Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău
Clafoutis este un fel de mâncare originar din zona Limousin din Franța. Datează de la mijlocul anilor 1800 sau poate chiar de dinainte și este o tartă franțuzească tradițională, fără crustă, sau un tip de clătită groasă care constă de obicei din straturi de aluat și fructe.
Traducerea cuvântului ”calfoutis” ar fi ”a umple”. Tarta este acoperită în mod tradițional cu cireșe negre fără sâmburi, deși vei găsi și rețete care spun că fructele trebuie lăsate întregi. Se servește de obicei cald, pudrat cu mult zahăr pudră și, uneori, cu o lingură de smântână alături.
Dacă nu sunt disponibile cireșe, desertul poate fi făcut cu orice fructe de sezon și există chiar și versiune sărată de clafoutis cu roșii cherry, mozzarella, prosciutto, cartofi și șuncă.
Clafoutis cu cireșe
Clafoutis cu cireșe este rețeta clasică franțuzească, de la care au pornit diverse variante ale acestui desert. Poți înlocui cireșele cu orice alte fructe vrei.
Ingrediente
- ulei sau unt moale, pentru uns
- 400 g cireșe negre
- Pentru aluat
- 50 g migdale măcinate
- 2 linguri de făină albă
- 100 g zahăr tos
- 2 ouă
- 2 gălbenușuri de ou
- 250 ml smântână lichidă
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 190°C. Se unge cu ulei sau unt un vas cu diametru de 23 cm și se împrăștie cireșele spălate, fără sâmburi.
Se amestecă toate ingredientele pentru aluat într-un blender până când se omogenizează, se toarnă peste fructe. Se coace timp de 20-25 de minute. Se servește cald.
Clafoutis cu prune și alune
Clafoutis cu prune și alune este o modalitate rapidă și ușoară de a servi un desert delicios, cu o textură ușor crocantă dată de alune. Încearcă și rețeta de marmeladă cu prune.
Ingrediente
- 500 g prune
- 60 g unt, înmuiat
- 110 g zahăr tos
- 4 ouă
- 60 g alune măcinate
- 300 ml smântână lichidă
- 70 g alune prăjite fără coajă, tăiate la jumătate
- 1 1/2 linguriță de zahăr pudră
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se taie prunele în jumătate și li se scot sâmburii. Se pun prunele, cu partea tăiată în sus, într-un vas uns cu unt sau ulei.
Se bat untul și zahărul într-un castron mare cu un mixer electric până compoziția devine ușoară și pufoasă.
Se încorporează ouăle, pe rând, apoi se pun alunele măcinate și smântâna. Se bat până aluatul devine omogen. Se toarnă peste prune. Se coace 40 de minute sau până când devine auriu și un cuțit introdus în centru iese curat. Se servește, acoperit cu alune și pudrat cu zahăr pudră.
Clafoutis cu mere caramelizate
Clafoutis cu mere caramelizate poate fi făcut în orice anotimp pentru a te bucura de un desert franțuzesc clasic, cu o textură reconfortantă. Află mai multe despre beneficiile consumului de mere.
Ingrediente
- 6 mere medii
- 50 g unt nesărat
- 110 g zahăr brun
- 75 g zahăr tos
- 50 g făină
- 50 g făină cu agent de creștere
- 4 ouă
- 80 g unt nesărat, topit
- 160 ml lapte
- 160 ml smântână lichidă
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 1 linguriță de zahăr pudră
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se unge cu ulei un vas rezistent la cuptor.
Se curăță merele de miez și se taie în felii subțiri. Se topește untul într-o tigaie mare, la foc mediu. Se pun merele, amestecând, câteva minute sau până se rumenesc ușor. Se adaugă zahărul brun și se mai lasă 5 minute sau până când amestecul se îngroașă. Se transferă pe o farfurie și se lasă 5 minute să se răcească.
Se combină zahărul tos și făina cernută într-un castron mediu. Se bat ușor ouăle, untul, laptele, smântâna. Apoi se încorporează treptat amestecul de ouă în făină aluatul se omogenizează. Se toarnă amestecul peste mere. Se coace 40 de minute. Se servește fierbinte, pudrat cu zahăr pudră și cu cremă de vanilie.
Clafoutis cu ciuperci și parmezan
Clafoutis cu ciuperci și parmezan este un preparat simplu, dar impresionant, prin aromele sale. Se poate savura la cină, iar resturile pot fi micul-dejun din dimineața următoare.
- 150 g ciuperci uscate
- 150 g smântână
- 2 ouă mari bătute ușor
- 2 gălbenușuri mari bătute ușor
- 100 g brânză Parmigiano-Reggiano proaspăt rasă
- frunze de cimbru proaspăt
Mod de preparare
Ciupercile se hidratează timp de 20 de minute în apă fierbinte. Apoi se scot și se taie în bucăți mici. Se preîncălzește cuptorul la 190°C.
Într-un castron mare se amestecă smântâna, ouăle, gălbenușurile, jumătate de brânză și jumătate de cimbru. Se adaugă ciupercile și se amestecă. Se pune într-o formă rotundă unsă cu ulei sau unt. Se presară deasupra puțin parmezan și cimbru. Se coace 30-35 de minute. Se servește fierbinte.
Clafoutis cu roșii cherry
Clafoutis cu roșii cherry este o versiune savuroasă a desertului clasic francez, cu roșii suculente și un topping cremos de brânză. Este perfect pentru brunch, prânz sau o cină. Încearcă și rețeta de focaccia cu roșii cherry.
Ingrediente
- 3 fire de ceapă verde, tocate mărunt
- 250 g roșii cherry, tăiate pe jumătate
- pătrunjel proaspăt, tocat
- 150 g brânză cheddar, rasă
- 100 g făină albă
- 4 ouă
- 250 ml lapte
- sare
- piper negru
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 190°C.
Se împrăștie ceapa verde, roșiile cherry și pătrunjelul tocat peste fundul unui vas de copt, împreună cu aproximativ o treime din brânză.
Se pun făina și ouăle într-un bol și se bat până se combină bine și compoziția este omogenă. Se aadaugă laptele și un praf bun de sare și piper și se amestecă din nou pentru a se combina. Se toarnă aluatul peste roșii și se acoperă cu brânză rămasă.
Se dă la cuptor și se coace aproximativ 45 de minute sau până când amestecul este destul de ferm, iar brânza este aurie și crocantă. Se lasă să stea 5 minute și se servește.