Cele mai folosite tipuri de orez. Cum este recomandat să le gătești

Fără coacere

Pe rafturile magazinelor găsești o mulțime de tipuri de orez. Nu doar că bobul lor este diferit, dar și culorile, modul de prelucrare și aromele. În funcție de aceste caracteristici vei alege orezul potrivit pentru diverse tipuri de mâncare.

Cristina Catană
Publicat: 10 mai 2023, 08:00
Trebuie să alegi tipul de orez potrivit pentru fiecare fel de mâncare / Shutterstock

Orezul este unul dintre cele mai importante ingrediente în majoritatea culturilor lumii, nu doar în cea asiatică, așa cum pare la prima vedere. De aceea se și cultivă pe aproape toate continentele: Africa, Asia, America de Sud și de Nord.

Pentru ca preparatele din orez să iasă gustoase, cu o textură apetisantă este nevoie să alegi tipul de orez potrivit și să folosești tehnici de gătit adecvate.

Citește și

Se spală orezul înainte de a fi gătit?

În general, nu este nevoie să clătești orezul, pentru că apa îi va înlătura o serie de nutrienți. Totuși, în cazul orezului cu bob lung este nevoie să îl treci pe sub un jet viguros de apă dacă vrei să fie pufos, fără să aibă o textură prea lipicioasă.

Pregătirea orezului pentru gătit depinde de tipul acestuia, de felul de mâncare preparat și de preferințe. Unora le place mai pufos, altora mai uscat sau poate mai cremos.

Află mai multe și despre efectele consumului de orez asupra organismului.

Tipuri comune de orez

Există două tipuri de plante de orez: indica—care produce orezul cu bob lung și aromat și japonica—din care se culege orezul cu bob mediu și lung. Din aceste două plante principale se obțin peste 40.000 de tipuri diferite de orez. Există varietăți negre, roșii, chiar și mov.

Orez basmati

Orezul basmati este specific bucătăriei din India și Pakistan. Este foarte aromat și pufos și se servește cu masala sau curry. Se cultivă și în Statele Unite varietatea Texmati.

Orezul basmati are bobul lung și este aromat/ Shutterstock

Cum se gătește orezul basmati

Există mai multe moduri de a găti orez basmati, însă de cele mai multe ori în bucătăria asiatică se fierbe cu un pic de sare și grăsime—ulei de măsline, unt sau unt ghee. Primul pas este să sotezi orezul în unt sau ulei și apoi se pune apă. Proporția de orez:apă este de 1:2. Dacă orezul este mai proaspăt se folosește mai puțină apă.

Orez jasmine

Orezul jasmine este cultivat în Thailanda și Cambodgia. Are bobul lung, cu o aromă ușor florală. Atunci când este gătit este destul de lipicios. Se pune în supe sau poate fi garnitură pentru curry sau preparate prăjite.

Orezul jasmine se poate folosi și în deserturi/ Shutterstock

Cum se gătește orezul jasmine

Raportul de apă: orez este de 1 ¾:1 Cel mai bine este să îl gătești cu capacul pus vasului, fără să fie călit înainte.

Orez alb cu bob lung

Orezul alb cu bob lung este unul dintre cele mai folosite tipuri în întreaga lume. Este o alegere bună pentru pilaf sau alte feluri de mâncare clasice.

Orezul cu bob lung se poate folosi în aproape toate tipurile de preparate/ Shutterstock

Cum se gătește orezul alb cu bob lung

Raportul de apă și orez este de 1,5:1. Se poate adăuga și sare atunci când se fierbe orezul, dar se poate fierbe foarte bine și fără.

Orezul brun

Orice soi de orez poate avea și varianta brună, pentru că aceasta este de fapt aceeași cereală doar că are învelișul intact.   Orezul brun păstrează toate fibrele și nutrienții. Vor rezulta preparate cu o notă ușor de nuci și o textură gumoasă. Este foarte bun pentru a face preparate de legume umplute cu orez.

Orezul brun este mai sănătos decât variantele lui albe/ Shutterstock

Cum se gătește orezul brun

Orezul brun are nevoie de mai mult timp pentru a se găti, în jur de 35 de minute. Este recomandat să ții vasul cu capacul pus. După ce este gata lasă-l să se odihnească 10-15 minute.

Orez negru

Orezul negru are antocianine, același antioxidant care le dă culoare afinelor și murelor.

Orezul negru se potrivește foarte bine cu preparatele din pește/ Shutterstock

Se gătește la fel ca orezul brun, în același tip de preparate. Se mai găsește și sub denumirea de ”orez interzis”.

Orez bomba, calasparra sau valencia

Varietățile de orez bomba, calasparra și valencia se găsesc în general în Spania și poartă denumirea zonelor în care sunt cultivate. Pot fi cu bob rotund, perlat sau mediu. Este folosit în general pentru prepararea paella.

Orezul valencia se folosește pentru diverse tipuri de paella/ Shutterstock

Boabele de orez rămân separate, dar ferme atunci când sunt gătite. Pot absorbi o cantitate de trei ori mai mare decât soiurile de orez comune.

Orez arborio și carnaroli

Orezul arborio și carnoli sunt soiuri de orez cu bob scurt italienesc folosite de pentru a prepara risotto. Au fost denumite după regiunea din Italia unde sunt cultivate. Majoritatea varietăților sunt cu bob mic și scurt. Superfino este sortimentul cel mai mare.

Dacă vrei să faci risotto folosește orez arborio/ Shutterstock

Cum se gătește orezul arborio

Orezul arborio nu se clătește înainte de a fi gătit pentru că ai nevoie de amidonul lui pentru a face risotto cremos. Are nevoie de foc mic, cu lichid adăugat. Se gătește al dente pentru că dacă este lăsat prea mult pe foc va deveni lipicios.

Orez cu bob scurt

Orezul cu bob scurt face parte din soiul Japonica și conține mai mult amidon decât soiurile cu bob lung. Acesta este motivul pentru care preparatele rezultate sunt mult mai legate. Este folosit în general pentru sushi sau budinci de orez.

Orezul cu bob scurt se poate folosi atât pentru feluri sărate, cât și dulci/ Shutterstock

Cum se gătește orezul cu bob scurt

Cel mai bun mod de a găti orezul cu bob scurt este într-un aparat special de gătit orezul. Dacă nu ai unul atunci folosește o oală cu apă în raport de 1 ¼ apă :1 orez.

Orez alb glutinos

Orezul alb glutinos sau sticky rice este bogat în amidon, cu un grad scăzut de amiloză. Se folosește foarte des în bucătăria thailandeză, mai ales în combinație cu lapte de cocos sau în deserturi.

Orezul alb glutinos este foarte lipicios/ Shutterstock

Cum se gătește orezul alb glutinos

Cel mai bine este să îl fierbi pus într-un coșuleț de bambus după ce l-ai ținut peste noapte la înmuiat. Se poate fierbe și în aparat pentru orez.

Orez prefiert

Orezul prefiert are un proces de prelucrare diferit. Nu are învelișul înlăturat, dar este lăsat la înmuiat și fiert la aburi. Apoi este uscat, învelișul este îndepărtat, dar totuși i-au rămas o mulțime de nutrienți. Este folosit în salate cu orez, mai ales când nu ai mult la timp la dispoziție pentru a gătit.

Orezul prefiert se gătește cel mai rapid/ Shutterstock

Cum se gătește orezul prefiert

Cel mai bine este să respecți un raport de apă: orez de 2:1. Se poate găti atât pe aragaz în oală sau în aparat de gătit orezul. încearcă și rețeta de orez cu legume și soc de roșii.

Orez sălbatic

Orezul sălbatic este doar o denumire. Nu este, de fapt, nici orez, nici sălbatic. Se obține dintr-o plantă diferită față de restul soiurilor. Are o notă de aromă de nuci, ușor de pământ. Poate fi o alternativă la pâine.

Orezul sălbatic aduce o notă interesantă meselor tale/ Shutterstock

Cum se gătește orezul sălbatic

Orezul sălbatic are nevoie de mai mult timp de fierbere pentru a absorbi apa. Poate dura și o oră să fiarbă într-o cantitate de mare. Trebuie să adaugi și un praf de sare.

Citește și
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Te-ar mai putea interesa și
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
Cele mai bune tipuri de orez pentru risotto cremos și moale ca în Italia
Cele mai bune tipuri de orez pentru risotto cremos și moale ca în Italia
Orez prăjit la air fryer. Rețeta rapidă care aduce gustul Asiei la tine acasă
Orez prăjit la air fryer. Rețeta rapidă care aduce gustul Asiei la tine acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:12
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
06:00
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
4 mai, 06:57
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
4 mai, 06:44
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
4 mai, 06:41
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos
4 mai, 06:18
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
3 mai, 09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
3 mai, 08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
2
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Rețeta de pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză este perfectă pentru masa de Paște. Cu o consistență cremoasă, aromată și potrivit de dulce, este desertul care completează într-un...
3
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
4
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă vrei să petreci sărbătorile Pascale în cel mai tradițional mod și ești în căutare de rețete culinare, trece pe listă și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi....
5
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Cozonacul și pasca sunt deserturile tradiționale pentru masa de Paște. Dacă vrei să își delectezi oaspeții și cu alte preparate dulci, fără să stai prea mult în bucătărie, poți să încerci...

Parteneri

Cum să folosești metoda de cumpărături 6 la 1 pentru a economisi timp și bani
Cum să folosești metoda de cumpărături 6 la 1 pentru a economisi timp și bani
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în Duminica Învierii Domnului
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în Duminica Învierii Domnului
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!” Gestul făcut de Gică Hagi
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!” Gestul făcut de Gică Hagi
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Cher s-a destăinuit cu privire la viața ei amoroasă: „Mă întâlnesc cu băieți mai tineri pentru că bărbații de vârsta mea au fost mereu prea speriați să mă abordeze”
Cher s-a destăinuit cu privire la viața ei amoroasă: „Mă întâlnesc cu băieți mai tineri pentru că bărbații de vârsta mea au fost mereu prea speriați să mă abordeze”
Ceaiuri pentru gestionarea colesterolului. Cum pot regla nivelurile acestei substanțe
Ceaiuri pentru gestionarea colesterolului. Cum pot regla nivelurile acestei substanțe
fresh

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic

5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase

5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase

Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare

Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare

Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare

Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare

Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute

Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute