giovanni Fancello, de 77 de ani, jurnalist și gastronom din Sardinia, și-a petrecut întreaga viață cercetând istoria culinară a insulei. A descoperit că rețete locale nu există într-o formă oficială decât de la 1909, când au apărut 6 rețete în cartea de bucate ”Noua bucătărie a specialităților regionale”. ”Noi am mâncat mereu viermi în Sardinia. Plinius cel Bătrân și Aristotel au scris despre asta”, spune Fancello.

Casu marzu face parte din istoria Sardiniei

Brânză infestată intenționat cu larve este produsă în alte 10 regiuni din Italia, dar casu marzu este legată intrinsec de cultura culinară a Sardiniei. Se mai găsește și sub alte denumiri: casu becciu, casu fattittu, hasu muhidu, formaggio marcio. Fiecare subregiune a insulei are modul ei de a o produce folosind tipuri diferite de lapte.

Larvele fac deliciul brânzei casu marzu / Shutterstock

Fancello povestește pentru CNN că istoria locului se confundă cu casu marzu, fiind undeva la limita dintre șansă, magie și evenimente aproape supranaturale.

Casu Marzu este produsă în general la finalul lunii iunie când laptele începe să își schimbe gustul pe măsură ce animalele încep să se reproductă, iar iarba începe să se usuce. Dacă oierii au noroc să bată vântul sirocco atunci magia se întâmplă și mai repede pentru că brânza are o structură destul de fragilă, iar larvele pot pătrunde mult mai ușor. Te invităm să descoperi și cele mai bune restaurante din lume în 2022. Află ce locație din Italia a fost inclusă pe listă.

Durează trei luni ca larvele să își facă treaba. Ciobanii își dau seama când o bucată de brânză urmează să devină casu marzu pentru că are o textură poroasă.

Tradiția este dusă mai departe

Pentru oierii din Sardinia este o chestiune de onoare să ducă mai departe tradiția casu marzo. Mario Murrocu are 66 de ani și la stâna lui cu 300 de oi are și un mic restaurant unde le servește oaspeților controversata brânză.

Totuși, ciobanii se folosesc de tehnici mai noi pentru a se bucura de casu marzu cât mai mult timp. Păstrează bucățile în borcane de sticlă închise ermetic. Dacă în mod natural ar fi rezistat doar până în septembrie, astfel poate fi consumată chiar și după câțiva ani.

Turiștii vin special în Sardinia ca să mănânce brânză cu larve / Shutterstock

Din punct de vedere legal, casu marzu are un statut special. Este înregistrată ca produs tradițional specific Sardiniei și de aceea este protejată la nivel local. Pe de altă parte, Guvernul Italiei a declarat consumul de alimente infestate cu orice fel de paraziți ilegal încă din 1962. Cei care vând astfel de produse pot primi o amendă de până la 50.000 de euro. Pe sardinieni astfel de legi îi fac să râdă.

Ignorarea regulilor de către locuitorii din Sardinia pare a fi în asentimentul noilor strategii alimentare ale Uniunii Europene. La nivel înalt se studiază conceptul de novel food, care include consumul de larve și insecte. Un prim pas este declararea greierilor ca alimente. Probabil că și larvele din casu marzu vor ajunge pe lista UE.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cum prepari fondue de brânză și care este secretul acestui preparat
Cum prepari fondue de brânză și care este secretul acestui preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă