Cele mai folosite tipuri de orez. Cum este recomandat să le gătești

Fără coacere

Pe rafturile magazinelor găsești o mulțime de tipuri de orez. Nu doar că bobul lor este diferit, dar și culorile, modul de prelucrare și aromele. În funcție de aceste caracteristici vei alege orezul potrivit pentru diverse tipuri de mâncare.

Cristina Catană
Publicat: 10 mai 2023, 08:00
Trebuie să alegi tipul de orez potrivit pentru fiecare fel de mâncare / Shutterstock

Orezul este unul dintre cele mai importante ingrediente în majoritatea culturilor lumii, nu doar în cea asiatică, așa cum pare la prima vedere. De aceea se și cultivă pe aproape toate continentele: Africa, Asia, America de Sud și de Nord.

Pentru ca preparatele din orez să iasă gustoase, cu o textură apetisantă este nevoie să alegi tipul de orez potrivit și să folosești tehnici de gătit adecvate.

Citește și

Se spală orezul înainte de a fi gătit?

În general, nu este nevoie să clătești orezul, pentru că apa îi va înlătura o serie de nutrienți. Totuși, în cazul orezului cu bob lung este nevoie să îl treci pe sub un jet viguros de apă dacă vrei să fie pufos, fără să aibă o textură prea lipicioasă.

Pregătirea orezului pentru gătit depinde de tipul acestuia, de felul de mâncare preparat și de preferințe. Unora le place mai pufos, altora mai uscat sau poate mai cremos.

Află mai multe și despre efectele consumului de orez asupra organismului.

Tipuri comune de orez

Există două tipuri de plante de orez: indica—care produce orezul cu bob lung și aromat și japonica—din care se culege orezul cu bob mediu și lung. Din aceste două plante principale se obțin peste 40.000 de tipuri diferite de orez. Există varietăți negre, roșii, chiar și mov.

Orez basmati

Orezul basmati este specific bucătăriei din India și Pakistan. Este foarte aromat și pufos și se servește cu masala sau curry. Se cultivă și în Statele Unite varietatea Texmati.

Orezul basmati are bobul lung și este aromat/ Shutterstock

Cum se gătește orezul basmati

Există mai multe moduri de a găti orez basmati, însă de cele mai multe ori în bucătăria asiatică se fierbe cu un pic de sare și grăsime—ulei de măsline, unt sau unt ghee. Primul pas este să sotezi orezul în unt sau ulei și apoi se pune apă. Proporția de orez:apă este de 1:2. Dacă orezul este mai proaspăt se folosește mai puțină apă.

Orez jasmine

Orezul jasmine este cultivat în Thailanda și Cambodgia. Are bobul lung, cu o aromă ușor florală. Atunci când este gătit este destul de lipicios. Se pune în supe sau poate fi garnitură pentru curry sau preparate prăjite.

Orezul jasmine se poate folosi și în deserturi/ Shutterstock

Cum se gătește orezul jasmine

Raportul de apă: orez este de 1 ¾:1 Cel mai bine este să îl gătești cu capacul pus vasului, fără să fie călit înainte.

Orez alb cu bob lung

Orezul alb cu bob lung este unul dintre cele mai folosite tipuri în întreaga lume. Este o alegere bună pentru pilaf sau alte feluri de mâncare clasice.

Orezul cu bob lung se poate folosi în aproape toate tipurile de preparate/ Shutterstock

Cum se gătește orezul alb cu bob lung

Raportul de apă și orez este de 1,5:1. Se poate adăuga și sare atunci când se fierbe orezul, dar se poate fierbe foarte bine și fără.

Orezul brun

Orice soi de orez poate avea și varianta brună, pentru că aceasta este de fapt aceeași cereală doar că are învelișul intact.   Orezul brun păstrează toate fibrele și nutrienții. Vor rezulta preparate cu o notă ușor de nuci și o textură gumoasă. Este foarte bun pentru a face preparate de legume umplute cu orez.

Orezul brun este mai sănătos decât variantele lui albe/ Shutterstock

Cum se gătește orezul brun

Orezul brun are nevoie de mai mult timp pentru a se găti, în jur de 35 de minute. Este recomandat să ții vasul cu capacul pus. După ce este gata lasă-l să se odihnească 10-15 minute.

Orez negru

Orezul negru are antocianine, același antioxidant care le dă culoare afinelor și murelor.

Orezul negru se potrivește foarte bine cu preparatele din pește/ Shutterstock

Se gătește la fel ca orezul brun, în același tip de preparate. Se mai găsește și sub denumirea de ”orez interzis”.

Orez bomba, calasparra sau valencia

Varietățile de orez bomba, calasparra și valencia se găsesc în general în Spania și poartă denumirea zonelor în care sunt cultivate. Pot fi cu bob rotund, perlat sau mediu. Este folosit în general pentru prepararea paella.

Orezul valencia se folosește pentru diverse tipuri de paella/ Shutterstock

Boabele de orez rămân separate, dar ferme atunci când sunt gătite. Pot absorbi o cantitate de trei ori mai mare decât soiurile de orez comune.

Orez arborio și carnaroli

Orezul arborio și carnoli sunt soiuri de orez cu bob scurt italienesc folosite de pentru a prepara risotto. Au fost denumite după regiunea din Italia unde sunt cultivate. Majoritatea varietăților sunt cu bob mic și scurt. Superfino este sortimentul cel mai mare.

Dacă vrei să faci risotto folosește orez arborio/ Shutterstock

Cum se gătește orezul arborio

Orezul arborio nu se clătește înainte de a fi gătit pentru că ai nevoie de amidonul lui pentru a face risotto cremos. Are nevoie de foc mic, cu lichid adăugat. Se gătește al dente pentru că dacă este lăsat prea mult pe foc va deveni lipicios.

Orez cu bob scurt

Orezul cu bob scurt face parte din soiul Japonica și conține mai mult amidon decât soiurile cu bob lung. Acesta este motivul pentru care preparatele rezultate sunt mult mai legate. Este folosit în general pentru sushi sau budinci de orez.

Orezul cu bob scurt se poate folosi atât pentru feluri sărate, cât și dulci/ Shutterstock

Cum se gătește orezul cu bob scurt

Cel mai bun mod de a găti orezul cu bob scurt este într-un aparat special de gătit orezul. Dacă nu ai unul atunci folosește o oală cu apă în raport de 1 ¼ apă :1 orez.

Orez alb glutinos

Orezul alb glutinos sau sticky rice este bogat în amidon, cu un grad scăzut de amiloză. Se folosește foarte des în bucătăria thailandeză, mai ales în combinație cu lapte de cocos sau în deserturi.

Orezul alb glutinos este foarte lipicios/ Shutterstock

Cum se gătește orezul alb glutinos

Cel mai bine este să îl fierbi pus într-un coșuleț de bambus după ce l-ai ținut peste noapte la înmuiat. Se poate fierbe și în aparat pentru orez.

Orez prefiert

Orezul prefiert are un proces de prelucrare diferit. Nu are învelișul înlăturat, dar este lăsat la înmuiat și fiert la aburi. Apoi este uscat, învelișul este îndepărtat, dar totuși i-au rămas o mulțime de nutrienți. Este folosit în salate cu orez, mai ales când nu ai mult la timp la dispoziție pentru a gătit.

Orezul prefiert se gătește cel mai rapid/ Shutterstock

Cum se gătește orezul prefiert

Cel mai bine este să respecți un raport de apă: orez de 2:1. Se poate găti atât pe aragaz în oală sau în aparat de gătit orezul. încearcă și rețeta de orez cu legume și soc de roșii.

Orez sălbatic

Orezul sălbatic este doar o denumire. Nu este, de fapt, nici orez, nici sălbatic. Se obține dintr-o plantă diferită față de restul soiurilor. Are o notă de aromă de nuci, ușor de pământ. Poate fi o alternativă la pâine.

Orezul sălbatic aduce o notă interesantă meselor tale/ Shutterstock

Cum se gătește orezul sălbatic

Orezul sălbatic are nevoie de mai mult timp de fierbere pentru a absorbi apa. Poate dura și o oră să fiarbă într-o cantitate de mare. Trebuie să adaugi și un praf de sare.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
Cele mai bune tipuri de orez pentru risotto cremos și moale ca în Italia
Cele mai bune tipuri de orez pentru risotto cremos și moale ca în Italia
Orez prăjit la air fryer. Rețeta rapidă care aduce gustul Asiei la tine acasă
Orez prăjit la air fryer. Rețeta rapidă care aduce gustul Asiei la tine acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post