Cele mai bune marinade pentru fiecare tip de carne. Sfaturi în bucătărie de la specialiști

Fără coacere

Pentru ca o friptură să fie cu adevărat delicioasă are nevoie de o marinadă potrivită. Ingredientele acesteia vor frăgezi carnea și îi vor da un gust extraordinar. Trebuie doar să știi ce trebuie să folosești pentru fiecare tip de carne. Descoperă cele mai bune marinade pentru fiecare tip de carne.

Cristina Catană
Publicat: 24 aprilie 2023, 07:00
Cele mai bune marinade sunt cele care scot în evidență gustul cărnii / Profimedia Images

Sarea, piperul și uleiul de măsline sunt ingredientele comune pentru marinade. Ai putea să le folosești doar pe acestea dacă nu ai în casă condimente, însă dacă vrei să faci o friptură fragedă, suculentă și aromată este nevoie de mai mult.

Cele mai bune marinade pentru carnea de pui

Fiecare tip de carne are nevoie de o marinadă specială. Cele mai bune marinade pentru carnea de pui includ ingrediente simple și ușor de folosit. Descoperă mai multe și despre rețeta de pui întreg la cuptor.

Marinadă cu sos de soia

Marinada cu sos de soia este ideală pentru preparatele din carne de pui. Aceasta poate fi folosită de pulpele de pui, dar și pentru rețetele cu piept de pui. Descoperă în cele ce urmează ingredientele și modul de preparare.

Marinada cu sos de soia se folosește și pentru carnea la grătar și pentru cea la cuptor / Profimedia Images

Ingrediente

  • 70 ml ulei de măsline
  • 3 linguri de suc de lămâie
  • 3 linguri de sos de soia
  • 2 linguri de oțet balsamic
  • 25 g zahăr brun
  • 1 lingură de sos Worcestershire
  • 3 căței de usturoi mărunțiți
  • Sare
  • Piper

Mod de preparare

Într-un vas se amestecă toate ingredientele. Se înțeapă carnea de pui din loc în loc cu o furculiță și se pune apoi într-o pungă ziplock mare. Deasupra se toarnă marinada. Se lasă la rece minumum 30 de minute, ideal 4-5 ore.

Citește și

Marinadă cu iaurt

Marinada cu iaurt și lămâie este minunată pentru preparatele din carne de pui. Se prepară rapid și are un gust delicios. Află mai multe despre felul în care marinezi carnea în mod corect.

Marinada cu iaurt poate fi folosită și pentru puiul prăjit / Profimedia Images

Ingrediente

  • 200 g iaurt grecesc
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 1 linguriță de coajă de lămâie
  • 3 căței de usturoi mărunțiți
  • 1 linguriță de ghimbir ras
  • 1 linguriță de chimion
  • 1 linguriță de coriandru
  • 1 linguriță de paprika
  • ¼ linguriță de ardei iute
  • ¼ linguriță de scorțișoară pudră
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper măcinat
  • 40 g coriandru proaspăt tocat

Mod de preparare

Toate ingredientele se amstecă până se omogenizează. Carnea de pui se scufundă în marinadă astfel încât să fie acoperită integral. Se dă la rece, de preferat peste noapte, chiar pentru 24 de ore.

Cele mai bune marinade pentru carnea de porc

Carnea de porc are la fel de multă nevoie de o marinadă. Aceasta devine mult mai fragedă și mai gustoasă dacă este preparată cu o marinadă potrivită.

Marinadă pentru cotlet

Marinada pentru cotlet se pregătește ușor și nu necesită foarte multe ingrediente. Este ideală pentru o friptură excelentă.

Marinada frăgezește cotletul / Profimedia Images

Ingrediente

  • 50 ml sos de soia
  • 25 ml sake (sau alt alcool din cereale)
  • 2 linguri de apă
  • 2 linguri de zahăr brun
  • 2 linguri de sos chili (mild)
  • 2 căței de usturoi mărunțit
  • 1 linguriță de ghimbir dat pe răzătoare
  • ½ linguriță de piper alb
  • Sare

Mod de preparare

Se amestecă toate ingredientele într-un bol până când zahărul se dizolvă. Se pun cotletele și se lasă la marinat la rece între 4 și 12 ore.

Marinadă din muștar și oțet

Marinada din muștar și oțet este ideală pentru preparatele rapide și gustoase. Se pregătește din câteva ingrediente simple.

Marinada cu muștar se potrivește cel mai bine pentru carnea la grătar /Profimedia Images

Ingrediente

  • 70 g muștar Dijon
  • 50 ml oțet de vin alb
  • 1 cățel de usturoi mărunțit
  • 1 lingură de salvie uscată
  • 3 foi de dafin
  • Sare
  • Piper
  • 50 ml de ulei de măsline

Mod de preparare

Se amestecă muștarul cu oțetul până se încorporează. Se adaugă usturpoiul, salvia, foile de dafin, sarea și piperul. Folosind un tel se încorporează uleiul încet până se obține o emulsie. Se lasă 5-10 minute să se odihnească.

Într-o pungă ziplock se pune carnea de porc, iar peste ea se toarnă marinada. Se lasă la rece timp de 12 ore.

Cele mai bune marinade pentru carnea de vită

Carnea de vită devine mai fragedă atunci când este dată cu marinada potrivită. Mai jos ți-am pregătit câteva variante.

Marinadă clasică pentru friptură de vită

Marinada clasică pentru friptura de vită se prepară în câteva minute. Iată de ce indrediente ai nevoie pentru a o prepara acasă.

Carnea de vită trebuie să stea în marinată câteva ore / Profimedia Images

Ingrediente

  • 50 ml oțet de vin alb
  • 2 linguri de sos Worcestershire
  • 50 ml ulei de măsline
  • 2 lingurișe de oregano proaspăt tocat
  • ½ linguriță de piper proaspăt măcinat
  • ½ linguriță de cimbru proaspăt tocat
  • ¼ linguriță de pudră de ceapă
  • 1-2 căței de usturoi tocați

Mod de preparare

Oțetul și sosul Worcestershire se pun într-un bol și se amestecă cu un tel. Când s-au omogenizat se adaugă restul ingredientelor și se amestecă până când se încorporează. Se lasă 5 minute la temperatura camerei, apoi se adaugă carnea. Se lasă la marinat minim 2 ore.

Marinadă cu sos de soia

Marinada cu sos de soia poate să facă friptura de vită mult mai fragedă. Mai jos găsești pașii necesari de preparare.

Marinada frăgezește carnea de vită / Profimedia Images

Ingrediente

  • 70 ml sos de soia
  • 70 ml zeamă de lămâie
  • 70 ml zeamă de lămâie
  • 120 ml ulei de măsline
  • 50 ml sos Worcestershire
  • 3 căței de usturoi mărunțiți
  • 2 linguri de condimente italienești
  • 1 linguriță de piper
  • Sare

Mod de preparare

Într-un vas se amestecă toate ingredientele cu un tel până când se omogenizează. Se adaugă carnea, se acoperă și se dă la rece pentru 2 ore, de preferat peste noapte.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
Care este cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de pui. Sfaturi utile pentru un grătar suculent și aromat
Care este cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de pui. Sfaturi utile pentru un grătar suculent și aromat
Pulpe de pui la grătar. Cum prepari cel mai bun baiț pentru o friptură delicioasă
Pulpe de pui la grătar. Cum prepari cel mai bun baiț pentru o friptură delicioasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Horoscop weekend 23- 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23- 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă