Cum gătești corect sparanghelul. Trucuri pentru preparate delicioase

Fără coacere

Sparanghelul are o mulțime de beneficii pentru sănătate și nu ar trebui să lipsească din dieta ta zilnică. Specialiștii spun că trebuie să profiți de toate beneficiile acestei legume atât de gustoase. Iată cum gătești corect sparanghelul. Descoperă câteva trucuri pentru preparate delicioase.

Cristina Catană
Publicat: 29 septembrie 2023, 06:00
Sparanghelul se poate consuma crud sau gătit prin orice procedeu termic / Shutterstock

Înainte de a afla cum se gătește corect sparanghelul trebuie să știi pe care să îl alegi. Cel proaspăt are tulpini cu vârfuri tari și uscate, fără niciun fel de umezeală.

În acest fel, nu numai că vei avea garanția unei arome la maximă maturitate și a unei texturi minunate, dar sparanghelul tău va rezista mai mult.

Citește și

Cum alegi sparanghelul potrivit

Tulpinile mai subțiri de sparanghel au o textură mai delicată și un timp de gătire mai scurt, în timp ce tulpinile mai groase trebuie tratate termic mai mult și au o textură mai cărnoasă și mai consistentă. Alegera grosimii sparanghelului trebuie să țină cont și de ce urmează să gătești cu el.

Cele medii merg perfect pe grătar, în timp ce cele mai groase merge tăiat în rondele subțiri și puse în salată. Sparanghelul subțire este excelent singur sau drept garnitură.

Cum se depozitează sparanghelul

Sparanghelul este perisabil, așa că trebuie să stea la rece, dacă nu intenționezi să îl gătești în câteva ore după ce ai ajuns acasă. Nu îl îngrămădi în frigider printre alte legume. Îndepărtează-i capetele tari, lemnoase. Poți folosi un cuțit sau poți să ții tulpina de sparanghel de la mijloc și să tragi de capăt.

Dacă este proasăt se va rupe imediat. Nu trebuie să îl speli înainte de a-l pune la frigider. Umiditatea îl va face să devină lipicios. Descoperă cum să păstrezi legumele proaspete în frigider pentru o perioadă mai lungă de timp.

După aceea, pune mănunchiul într-un borcan umplut cu aproximativ un centimetru de apă rece. Acoperă ușor partea de sus a sparanghelului cu o pungă de plastic și pune-o la frigider, unde ar trebui să rămână proaspăt până la cinci zile.

Beneficiile nutritive ale sparanghelului

După ce cumperi sparanghelul potrivit pentru nevoile tale e bine să știi că ai făcut o alegere excelentă. Îți va aduce în organism micronutrienți precum vitaminele A, C și K, scrie Healthline.

În plus, o cană de sparanghel crud are aproape trei grame de fibre, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, și care ajută la favorizează înmulțirea bacteriilor bune în intestin și sunt legate de o bună sănătate digestivă , potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică .

Cum poți găti sparanghelul

Sparanghelul poate fi gătit cu ușurință folosind aproape orice tehnică: blanșare, prăjire, pe grătar, la aburi, fiert, sotat sau chiar crud. Cel mai bun mod de a-l prepara ține de preferințele tale legate de intensitatea aromei și de textură.

Dacă nu ai mai gătit niciodată sparanghel cel mai simplu este să îl sotezi. Taie sulițele de sparanghel în bucăți de 2 cm și pune-le într-o tigaie în care ai încălzit un strop de ulei de măsline. Gătește-l la foc mediu 2-3 minute și apoi adaugă puțină sare și piper. La final, poți stoarce zeama de lâmâie și poți pune puțin parmezan ras deasupra.

Dacă vrei să îi iasă în evidență dulceața îl poți pune la cuptor. Pune sparanghelul într-o tavă, stropește-l cu ulei de măsline și asezonează-l cu sare, piper și usturoi praf după gust. Apoi dă tava la cuptor la 220°C pentru 20-25 de minute.

Cum gătești sparanghelul ca să nu se înmoaie

Sparanghelul înmuiat este de obicei rezultatul gătirii pentru un timp prea lung. Poți să eviți această problemă acordând atenție timpului de gătire al rețetelor de sparanghel. 

O altă modalitate de a păstra sparanghelul tare în timpul procesului de gătire este să alegi tulpini mai groase. În general, temperaturile mai ridicate și timpul de gătire mai scurt sunt cheia pentru o textură crocantă. 

Sparanghelul gătit corect ar trebui să fie verde strălucitor. Dacă verdele seamănă cu cel al uniformei militare sau al fructului de avocado înseamnă că l-ai lăsat prea mult pe foc. Ca să întrerupi expunerea la căldură trebuie să îl scoți într-un bol plin cu gheață.

Ce altceva mai poți face cu sparanghelul

Sparanghelul este una dintre acele legume destul de versatile pe care îl poți combina cu multe alte ingrediente.

Pizza cu sparanghel

Poți pune câteva tulpini de sparanghel sotat pe un blat de pizza, alături de mozzarella, usturoi, ceapă și o cantitate mai mare de piper negru proaspăt măcinat.

Pâine prăjită cu legume de primăvară

Sparanghelul se potrivește bine cu toate celelalte legume de primăvară, cum ar fi fasolea, feniculul, prazul și mazărea. Poți să le sotezi pe toate cu puțin ulei de măsline, un cățel de usturoi tocat și mărar proaspăt tocat și apoi să le pui pe o felie de pâine prăjită din cereale integrale unsă cu brânză ricotta.

Supă de sparanghel

Supa de sparanghel este cremoasă, foarte aromată și poate fi un fel de mâncare confortabil pentru o zi de primăvară.

Salată de sparanghel crud

Sparanghelul crud este de-a dreptul delicios. După ce îi tăiați capetele, folosiți un curățător de legume pentru a-l decoji pe lungime. Vei obține un fel de fidele de sparanghel.

Pune-le într-o baie cu apă cu gheață pentru a nu oxida. Când termini procesul, amestecă-le cu ulei de măsline, suc proaspăt de lămâie,sare și piper și câteva nuci trase la tigaie. Vei avea o salată delicioasă.

Citește și
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
Te-ar mai putea interesa și
Cât timp se lasă la fiert pieptul de pui. Trucuri și recomandări pentru a ieși perfect
Cât timp se lasă la fiert pieptul de pui. Trucuri și recomandări pentru a ieși perfect
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:33
Rețetă de conopidă la cuptor cu smântână și cașcaval. Cum și la ce temperatură se prepară Rețetă de conopidă la cuptor cu smântână și cașcaval. Cum și la ce temperatură se prepară
05:36
Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit, cremoasă și aromată Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit, cremoasă și aromată
05:16
Magia Crăciunului începe în bucătărie! Intră în concurs și câștigă un premiu special Magia Crăciunului începe în bucătărie! Intră în concurs și câștigă un premiu special
05:09
Cum să prepari Osso Buco ca un chef italian. Sfaturi și trucuri Cum să prepari Osso Buco ca un chef italian. Sfaturi și trucuri
28 noiembrie, 06:05
Tartă cu struguri și cremă de nuci. Un adevărat răsfăț al texturilor și aromelor Tartă cu struguri și cremă de nuci. Un adevărat răsfăț al texturilor și aromelor
28 noiembrie, 05:19
Cele mai bune marinade pentru coastele de porc. Rețete simple și rapide Cele mai bune marinade pentru coastele de porc. Rețete simple și rapide
28 noiembrie, 05:18
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
27 noiembrie, 05:52
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cafeaua pe stomacul gol ar putea avea aceste efecte asupra organismului tău. Vezi ce spun specialiștii despre acest obicei
Cafeaua pe stomacul gol ar putea avea aceste efecte asupra organismului tău. Vezi ce spun specialiștii despre acest obicei
Care vor fi consecinţele după ce CSAT a constatat că TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu
Care vor fi consecinţele după ce CSAT a constatat că TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu
„Nu e nicio ruşine” Fiul lui Ion Ţiriac, un nou mesaj în scandalul momentului! S-a oferit să finanţeze o schimbare revoluţionară
„Nu e nicio ruşine” Fiul lui Ion Ţiriac, un nou mesaj în scandalul momentului! S-a oferit să finanţeze o schimbare revoluţionară
Ce mașină conduce Elena Lasconi. Ce avere deține candidata care a ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale
Ce mașină conduce Elena Lasconi. Ce avere deține candidata care a ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
„Bunicuța AI” care luptă împotriva înșelătoriile la telefon. Cum funcționează programul Daisy
„Bunicuța AI” care luptă împotriva înșelătoriile la telefon. Cum funcționează programul Daisy
Melcișori de post cu mac, pufoși și delicioși
Melcișori de post cu mac, pufoși și delicioși
Imaginea corpului la copii: 5 semnale de alarmă pe care să nu le ignori
Imaginea corpului la copii: 5 semnale de alarmă pe care să nu le ignori
Lui Sean „Diddy” Combs i s-a refuzat eliberarea pe cauțiune pentru a treia oară. Cântărețul își așteaptă procesul într-o închisoare din Brooklyn
Lui Sean „Diddy” Combs i s-a refuzat eliberarea pe cauțiune pentru a treia oară. Cântărețul își așteaptă procesul într-o închisoare din Brooklyn
Suplimentele cu prebiotice pot îmbunătăți funcțiile creierului la persoanele în vârstă. Cercetătorii au efectuat mai multe teste
Suplimentele cu prebiotice pot îmbunătăți funcțiile creierului la persoanele în vârstă. Cercetătorii au efectuat mai multe teste
fresh

Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac

Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac

Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor

Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor

Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase

Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase

Cele mai bune marinade pentru coastele de porc. Rețete simple și rapide

Cele mai bune marinade pentru coastele de porc. Rețete simple și rapide

Cât timp se lasă la fiert pieptul de pui. Trucuri și recomandări pentru a ieși perfect

Cât timp se lasă la fiert pieptul de pui. Trucuri și recomandări pentru a ieși perfect