De ce nu trebuie să recongelezi niciodată carnea care a fost dezghețată
De câte ori ți s-a întâmplat să scoți un pachet cu carne din congelator pentru că voiai să gătești ceva și între timp să ți se schimbe planurile? Dacă ai pus carnea înapoi în congelator trebuie să știi că nu ai făcut un lucru sigur pentru sănătatea ta. Iată de ce nu trebuie să recongelezi niciodată carnea care a fost dezghețată. La ce riscuri te-ai putea expune.
Congelarea este o modalitate excelentă de a păstra pe termen lung carnea, peștele sau fructele de mare. Cu toate acestea, odată ce le-ai decongelat nu este indicat să le recongelezi. Produsele își vor pierde textura și vor avea un gust neplăcut.
De ce nu trebuie să recongelezi carnea care a fost dezghețată
Umiditatea va da naștere la bacterii care degradează alimentele. Aceasta se solidifică atunci când este expusă la temperaturile scăzute într-un congelator. Apa va forma cristale de gheață care vor înțepa țesutul celular al cărnii. Odată ce se va dezgheța va fi uscată și nu va mai avea o textură plăcută, potrivit Food Republic.
Problema aceasta nu apare după prima decongelare, ci atunci când acest ciclu de congelare-decongelare se întâmplă de mai multe ori. De aceea, este recomandat să porționezi carnea potrivit nevoilor tale înainte de a o pune la congelator pentru a te asigura că decongelezi exact cantitatea necesară pentru gătit la o masă.
Dacă pentru carnea de porc sau de pasăre, recongelarea nu este recomandată din cauze ce țin mai degrabă de gust, pentru pește există o interdicție ce ține de sănătate. Aceasta poate dezvolta o bacterie dăunătoare care poate crește chiar și în condiții de sigilare în vid a fructelor de mare și a peștelui și care poate provoca botulism, care este o boală foarte gravă.
Acest lucru nu se întâmplă decât în anumite cazuri. De aceea, este mai bine să consumi peștele de îndată ce l-ai dezghețat. De asemenea, nu este recomandat să îl scoți din ambalajul vidat în care a fost vândut pentru că în contact cu oxigenul se favorizează apariția bacteriilor.
Ce se întâmplă în timpul recongelării cărnii
Moleculele de apă nu îngheață într-o formă simetrică. Mai degrabă, ele se transformă în cristale microscopice care devin mai ascuțite cu cât intră în contact cu mai multă umiditate din aerul înconjurător.
Cristalele continuă să crească și pun presiune pe țesutul cărnii până se dezgheță și lasă în urmă o băltoacă de apă și zeamă. Dacă o pui din nou la congelator, această combinație de lichide va duce la formarea mai multor cristale de gheață. Când vei dezgheța din nou carnea vei constata că are textură, culoare și gust neplăcute.
Află mai multe și despre modul în care speli corect carnea de pui. Vezi cum poți împiedica răspândirea bacteriilor.
Carnea decongelată va avea oricum o consistență ușor poroasă. Ca să scapi de această neplăcere trebuie să o dezgheți în frigider, nu la temperatura camerei. După aceea, trebuie să o gătești în decurs de trei zile. Înainte de acest lucru trebuie să te asiguri că ai ambalat-o corect.
Nu este suficient să o pui într-o pungă obișnuită pentru că vor apărea arsurile de congelare. Ai nevoie de pungi sau recipiente speciale pentru congelator care să fie închise ermetic. În felul acesta eviți să ai o carne cu gust neplăcut și uscată.
Cum se decongelează corect carnea
Modul în care decongelezi carnea va influența calitatea ei și implicit a preparatelor pentru care o vei folosi. Cel mai sigur mod este să pui pachetul cu carne pe care vrei să îl dezgheți în frigider, într-un vas, peste noapte. Nu lăsa punga pe unul dintre rafturi pentru că se poate scurge lichid peste alte alimente și poate surveni contaminarea încrucișată.
Nu recongela niciodată carnea care a stat afară din frigider mai mult de două ore. Acest lucru nu numai că va degrada carnea, dar este și periculos pentru sănătatea ta.