Ciuperci Shimeji. Cum poți folosi în bucătărie aceste ciuperci cu gust dulceag
Cunoscutele ciuperci Shimeji sunt ciuperci comestibile originare din Asia, cunoscute pentru gustul lor subtil și textura crocantă. Sunt disponibile în două varietăți principale: Shimeji albe (Hon-Shimeji) și Shimeji maro (Bunashimeji), ambele fiind apreciate pentru aromele și texturile lor unice.
Ciupercile Shimeji sunt o specie de ciuperci comestibile originare din Asia de Est, dar sunt cultivate și în America de Nord, Europa și Australia, unde sunt cunoscute sub numele de ciuperci de fag. Au pălării mici, rotunde și tulpini lungi și subțiri care cresc dintr-o bază interconectată.
Se găsesc adesea crescând în fagii morți sau în descompunere, de unde își primesc numele, precum și în copaci de bumbac și ulmi. Cele de cultură sunt cultivate într-un pat de cereale, rumeguș și alte materiale organice.
Totul despre ciupercile Shimeji
Shimeji au un gust delicat, ușor dulceag cu note de nuci și umami, cu o textură crocantă și cărnoasă. Sunt considerate ideale pentru a completa aromele altor ingrediente dintr-o rețetă, deoarece nu domină gustul preparatului final.
Gustul umami este dat de concentrația mare de aminoacizi naturali, cunoscuți sub numele de glutamați, asemănătoare cu cea din alimente cum ar fi parmezanul și anșoa.
Când sunt crude, sunt dure și amare, dar gătirea le înmoaie și elimină amărăciunea. Sunt adesea servite prăjite, în supe și drept garnitură cu carne prăjită și vânat sălbatic. Sunt, de asemenea, ingrediente populare mâncăruri cu orez și tăiței și preparate tempura, precum și omlete, tocane și sosuri.
Cum se gătesc ciupercile Shimeji
Când gătești cu ciuperci shimeji, primul pas este să tai baza mănunchiului de ciuperci și apoi să separi tulpinile astfel încât să se gătească uniform.
Atât gătirea la căldură mare, cât și cea lentă, la temperatură joasă sunt potrivite pentru prepararea ciupercilor shimeji.
De asemenea, le poți prepara și la air fryer, dar și la aburi. Orice ai metodă ai alege, va trebui să o faci foarte repede. Nu trebuie expuse la tratament termic mai mult de 3-4 minute pentru că își pierd textura crocantă.
După ce le separi, le pui într-un castron cu apă rece și le lași acolo. Orice urmă de murdărie se va lăsa pe fundul vasului. Apoi se pun într-o strecurătoare și se lasă să se scurgă. Se repetă procesul până când apa apa este curată.
Ciupercile shimeji sunt excelente atunci când sunt sotate rapid cu puțin ulei și condimentate cu sos de soia, usturoi sau ghimbir. Pot fi adăugate în diverse feluri de mâncare asiatice sau în paste, pentru a aduce un plus de textură și savoare.
Încearcă și rețeta de drob de ciuperci. Este simplă și rapidă.
Pot fi adăugate în supe, tocănițe sau pilafuri, oferind un gust subtil și o textură crocantă. De asemenea, se pot combina armonios cu diverse legume, cum ar fi broccoli, ciuperci shiitake sau morcovi, pentru a crea preparate bogate în nutrienți și arome.
Pentru a păstra aromele subtile ale ciupercilor Shimeji, se pot folosi condimente precum sos de soia, ghimbir proaspăt, usturoi, ulei de susan sau fulgi de ardei iute.
Cum se păstrează ciupercile Shimeji
Când alegi ciupercile Shimeji, caută exemplare cu pălării ferme și netede, fără pete sau semne de umezeală excesivă. Evită ciupercile care prezintă aspecte decolorate sau miros neplăcut.
Pentru a le păstra, depozitează-le în frigider într-un sac de hârtie sau o pungă perforată pentru a permite circulația aerului. Se pot păstra timp de câteva zile în acest mod.
Pilaf din orez sălbatic și ciuperci Shimeji
Pilaful din orez sălbatic și ciuperci Shimeji poate fi un fel de mâncare principal dacă ești vegetariană sau dacă ții post sau poate fi o garnitură excelentă pentru alte preparate.
Ingrediente
- 600 ml supă de legume
- 120 g orez sălbatic
- 170 g orez brun
- 1 ceapă medie, tăiată cubulețe
- 4 căței de usturoi, tocați
- 2 linguri de ulei de măsline
- 350 g ciuperci Shimeji tăiate subțire
- 2 tulpini de țelină, feliate subțire
- 1/2 linguriță de salvie uscată
- 1/2 linguriță de măghiran uscat
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- pătrunjel proaspăt tocat
- 60 g migdale tocate grosier
Mod de preparare
Se aduce supa de legume la punctul de fierbere, apoi se adaugă orezul sălbatic. Se lasă să se gătească 15-20 de minute, apoi se adaugă orezul brun.
Se acoperă vasul și se mai gătește încă 45 de minute sau până când orezul devine pufos. Într-o tigaie mare, se călesc ceapa și usturoiul în ulei de măsline până când ceapa este maronie și caramelizată, aproximativ 8-10 minute.
Apoi se adaugă ciupercile, țelina și condimentele și se mai lasă încă 5 minute, adăugând mai mult ulei sau puțin bulion dacă este necesar. Se pun orezul fiert, pătrunjelul proaspăt și migdalele și se amestecă bine pentru a se combina. Se mai gătește pilaful încă 1-2 minute. Se servește cald.