Ciorbă de lobodă. Rețetă de primăvară
Odată cu sosirea primăverii, apar pe piață și verdețurile pline de savoare și de vitamine, numai bune de inclus în dieta zilnică. Printre rețetele pe care le poți prepara primăvara, pentru porția de vitamine, trece pe listă și rețeta de ciorbă de lobodă.
Loboda este una dintre legumele verzi care apare primăvara. Ne bucură cu gustul ei acrișor și mirosul de natură renăscută. Loboda se cultivă în grădinile oamenilor. Nu crește pe câmpuri, precum ștevia sau urzicile. Are frunze mai mici și mai rotunde, de culoare verde sau ușor roșiatice. Frunzele de lobodă sunt bogate în vitamine și minerale, precum vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc și seleniu, dar sunt bogate și în proteine și fibre.
Datorită conținutului bogat în vitamine, minerale și nutrienți, loboda are o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului. Iar pentru a beneficia din plin de proprietățile ei, nu ezita să o incluzi în alimentația ta zilnică.
Din lobodă se prepară, în special, supe și ciorbe. Însă poate fi inclusă și în rețete de salate, de aperitive sau de mâncăruri scăzute. Poate fi combinată cu ștevia, spanacul sau urzicile, pentru un plus de gust și de consistență. Un exemplu de astfel de combinații îl poți descoperi în rețeta de ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ou. Iar în continuare vei descoperi rețeta completă pentru ciorbă de lobodă.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi te vei ocupa de pregătirea ingredientelor necesare rețetei de ciorbă. Spală bine frunzele de lobodă, în 2-3 ape și pune-le într-o sită la scurs. Curăță ceapa morcovul și păstârnacul, clătește-le și toacă-le mărunt. când ai aceste ingrediente pregătite, poți aprinde aragazul pentru prepararea ciorbei.
Descoperă și o rețetă de supă cremă de urzici cu crutoane aromate, plină de gust și de sănătate.
Cum prepari rețeta de ciorbă de lobodă
Pune o oală cu apă la fiert. Așază o tigaie pe flacăra aragazului și pune uleiul la încins. Adaugă mai întâi ceapa și călește-o doar până când începe să devină sticloasă. Adăugă morcovul și păstârnacul și amestecă-le bine cu ceapa. Adaugă și câțiva stropi de apă fierbinte, pentru a nu se arde ingredientele.
Când rădăcinoasele sunt ușor pătrunse, adaugă sucul de roșii și amestecăm bine toate ingredientele din vas. Fierbe sosul de roșii cu legume timp de 4-5 minute, apoi adaugă orezul și toarnă apa fierbinte.
Toacă loboda scursă în fâșii și adaug-o în oala cu ingrediente când orezul este aproape hidratat.
Mai fierbe delicioasa ciorbă de lobodă pentru minim 10 minute, timp în care îi potrivești gustul cu sare. Apoi stinge focul și adaugă leușteanul verde, tocat.
În timpul servirii, poți acri ciorba cu suc de lămâie sau cu oțet. Servește-o cu ceapă verde, sau cu ceapă roșie. Este delicioasă chiar și servită rece, de la frigider.
Dacă mai dorești să prepari și alte rețete de ciorbă din verdețuri de primăvară, mai poți încerca și rețeta de ciorbă de spanac și urzici.