Cum gătești corect carnea de pui. 20 de greșeli pe care probabil le-ai făcut la un moment dat în viață

Carnea de pui poate să aibă un gust fad dacă nu este gătită corect. Ar fi păcat să o excluzi din meniu doar pentru că nu găsești soluții pentru a o transforma în preparate delicioase. Este o sursă gustoasă și relativ ieftină de proteine și se găsește peste tot. Iată cum gătești corect carnea de pui. Descoperă 20 de greșeli pe care probabil le-ai făcut la un moment dat în viață

Persoană care taie un pui întreg ca să înveți cum să gătești corect carnea de pui
Ca să gătești corect carnea de pui trebuie să ții cont de tipul de carne folosit / Shutterstock

Poate că ai încercat câteva rețete de preparate cu carne de pui, dar te-ai plictisit de ele. Ai încerca ceva nou însă îți este teamă că nu vor fi foarte gustoase. Uneori carnea iese prea uscată, alteori pare că nu are niciun gust sau o ții prea puțin pe foc și nu se face așa cum trebuie.

Cum gătești corect carnea de pui

Îți oferim câteva sfaturi pentru ca de-acum toate rețetele cu carne de pui pe care le faci să iasă perfect. Iată care sunt cele mai comune greșeli pe care le faci când gătești pui și ce trebuie să faci pentru a le remedia, potrivit EatThis.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Nu combini gătitul la tigaie cu cel la cuptor

Dacă vrei să obții o friptură de pui suculentă trebuie să tragi carnea la tigaie în prima fază a procesului de preparare și apoi să dai la cuptor. Temperatura internă a cărnii va rămâne cea potrivită, iar toate sucurile vor pătrunde mai bine în toate fibrele.

Nu folosești corect resursele din bucătărie

Nu trebuie să utilizezi tot felul de sosuri pentru a avea carne de pui suculentă. Dacă ai la îndemână o folie de aluminiu și o cărămidă e tot ce îți trebuie.

Dacă pui carnea pe grătar pune deasupra ei o folie de aluminiu și pestea aceasta o cărămidă care să preseze puiul pe toată suprafața. Carnea va fi suculenta la interior și crocantă la exterior.

Nu folosești corect marinada

Dacă pui pieptul de pui la grătar trebuie să îl înțepi cu o furculiță pentru ca marinada să pătrundă mai bine în carne.

Ingredientele care nu trebuie să lipsească dintr-o marinadă sunt: uleiul de măsline, zeama de lămâie, coaja de lămâie, piper proaspăt măcinat, paprika, o linguriță de miere.

Descoperă cele mai bune marinade pentru fiecare tip de carne.

Îl lași prea mult pe grătar

Dacă gătești carne de pui cu tot cu os și are culoarea roz lângă acesta înseamnă că a fost lăsat la cuptor sau pe grătar atât cât a fost nevoie. Dacă în jurul osului carnea este uscată, fără niciun pic de zeamă, atunci a fost gătit prea mult.

Nu știi să apreciezi dacă puiul proaspăt mai este bun

Există două modalități prin care poți să îți dai seama dacă mai poți folosi carnea de pui crudă. Primul lucru de care trebuie să ții cont este că trebuie să aibă culoarea roz pal.

Atunci când începe să se strice are tente de gri. Mirosul este un alt aspect care ar trebui să îți dea de gândit. Carnea stricată emană un miros pe care cu greu o poți suporta.

Află cât timp rezistă carnea de pui la frigider.

Folosești același tocător pentru toate ingredientele

Este recomandat să ai cel puțin două tocătoare de culori diferite pe care să le folosești în mod exclusiv pentru același tip de ingrediente.

Carnea de pui crudă netratată termic poate fi sursă de contaminare cu salmonella și poate fi complicat să dezinfectezi de mai multe ori tocătorul în aceeași zi. De asemenea, asigură-te că nu pui în același vas carne crudă de pui și carne gătită pentru că poate apărea contaminarea încrucișată.

Nu cumperi carnea de pui potrivită

Dacă folosești pui din crescătorii unde păsările sunt crescute în baterii sau pui congelat ai toate șansele să nu obții o mâncare prea gustoasă. De fiecare dată când ai posibilitatea alege carne de pui organică sau crescuți în aer liber.

Speli carnea de pui

Ți se poate părea ciudat să nu speli carnea de pui, dar tocmai din motive de siguranță alimentară nu ar trebui să faci acest lucru. Pentru că poate fi purtătoare de salmonella, prin picăturile de apă, poate apărea contaminarea încrucișată.

Nu usuci carnea de pui

Înainte de pune la gătit carnea de pui este ideal să îi absorbi toată umiditatea cu un prosop de hârtie. Recomandat este să se usuce stând la aer cu câteva ore înainte de a fi gătită, însă de cele mai multe ori nu este timp pentru acest lucru. Totuși, ai grijă să nu sari acest pas pentru a avea o crustă crocantă.

Dezgheți puiul la temperatura camerei

La temperatura camerei există riscul să de dezvolte tot felul de bacterii dăunătoare. Carnea de pui se dezgheață în mod corect în frigider peste noapte sau se pune într-o pungă de plastic și se scufundă în apă rece. Dacă alegi ultima variantă ai grijă să schimbi apa din când în când pentru a nu se încălzi.

Gătești pieptul de pui fără să îl frăgezești

La fel ca alte tipuri de carne și cea de pui trebuie frăgezită înainte de fi pusă în tigaie. Dacă bați puțin pieptul cu ciocanul pentru carne nu doar că va fi mai fraged, dar vei reduce și timpul de preparare. În plus, se va gări uniform pe toată suprafața.

Prepari carnea imediat ce ai scos-o din frigider

Nu este bine să lași carnea de pui pentru mult timp la temperatura camerei, însă nu este recomandat nici să o pui la gătit imediat ce ai scos-o de la frigider. Ideal este să stea aproximativ 15 minute pentru ca temperatura de la interiorul cărnii să fie la fel cu cea de la suprafața ei. În felul acesta se va găti uniform.

Nu pui carnea în saramură

Saramura ajuta carnea să se frăgezească, iar toate condimentele îi vor da un gust special. Nu trebuie să îl lași foarte mult. Câteva ore sunt suficiente. Saramura clasică pentru pui conține sare, cimbru, boabe de piper negru, zahăr și apă.

Pui prea multe bucăți de carne în tigaie

Când te grăbești ai tendința de a pune în tigaie foarte multe bucăți de carne astfel încât nu au spațiu suficient să se gătească. Vei obține bucăți prea gătite și altele aproape nefăcute. Cea mai bună soluție este să folosești două tigăi dacă ai de gătit o cantitate mai mare de carne.

Nu verifici temperatura cărnii

Cele mai multe rețete îți oferă timpul aproximativ de care are nevoie preparatul pentru a se găti. Poți crede că acesta este pricipalul aspect de care trebuie să ții cont, însă nu uita de temperatură.

Ai nevoie de un termometru pentru carne cu care să verifici din când în când câte grade sunt în interiorul cărnii. Atunci când este gătită suficient ajunge la 73°C în locul în care este cea mai groasă.

Nu folosești condimente

Dacă gătești un pui întreg la cuptor este esențial să îl umpli cu ierburi aromatice sau alte ingrediente. Poți pune o jumătate de lămâie, o ceapă chiar și câteva felii de măr, ierburi aromatice și condimente. Vei obține un preparat foarte fraged și aromat. Când tai puiul scoate-le pe toate.

Întorci puiul înainte să fie gata

Atunci când gătești carnea de pui pe grătar este important să știi când să o întorci. Dacă o faci prea devreme riști să nu fie suficient gătită, dacă o lași prea mult se va arde.

Este important ca înainte de a pune carnea, grătarul să fie foarte bine curățat pentru a evita lipirea acesteia. Apoi, așteaptă să se dezlipească în mod natural de grătar.

Poate la început pare că nu ești pe drumul cel bun, dar după un timp vei vedea că vei putea lua carnea foarte simplu. Când poți să iei carnea de pe grătar fără dificultate înseamnă că este momentul să o întorci.

Miști carnea de pui în tigaie prea mult

Atunci când tot muți carnea dintr-o parte într-alta a tigăii. Nu se va face mai repede. De fapt, ideal este ca în primele 5-7 minute să nu miști bucata de carne.

Dacă ți se pare că s-a lipit de suprafața vasului de gătit nu încerca să o dezlipești. Când va fi gata o vei putea mișca fără prea mare dificultate. Mai mult, nu o întoarce de pe o parte pe alta de prea multe ori. Dacă o lași între 5 și 7 minute pe o parte și aceeași durată pe cealaltă este suficient.

Gătești pieptul de pui întreg

Piepetul de pui este o bucată de carne destul de groasă într-un capăt și multe mai subțire în celălalt. Dacă nu îl porționezi nu se va găti în mod egal. Poți fie să îl tai în bucăți mai mici sau să îl secționezi pe jumătate.

Nu lași carnea să se odihnească

După ce ai scos carnea de la cuptor sau ai luat-o de pe grătar trebuie să o lași să se odihnească. Poți fi tentat să mănânci imediat, însă este bine să mai aștepți aproximativ 15 minute timp în care ții carnea acoperită cu folie de aluminiu.

Citește și
CELE MAI CITITE
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O bucătărie aranjată de designeri
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Numerele de înger, în funcție de luna nașterii. Ce spun acestea despre destinul tău
Numerele de înger, în funcție de luna nașterii. Ce spun acestea despre destinul tău
Numerele de înger, în funcție de luna nașterii. Ce spun acestea despre destinul tău
Aruncată în stradă cu doar 1 € în buzunar, și-a creat neintenționat un imperiu de 6 cifre: Toată lumea îmi cerea
Aruncată în stradă cu doar 1 € în buzunar, și-a creat neintenționat un imperiu de 6 cifre: "Toată lumea îmi cerea"
Aruncată în stradă cu doar 1 € în buzunar, și-a creat neintenționat un imperiu de 6 cifre: "Toată lumea îmi cerea"
Marea iubire a lui Ion Ţiriac nu s-a mai ascuns! Cuvintele adresate celui mai bogat român
Marea iubire a lui Ion Ţiriac nu s-a mai ascuns! Cuvintele adresate celui mai bogat român
Marea iubire a lui Ion Ţiriac nu s-a mai ascuns! Cuvintele adresate celui mai bogat român
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Poveste femeii care a fost mamă surogat de 13 ori. Ce spune despre copiii pe care i-a născut
Poveste femeii care a fost mamă surogat de 13 ori. Ce spune despre copiii pe care i-a născut
Poveste femeii care a fost mamă surogat de 13 ori. Ce spune despre copiii pe care i-a născut
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
fresh
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
închide