Cum să topești ciocolata. Sfaturi de la cofetari profesioniști

Fără coacere

Atunci când ai nevoie de ciocolată topită recomandat este să folosești fulgi de ciocolată pentru că sunt uniformi și în felul acesta îți este mai ușor să lucrezi cu ei. Chiar și așa poți să nu ai succesul pe care îl așteptai. Iată cum poți să topești ciocolata ca un cofetar profesionist.

Publicat: 28 octombrie 2022, 08:00
Ciocolata topită trebuie să fie cremoasă și fină / Shutterstock

Ciocolata este unul dintre cele mai sensibile ingrediente. Este nevoie de precizie, de răbdare și de stăpânirea unor tehnici de lucru pentru a o transforma în deserturi delicioase. Doar un pas greșit poate să o transforme din delicatesă într-un ingredient cu o textură necomestibilă.

În primul rând, trebuie să folosești ciocolată de cea mai bună calitate, fără aditivi alimentari și alte adaosuri. Înainte de a te apuca să o topești citește cu atenție eticheta.

Citește și

Picăturile de ciocolată conțin în general lecitină de soia, un aditiv alimentar care îi permite să nu se topească în timpul tratamentului termic. Din această cauză este posibil să nu se topească la fel de repede ca o tabletă de ciocolată. Uite 16 lucruri pe care sigur nu le știai despre ciocolată.

Indiferent dacă topești picături de ciocolată sau tablete, important este ca ciocolata să fie tăiată sau ruptă în bucăți mici, cât se poate de uniforme.

Cum să topești ciocolata la bain-marie

Cel mai simplu mod de a topi ciocolata este la bain-marie. Pune picăturile de ciocolată într-un vas care rezistă la tratament termic, iar sub el pune o oală cu apă. Pune-le pe ambele pe foc și amestecă până când ciocolata este topită.

Este cea mai sigură metodă pentru că tu ai tot controlul, iar temperatura folosită nu este foarte ridicată.

Metoda bain-marie este folosită și de cofetari. Ciocolata topită rezultată poate fi folosită pentru orice rețetă, de la creme la decoruri. Rezultatul este cel mai apropiat de cel folosit de ciocolatierii profesioniști care folosesc un procedeu numit temperare.

Te invităm să descoperi și rețeta de prăjitură cu ciocolată și ghimbir.

De cât timp are nevoie ciocolata să se topească

  • 120 g picături de ciocolată cu lapte – 4 minute
  • 120 g picături de ciocolată neagră – 4 minute
  • 120 g picături de ciocolată albă – 3 minute

Cum să topești ciocolata la cuptorul cu microunde

O altă variantă implică utilizarea cuptorului cu microunde. Vei folosi mai puține vase și ai nevoie de mai puțin timp. Totuși, nu este o soluție foarte sigură pentru că nu poți controla temperatura și ciocolata se poate arde și nu va mai avea nici textura, nici consistența dorite.

Ca să topești picături de ciocolată la cuptorul cu microunde ai nevoie de un vas rezistent la temperaturi înalte. Programează la început cuptorul la 30 de secunde.

Scoate vasul cu ciocolată, amestecă și repetă procesul până când ciocolata s-a topit în întregime. Este recomandat să lucrezi folosind mănuși de silicon pentru că atât vasul, cât și ciocolata, vor fi foarte fierbinți, iar riscul de accidente este destul de mare. Află mai multe despre preparatele la microunde. Uite ce spun experții despre ele.

De cât timp are nevoie ciocolata să se topească la cuptorul cu microunde

  • 120 g picături de ciocolată cu lapte –1-2 minute, în reprize de câte 30 de secunde la temperatura maximă a aparatului
  • 120 g picături de ciocolată neagră –1-2 minute, în reprize de câte 30 de secunde la temperatura maximă a aparatului
  • 120 g picături de ciocolată albă –45 secunde-1 minut, în reprize de câte 15 de secunde la temperatura maximă a aparatului
Citește și
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Te-ar mai putea interesa și
Trufe de ciocolată. Rețeta simplă a celui mai elegant și rafinat desert
Trufe de ciocolată. Rețeta simplă a celui mai elegant și rafinat desert
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Batoane Bounty făcute în casă. Rețeta sănătoasă, rapidă și simplă
Batoane Bounty făcute în casă. Rețeta sănătoasă, rapidă și simplă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:12
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
06:00
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
4 mai, 06:57
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
4 mai, 06:44
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
4 mai, 06:41
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos
4 mai, 06:18
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
3 mai, 09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
3 mai, 08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
2
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Rețeta de pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză este perfectă pentru masa de Paște. Cu o consistență cremoasă, aromată și potrivit de dulce, este desertul care completează într-un...
3
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
4
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă vrei să petreci sărbătorile Pascale în cel mai tradițional mod și ești în căutare de rețete culinare, trece pe listă și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi....
5
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Cozonacul și pasca sunt deserturile tradiționale pentru masa de Paște. Dacă vrei să își delectezi oaspeții și cu alte preparate dulci, fără să stai prea mult în bucătărie, poți să încerci...

Parteneri

Cum să folosești metoda de cumpărături 6 la 1 pentru a economisi timp și bani
Cum să folosești metoda de cumpărături 6 la 1 pentru a economisi timp și bani
Focul Sfânt a luminat România în noaptea Învierii. Credincioșii au fost copleșiți de emoții şi plini de speranță
Focul Sfânt a luminat România în noaptea Învierii. Credincioșii au fost copleșiți de emoții şi plini de speranță
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!” Gestul făcut de Gică Hagi
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!” Gestul făcut de Gică Hagi
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru trei semne zodiacale
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru trei semne zodiacale
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Cher s-a destăinuit cu privire la viața ei amoroasă: „Mă întâlnesc cu băieți mai tineri pentru că bărbații de vârsta mea au fost mereu prea speriați să mă abordeze”
Cher s-a destăinuit cu privire la viața ei amoroasă: „Mă întâlnesc cu băieți mai tineri pentru că bărbații de vârsta mea au fost mereu prea speriați să mă abordeze”
Ceaiuri pentru gestionarea colesterolului. Cum pot regla nivelurile acestei substanțe
Ceaiuri pentru gestionarea colesterolului. Cum pot regla nivelurile acestei substanțe
fresh

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic

5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase

5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase

Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare

Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare

Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare

Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare

Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute

Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute