De ce nu trebuie să folosești covoraș de silicon pentru prăjituri
Covorașul din silicon pentru copt este fabricat din silicon și fibră de sticlă, special conceput pentru a fi folosit în alimentație. De cele mai multe ori este utilizat pentru a coace prăjituri, fiind preferat pentru că are suprafața antiaderentă. Covorașele de copt din silicon se găsesc în diferite forme, dimensiuni și culori.
Covorașul de silicon poate înlocui hârtia de pergament sau folia de aluminiu în timpul procesului de coacere a prăjiturilor. Se poate pune atât pe tavă, cât și deasupra aluaturilor pentru a te asigura că vor crește uniform.
Avantajul este că tăvile se vor păstra cu adevărat curate pentru că prin ele nu va trece niciun pic de grăsime sau lichid. Tot cu același scop le poți folosi și pentru a încălzi anumite mâncăruri. De exemplu, dacă ai niște friptură rămasă de cină și vrei să o pui la cuptor pentru câteva minute nu trebuie decât să o pui pe covorașul de silicon fără să mai murdărești alte vase.
Mai poți folosi covorașul de silicon pentru a frământa pe el pâinea sau alte aluaturi pe blatul de bucătărie sau pentru a întinde aluaturile pentru plăcinte sau fursecuri.
De ce nu trebuie să folosești covoraș de silicon pentru prăjituri
Un alt dezavantaj al covorașului de silicon este că poate arde prăjiturile, cel puțin în partea de jos. Pentru că este un bun conductor de căldură se poate întâmpla aluaturile se vor coace mult mai repede, fără să mai aibă timpul necesar să treacă prin toate etapele acestui proces.
Prăjiturile cu unt, smântână sau alt tip de grăsime sunt cele mai afectate. În plus, dacă folosești un aluat care se întinde, pe covorașul de silicon acest lucru va fi și mai evident. Fursecurile tale vor fi foarte subțiri și din această cauză mult prea uscate și crocante, fără un mijloc fraged.
De asemenea, dacă lași prăjiturile să se răcească pe covorașul de silicon vor transpira destul de mult, ceea ce le va strica textura. Acest lucru nu este deloc plăcut, indiferent dacă ele ar fi trebuit să fie ori moi, ori crocante.
Cum se folosește un covoraș din silicon pentru copt
Indiferent dacă coci prăjituri sau frămânți aluat, poți pune covoraș de silicon pe fundul tăvii. Poți să îl pulverizezi cu ulei de gătit sau nu, oricum riscul să se lipească este foarte mic. Apoi se spală foarte ușor, cu apă li detergent de vase și se lasă să se usuce la aer.
Pe covorașul de silicon pot fi preparate o mulțime de alte preparate. Este foarte util în bucătărie mai ales că poate rezista la temperaturi de 220°C, dar poate fi pus și la congelator la temperaturi negative fără să se deterioreze sau să devină toxic.
Covoraș de copt vs hârtie de copt
În multe rețete covorașul de copt poate înlocui hârtia pergament. Avantajul este că primul poate fi folosit de mai multe ori, în timp ce hârtia după 1-2 utilizări trebuie aruncată.
Dezavantajul este că un covoraș nu poate fi utilizat decât pe suprafețe plane, în schimb ce hârtia poate fi modelată pentru tot felul de forma de gătit.