De ce nu trebuie să recongelezi niciodată carnea care a fost dezghețată

De câte ori ți s-a întâmplat să scoți un pachet cu carne din congelator pentru că voiai să gătești ceva și între timp să ți se schimbe planurile? Dacă ai pus carnea înapoi în congelator trebuie să știi că nu ai făcut un lucru sigur pentru sănătatea ta. Iată de ce nu trebuie să recongelezi niciodată carnea care a fost dezghețată. La ce riscuri te-ai putea expune.

carne recongelată pusă pe un tocător de lemn
Carnea recongelată va avea o textură neplăcută / Shutterstock

Congelarea este o modalitate excelentă de a păstra pe termen lung carnea, peștele sau fructele de mare. Cu toate acestea, odată ce le-ai decongelat nu este indicat să le recongelezi. Produsele își vor pierde textura și vor avea un gust neplăcut.

De ce nu trebuie să recongelezi carnea care a fost dezghețată

Umiditatea va da naștere la bacterii care degradează alimentele. Aceasta se solidifică atunci când este expusă la temperaturile scăzute într-un congelator. Apa va forma cristale de gheață care vor înțepa țesutul celular al cărnii. Odată ce se va dezgheța va fi uscată și nu va mai avea o textură plăcută, potrivit Food Republic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Problema aceasta nu apare după prima decongelare, ci atunci când acest ciclu de congelare-decongelare se întâmplă de mai multe ori. De aceea, este recomandat să porționezi carnea potrivit nevoilor tale înainte de a o pune la congelator pentru a te asigura că decongelezi exact cantitatea necesară pentru gătit la o masă.

Dacă pentru carnea de porc sau de pasăre, recongelarea nu este recomandată din cauze ce țin mai degrabă de gust, pentru pește există o interdicție ce ține de sănătate. Aceasta poate dezvolta o bacterie dăunătoare care poate crește chiar și în condiții de sigilare în vid a fructelor de mare și a peștelui și care poate provoca botulism, care este o boală foarte gravă.

Acest lucru nu se întâmplă decât în anumite cazuri. De aceea, este mai bine să consumi peștele de îndată ce l-ai dezghețat. De asemenea, nu este recomandat să îl scoți din ambalajul vidat în care a fost vândut pentru că în contact cu oxigenul se favorizează apariția bacteriilor.  

Citește și

Ce se întâmplă în timpul recongelării cărnii

Moleculele de apă nu îngheață într-o formă simetrică. Mai degrabă, ele se transformă în cristale microscopice care devin mai ascuțite cu cât intră în contact cu mai multă umiditate din aerul înconjurător.

Cristalele continuă să crească și pun presiune pe țesutul cărnii până se dezgheță și lasă în urmă o băltoacă de apă și zeamă. Dacă o pui din nou la congelator, această combinație de lichide va duce la formarea mai multor cristale de gheață. Când vei dezgheța din nou carnea vei constata că are textură, culoare și gust neplăcute.

Află mai multe și despre modul în care speli corect carnea de pui. Vezi cum poți împiedica răspândirea bacteriilor.

Carnea decongelată va avea oricum o consistență ușor poroasă. Ca să scapi de această neplăcere trebuie să o dezgheți în frigider, nu la temperatura camerei. După aceea, trebuie să o gătești în decurs de trei zile. Înainte de acest lucru trebuie să te asiguri că ai ambalat-o corect.

Nu este suficient să o pui într-o pungă obișnuită pentru că vor apărea arsurile de congelare. Ai nevoie de pungi sau recipiente speciale pentru congelator care să fie închise ermetic. În felul acesta eviți să ai o carne cu gust neplăcut și uscată.

Cum se decongelează corect carnea

Modul în care decongelezi carnea va influența calitatea ei și implicit a preparatelor pentru care o vei folosi. Cel mai sigur mod este să pui pachetul cu carne pe care vrei să îl dezgheți în frigider, într-un vas, peste noapte. Nu lăsa punga pe unul dintre rafturi pentru că se poate scurge lichid peste alte alimente și poate surveni contaminarea încrucișată.

Nu recongela niciodată carnea care a stat afară din frigider mai mult de două ore. Acest lucru nu numai că va degrada carnea, dar este și periculos pentru sănătatea ta.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Merdenele pe un tocător de lemn
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Sparanghel înfășurat în bacon
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trei sarmale servite pe o farfurie albă
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
Cât se ține carnea de miel la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
pizza congelată care a fost pusă la cuptor
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
4 iulie, 06:55
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
4 iulie, 05:59
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
3 iulie, 07:41
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
ouă expirate
3 iulie, 06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
2 iulie, 05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
2 iulie, 05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
3 semne zodiacale cu o aură misterioasă. Află dacă te numeri printre ele
3 semne zodiacale cu o aură misterioasă. Află dacă te numeri printre ele
3 semne zodiacale cu o aură misterioasă. Află dacă te numeri printre ele
Tentaţia unui selfie cu ursul continuă pe Transfăgărşan, la o zi după atacul asupra turistului italian
Tentaţia unui selfie cu ursul continuă pe Transfăgărşan, la o zi după atacul asupra turistului italian
Tentaţia unui selfie cu ursul continuă pe Transfăgărşan, la o zi după atacul asupra turistului italian
După ce Ion Ţiriac i-a dăruit două maşini, un alt miliardar român a făcut un gest uriaş pentru David Popovici!
După ce Ion Ţiriac i-a dăruit două maşini, un alt miliardar român a făcut un gest uriaş pentru David Popovici!
După ce Ion Ţiriac i-a dăruit două maşini, un alt miliardar român a făcut un gest uriaş pentru David Popovici!
Cum s-au fotografiat Cuza si iubita lui, în biserică: Bine ai venit în familie. Internauții au reacționat imediat
Cum s-au fotografiat Cuza si iubita lui, în biserică: „Bine ai venit în familie”. Internauții au reacționat imediat
Cum s-au fotografiat Cuza si iubita lui, în biserică: „Bine ai venit în familie”. Internauții au reacționat imediat
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. Super-gonoreea rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
fresh
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica

Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
închide