Conopidă pane de post. Rețetă simplă pentru o gustare hrănitoare
Pentru zilele în care vrei să ții post sau doar să faci pauză de la preparatele cu carne și lactate, rețeta de conopidă pane de post, își poate face loc cu succes în meniul tău. Rețeta se prepară simplu și ușor, iar conopida pane este gustoasă și hrănitoare.
Galerie foto
Conopida este o legumă de toamnă foarte versatilă. O poți găti în diferite moduri, prin fierbere, prăjire, la cuptor sau chiar pe grătar. O poți include în supe și ciorbe, în mâncăruri scăzute, în rețete de salate și aperitive, dar și în cele de murături.
Conopida are un gust neutru, dar fiind o legumă consistentă care se pătrunde rapid, împrumută gusturi și arome de la alte ingrediente sau condimente. Se asortează perfect cu multe alte legume și diferite ingrediente.
Ce proprietăți are conopida
Pe lângă gust și consistență, conopida aduce și un plus de sănătate organismului. Are un conținut bogat în nutrienți. Este o sursă excelentă de vitamina C și k, dar și antioxidanți. Este săracă în calorii și bogată în fibre, ceea ce o face ideală pentru dietele de slăbire. Fibrele oferă sațietate, reducând nevoia de a consuma alimente în exces. Compușii din conopidă ajută la detoxifierea organismului, promovând eliminarea toxinelor prin susținerea funcției hepatice.
Dacă te-am convins să introduci conopida în alimentația ta, mai poți încerca și rețeta de conopidă cu usturoi, gustoasă, simplă și ușor de preparat. O poți prepara în același timp cu rețeta de conopidă pane de post, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a prepara conopida sub formă pane, aceasta are nevoie de câteva etape de pregătire. Mai întâi va trebui să desfaci conopida în buchețele, pe care le clătești cu apă rece și, dacă sunt mari, le mai secționezi în jumătăți sau sferturi.
Apoi, fierbe conopida în apă cu sare pentru a fi deja pătrunsă când va fi preparată pane.
Cum prepari conopidă pane de post
Așază o oală pe flacăra aragazului și adaugă 2 litri de apă în ea. Lasă apa să atingă punctul de fierbere și adaugă în ea o lingură rasă de sare și toate condimentele. Condimentele sunt opționale, conopida poate fi fiartă doar în apă cu sare, însă acestea îi vor oferi un gust delicios.
Amestecă în apă pentru a se dizolva sarea, apoi adaugă buchețelele de conopidă în apa fierbinte. Lasă-le să fiarbă timp de 8-10 minute, apoi scurge-le și trece-le prin apă rece, pentru a opri procesul termic.
Nu fierbe buchețelele de conopidă în exces pentru a nu se sfărâma. Acestea trebuie să rămână ușor crocante pentru că vor mai trece printr-un proces termic în timpul prăjirii.
Lasă buchețelele de conopidă să se scurgă și ocupă-te de pregătirea celorlalte ingrediente.
Într-un bol amestecă făina cu sarea, piperul și nucșoara, apoi toarnă câte puțină apă rece, în timp ce amesteci pentru omogenizarea compoziției.
În alt bol adaugă făină trecută prin sită.
Pentru a prepara conopidă pane de post ia o tigaie încăpătoare și așaz-o pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie spre mare. Adaugă ulei în ea și lasă-l la încins. Ia buchețelele de conopidă și trece-le prin făina din bol, apoi scufundă-le în compoziția din celălalt bol. Amestecă-le bine prin compoziție, pentru a le acoperi complet. Apoi scufundă-le în uleiul încins, și prăjește-le până când se rumenesc frumos pe toate părțile. Scoate-le pe prosoape de hârtie pentru a elimina din surplusul de ulei.
Tot din categoria preparatelor simple cu conopidă mai poți încerca și rețeta de conopidă întreagă la cuptor, cu sos de muștar cu semințe