Ce este paprika. Din ce se prepară boiaua de ardei

Fără coacere

Boiaua de ardei este unul dintre condimentele care nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie. Este un element de bază, al patrulea cel mai popular condiment din lume. Dar ce este boiaua de ardei cu adevărat? Iată o scurtă istorie al acestui condiment atât de iubit și din ce se prepară boiaua de ardei.

Cristina Catană
Publicat: 19 martie 2023, 06:00
Boiaua de ardei este de trei feluri: spaniolă, maghiară și obișnuită / Shutterstock

Boiaua de ardei este făcută din ardei din special Capsicum annuum uscați și măcinați. În spatele acestui condimente simplu stă o istorie bogată, iar în bucătărie rolul ei este extrem de complex. În primul rând trebuie să știi că există multe feluri de boia: maghiară sau spaniolă, afumată sau simplă, dulce sau picantă

Boiaua de ardei de-a lungul istoriei

Istoricii cred că specia de ardei Capsicum annuum a fost cultivată pentru prima dată în regiunea care este acum ocupată de Brazilia și o parte din Bolivia. Este dificil de determinat exact unde în această zonă vastă, deoarece datele istorice arată că primele culturi au fost făcute în jurul anului 7000 î.Hr.

Ardeii iuți au fost descoperiți de Cristofor Columb în călătoriile sale în Lumea Nouă, la sfârșitul secolului al XV-lea. El i-a adus în Europa și i-a oferit regelui și reginei Spaniei. De aici au ajuns la mănăstiri unde au fost cultivați pentru prima dată în Europa. 

Plantele de ardei din care s-a făcut în cele din urmă boia de ardei au fost folosite pentru prima dată ca plantă decorativă de apartament și s-au răspândit din Spania în toată Europa. Planta a fost introdusă în Ungaria de către turci, care au condus țara din secolul al XVI-lea până în secolul al XVII-lea.

Cu timpul, ardeii aveau să devină ingrediente cheie atât în ​​bucătăria spaniolă, cât și în cea maghiară. În timp ce ardeii pentru boia sunt cultivați astăzi în numeroase locuri din întreaga lume, variantele spaniole și maghiare ale condimentului sunt considerate cele mai bune. Află totul despre condimentele esențiale pentru preparatele gustoase.

Citește și

Boiaua de ardei maghiară – paprika

Paprika este condimentul național al Ungariei, așa că o vei întâlni în majoritatea preparatelor lor.

La început ardeii iuți au fost cultivați în satele de pe malul Dunării. Zilele mai lungi de soare și climatul uscat au oferit condițiile ideale pentru succesul plantei. 

Cu timpul, boiaua de ardei a ajuns să joace rolul principal în cel mai celebru fel de mâncare din Ungaria — gulaș, dar și în alte feluri de mâncare. În Ungaria, ardeii sunt uscați la soare înainte de a fi măcinați.

Există opt soiuri de boia de ardei din Ungaria și variază în funcție de gradul de iuțeală și roșeață, dar toate au o parte din aroma distinctivă de piper a condimentului. 

Soiurile de boia maghiară includ kulonleges, care este soiul de calitate deosebită. Există, de asemenea, un amestec de ardei iuți și dulci numit feledes. Soiul roșu ușor, aprins, care este cel mai familiar în lumea occidentală se numește edesnemes .

Boiaua spaniola

Ardeii folosiți pentru a face boia spaniolă sunt cunoscuți sub numele de pimenton și prosperă în climatul blând. Cultivarea lor este limitată la două zone ale țării: Valea Guadalentin și Comarca de la Vera. Spre deosebire de boiaua din Ungaria, cea spaniolă este afumată. 

Pentru a fi uscați la fum, ardeii sunt așezați pe un grătar deasupra unui foc de stejar care este lăsat să ardă mocnit în magazii speciale în apropierea lanurilor de ardei. Odată ce sunt uscate, sunt măcinate până la o pulbere cu roți de piatră care se mișcă încet.

Există doar trei soiuri principale de boia de ardei spaniolă: dulce, dulce-amăruie și iute. Diferența dintre cele trei sortimente ține de soiurile de ardei folosite, dar și de modul în care aceștia sunt procesați. Soiul dulce este făcut dintr-un soi de ardei mic care se aseamănă la formă cu o cireașă, cea boia dulce-amăruie este fabricată dintr-un soi de ardei lung de culoare roșu închis, iar pentru boiaua iute ardeii sunt procesați cu tot cu semințe.

Boiaua de ardei simplă

Ardeii folosiți pentru a face boia simplă sunt de origine mai ambiguă în comparație cu boia de ardei spaniolă și maghiară. 

Ei pot proveni din oricare dintre numeroasele țări producătoare de ardei din lume, inclusiv Statele Unite ale Americii, China sau Zimbabwe. Boiaua de ardei simplă are de obicei o aromă foarte blândă și este folosită mai ales pentru culoarea sa. Descoperă cum se depozitează corect condimentele.

Cum se folosește boiaua de ardei

Oricare dintre tipurile de boia de ardei poate fi de mare ajutor în bucătărie. Dă culoare și gust supelor, tocănițelor și aperitivelor. Are și capacitatea de a potența aroma altor ingrediente.

Boiaua de ardei afumată este folosită în special în preparatele din carne atât în cele cu sos, cât și pentru marinade sau sosuri pentru grătar. Este potrivită pentru orice fel de carne, atât pentru cea de pasăre, cât și pentru porc, vită, oaie sau miel.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Te-ar mai putea interesa și
Cei mai iuți ardei din lume. Unii dintre ei nu pot fi mâncați
Cei mai iuți ardei din lume. Unii dintre ei nu pot fi mâncați
Sos de miere cu paprika și limetă, potrivit pentru brânzeturi la grătar
Sos de miere cu paprika și limetă, potrivit pentru brânzeturi la grătar
Zarzavat pentru ciorbe. O conservă nelipsită din cămară
Zarzavat pentru ciorbe. O conservă nelipsită din cămară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
2 mai, 06:15
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
fresh

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao

Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao