Cum să faci cea mai delicioasă dulceață de pere fără zahăr
Dulceața de pere poate fi făcută foarte ușor fără adaos de zahăr pentru că aceste fructe conțin o cantitate mare de fructoză și de pectină. Vei obține o dulceață cremoasă și parfumată numai bună de mâncat cu o felie de pâine prăjită în diminețile reci de iarnă.
Dulceața de pere fără zahăr rezistă foarte mult dacă atunci când o faci respecți câteva reguli. Prima dintre ele este să alegi fructe proaspete, fără să fie alterate. Nu trebuie să le cureți de coajă dacă alegi soiul Williams. Acesta are coaja foarte subțire și va aduce o textură mai interesantă dulceții.
De asemenea, poți încerca și această dulceață de caise întregi. E o rețetă veche, dar care nu își va pierde niciodată popularitatea.
Ingrediente
Mod de preparare
Perele se spală, se curăță și se taie cubulețe. Apoi se pun într-o oală de inox cu capacitate de 10 l și se lasă în cuptor, la foc mic, 150°C , timp de 12 ore sau până li se reduce volumul la jumătate.
Se spală și se usucă bine borcanele. Se recomandă folosirea de borcane de 150 ml deoarece dulceața trebuie consumată în maximum 2-3 zile de la deschidere.
După 12 ore, se scoate oala din cuptor, iar compoziția se toarnă cu ajutorul unui polonic în borcane. Se pune capacul și se răstoarnă fiecare borcan în parte cu fundul în sus. Toate borcanele se acoperă cu pături groase și se lasă să se răcească lent, timp de 24 de ore.
Cât timp se ține pe foc o dulceață de pere
Dulceața trebuie lăsată să fiarbă timp îndelungat, la foc mic, în cuptor, timp de 12 ore. Este un preparat slow-cook care le permite perelor să-și păstreze vitaminele, mineralele și toată aroma. În plus, fructele scad aproape la jumătate și zaharurile se concentrează într-o cantitate mai mică. Gustul va fi mai intens, iar dulceața va fi foarte naturală.
Pentru că are o cantitate mare de zaharuri, chiar dacă sunt naturale, dulceața nu este potrivită pentru copiii sub un an. De asemenea, nici diabeticii nu ar trebui să o consume chiar dacă în compoziție nu există zahăr adăugat. În principiu, toți trebuie să o consume cu măsură, deși este atât de bună.
Pe parcursul procesului de gătire nu este nevoie să amesteci deloc în oală. Totuși, folosește un vas cu fund dublu sau foarte gros pentru a fi sigură că dulceața de pere nu se lipește.
Cum se sigilează borcanele
Borcanele se sigilează cel mai bine întorcându-le cu fundul în sus, imediat după ce pui dulceața în ele, cât timp sunt încă fierbinți. Apoi se învelesc imediat cu pături groase și se lasă la răcit lent. Procesul poate dura până la aproximativ 24 de ore. După aceea, se depozitează în locuri întunecate, bine ventilate, unde nu este cald.
După deschiderea unui borcan, dacă nu ai mâncat toată dulceața, păstrează-l la frigider. Nici acolo nu va rezista mai mult de 2-3 zile. Acesta este și motivul pentru care trebuie să pui dulceața de pere fără zahăr în borcane mici, care să poată fi consumate într-un timp scurt.
Încearcă și această rețeta de dulceață de cireșe, fără zahăr, care rezistă până la un an.