Dulceață de zmeură. Trucuri pentru a prepara rețeta clasică
Nu lăsa să treacă vara fără să faci câteva borcane de dulceață de zmeură. Vei putea să te delectezi cu aceste fructe delicioase și la iarnă, fie că vei servi dulceața simplă, fie ca topping pentru alte deserturi.
Dulceața de zmeură este delicioasă pe o felie de pâine prăjită sau pe biscuiți proaspeți. Aroma dulce și fructată a zmeurelor se îmbină perfect cu gustul texturat al pâinii sau al biscuiților. Dacă vrei să încerci ceva mai rafinat amestecă brânză proaspătă cu dulceață de zmeură și întinde combinația rezultată pe crackers. Te va cuceri acestă explozie neașteptată de gusturi și arome.
Dulceața de zmeură mai poate fi adăugată în iaurt simplu sau în terci de ovăz, în prăjituri, în cocktailuri și alte băuturi, poate fi pusă ca topping peste înghețată.
Cea mai bună dulceață de zmeură va fi cea preparată din fructe proaspete, însă dacă nu găsești poți folosi și congelate. Trebuie să le lași să se decongeleze complet înainte de a le utiliza.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spălă bine zmeura și se scurge pentru a îndepărta excesul de umiditate. Zmeura congelată se lasă să se decongeleze complet. Se pune zmeura într-un vas de gătit mare și se adaugă zahărul și sucul de lămâie. Se amestecă ușor pentru a combina ingredientele.
Cum prepari rețeta de dulceață de zmeură
Se lasă amestecul timp de aproximativ o oră, astfel încât zmeura să elibereze sucul și zahărul să se dizolve. Se pune vasul pe foc mediu și se aduce la punctul de fierbere. Apoi se reduce focul și se lasă dulceața să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 45-60 de minute, amestecând din când în când.
În timpul fierberii, se ia spuma care se formează la suprafață cu ajutorul unei spumiere sau cu o lingură mare.
Cum testezi consistența praparatului
Între timp se testează consistența preparatului. Se scoate o picătură de dulceață pe o farfurioară rece. Dacă se formează o peliculă și nu se scurge ușor, dulceața este gata. Dacă este prea lichidă, se continuă fierberea pentru câteva minute și se repetă testul.
Când dulceața este gata, se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcească timp de 10-15 minute. Se pune dulceața fierbinte în borcane sterilizate și uscate, umplându-le până aproape de margine. Se sigilează ermetic imediat cu capace.
Se lasă dulceața să se răcească complet la temperatura camerei, borcanele fiind acoperite. Apoi se depozitează într-un loc răcoros și întunecat.
Trucuri pentru o dulceață de zmeură reușită
Dulceața de zmeură se pregătește destul de ușor, urmând procesul similar altor tipuri de dulceață. Folosește zmeură proaspătă și complet coaptă pentru a obține cea mai bună aromă și gust în dulceață.
Cantitatea de zahăr poate fi ajustată în funcție de dulceața naturală a zmeurelor și de preferințele personale. Dacă zmeura este foarte dulce, poți reduce cantitatea de zahăr, iar dacă este mai acră, poți adăuga puțin mai mult zahăr.
Trebuie neapărat să adaugi suc de lămâie chiar dacă ți se pare că nu va face decât să facă dulceața mai acră. Rolul lui este de a intensifica aroma, ajută și la conservarea culorii fructelor și împiedică cristalizarea zahărului.
Este important să nu fierbi dulceața prea mult timp, deoarece zmeura poate să-și piardă aroma și textura. Respectați timpul de fierbere indicat în rețetă și verifică des consistența. Dacă nu vrei ca dulceața ta să fie tulbure, spumeaz-o de fiecare dată când este nevoie.
Asigură-te că borcanele în care păstrezi dulceața sunt curate și uscate înainte de a le umple. Sterilizează-le în cuptor înainte de a te apuca de treabă. După ce le-ai umplut, sigilează-le bine și depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat pentru a se menține proaspete și gustoase pe termen lung.